Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zavodnik Brando odbio Oscara, pa na dodjelu poslao Indijanku

None Foto: YouTube/Screenshot 8

Njegov prvi zlatni kipić nestao je iz kuće pod čudnim okolnostima. Brando ga je proglasio ukradenim, ali nikada to nije prijavio policiji niti je doživio njegov 'povratak'. Statua je završila kod glumca DiCaprija

Legendarni glumac Marlon Brando osam je puta bio nominiran za filmsku nagradu Oscar, a osvojio ju je dva puta. Za ulogu u filmu 'Na dokovima New Yorka' iz 1954. dobio je svoj prvi zlatni kipić. Onaj za ulogu mafijaša Don Vita Corleonea u filmu 'Kum' iz 1972., glatko je odbio na današnji dan

 

Marlon Brando The Godfather (1972)

A post shared by Luv Cinema (@luv.cinema) on

Na dodjelu je poslao tada 27-godišnju Sacheen Littlefeather, američku Indijanku i slabo poznatu glumicu, s pismom u kojem je objasnio svoje razloge bojkota Oscara. Glumci Roger Moore i Liv Ullmann (79) pokušali su joj uručiti kipić, ali ona je podigla ruku i stala za mikrofon.

Foto: Youtube/PrintScreen

- Mislim da je dodjeljivanje i primanje nagrada u ovom trenutku u ovoj državi neprilično sve dok se stanje američkih Indijanaca u zemlji drastično ne promijeni. Ako već ne čuvamo svoju braću, ne moramo biti njihovi krvnici. Dvjesto godina govorili smo Indijancima da se bore za svoju zemlju, život, obitelj i pravo na slobodu. Govorili smo im: ‘Položite svoje oružje, prijatelji, i ostat ćemo zajedno. Samo ako spustite oružje, prijatelji, možemo govoriti o miru i dogovoru koji će biti dobar za vas’. Nakon što su položili oružje, pogubili smo ih. Lagali smo im. Izgnali smo ih s njihove zemlje - pročitala je Sacheen Brandove riječi. 

Archival Cinema and Entertainment TEK OTKRIVENE VRPCE Marlon Brando: 'Nikada nisam uspio pronaći sebe, a ni ljubav'

Zatim je napomenula kako je pismo poprilično dugo, a ona je vremenski ograničena, pa ga je kasnije podijelila s medijima. 

Atmosfera u dvorani bila se jako 'zakuhala'. Indijanka iz plemena Apache i Pueblo istovremeno je zaradila gromoglasni pljesak, ali i neugodne povike negodovanja. Sacheen danas ima 71 godinu, a cijeli se život bavila aktivizmom u ime američkih Indijanaca. Brando joj je nehotično opstruirao filmsku karijeru, jer ju nitko kasnije nije htio angažirati. 

No gdje je na kraju završio kultni Oscar? Šuška se kako ga je Littlefeather preuzela u Marlonovo ime, a zatim je završio u ladici njegove dugogodišnje asistentice Angele Borlaze.

Njegov prvi zlatni kipić nestao je iz kuće pod čudnim okolnostima. Brando ga je proglasio ukradenim, ali nikada to nije prijavio policiji niti je doživio njegov 'povratak'. Angažirao je i ljude da ga pronađu, no to im nije pošlo za rukom. Statua je završila kod glumca Leonarda DiCaprija (43) kada ga je 2012. dobio na poklon za svoj 38. rođendan od prijatelja iz produkcijske kuće Red Granite.

Foto: Doug Peters/Press Association/PIXSELL

Procijenjen je na vrijednost od 600 tisuća dolara (oko 3, 6 milijuna kuna), a nabavljen je na zatvorenoj aukciji za odabrane. Postoji i teorija da ga je sam Brando prodao, ali prema pravilima filmska akademija zabranjuje trgovinu nagrada. DiCaprio je Oscara naposljetku vratio prošle godine. Predao ga je federalnim agentima kao dokaz u slučaju globalnog skandala korupcije u koji su umiješani ugledni filmski producenti i malezijski premijer Najib Razak

Prvi čovjek u povijesti koji je odbio primiti Oscar bio je 1935. scenarist Dudley Nichols, koji je trebao primiti nagradu za najbolji scenarij za film 'The Informer'. Odlučio je time protestirati protiv kontinuiranih sukoba i neslaganja između Akademije i dodjele cehovske nagrade scenarista 'Writers Guilda'.

24sata SEKS ŽIVOTINJA Marlon Brando priznao: Seks me opsjeo, bio sam kao zvijer

Tema: FILM

Komentari (8)
  • Legenda u svakom pogledu. Trebao ga je dobiti i za ulogu u " Tramvaj zvan čežnja " !

    29. 3. 2018,   07:24
  • Svjetske žvake, kriza globalizacije i multikulturalizma sve su to indijanci već prošli davnih dana :D

    28. 3. 2018,   23:44
  • Nemos ga se nagledat na slikama :)

    29. 3. 2018,   08:32