Obavijesti

Show

Komentari 16

Zdenka Kovačiček: 'Za dlaku sam izbjegla napad terorista...'

Zdenka Kovačiček: 'Za dlaku sam izbjegla napad terorista...'
1

NIJE BILA JAKO NESTAŠNA Dok se Zdenkina školska prijateljica voljela potući s dečkima u školi, Kovačiček bi joj samo pridržavala školsku torbu i stvar

VIDEO

Mama je prepoznala moj talent i upisala me u kazalište i glazbenu školu, a tata je bio nezadovoljan jer naprosto nije volio glazbu, kaže pjevačica Zdenka Kovačiček (73) prisjećajući se djetinjstva.

Ikona domaće glazbene scene već je s 13 godina počela nastupati kao dio dua Hani, s prijateljicom iz škole Nadom Žitnik. Kao kći jedinica, Kovačiček je najranije djetinjstvo provodila s djecom iz susjedstva. Njezini roditelji rodom su iz Prigorja i Zagorja, majka iz Dubravice a otac iz Tuheljskih Toplica.

- Rođena sam na Martinovki, najbližem predgrađu Zagreba. Igrali smo se na poljima sve do Save i u našoj ulici, gdje nije bilo prometa. Sladoleda i kolača bilo je u obližnjoj velikoj ulici koja je promijenila nekoliko imena, a sad se zove Vukovarska - kaže Kovačiček. 

Zdenka je odrasla na zagrebačkoj Martinovki
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nije, tvrdi, bilo baka i deda servisa nego je od malih nogu bila samostalna. Sa šest godina sama je odlazila na mnoge izvanškolske aktivnosti, poput sati pjevanja, plesa, glume ili engleskog jezika. Svirala je harmoniku, a često je u vrtu priređivala koncerte i predstave.

- Dok sam išla u osnovnu, imala sam prijateljicu koja se voljela potući s dečkima. Ja sam joj za to vrijeme držala školske torbe - kaže. Prvi odlasci na more bili su joj u Crikvenicu, a kasnije je s obitelji često odlazila na Rab.

Duo Hani: Kovačiček s Nadom Žitnik osniva popularni due

- Tamo je otac imao prijatelje kod kojih smo odsjedali. Dolazili su i prijatelji iz Njemačke, s kojima sam vježbala jezik. Tata je bio zadovoljan jer su mi jezici odlično ležali - kaže Zdenka. Nedavno je u Sankt Peterburgu umalo nastradala, ali ju je pratila sreća.

- Otputovala sam nekoliko sati prije nedavnog terorističkog napada. Zaista sreća jer sam stanovala baš na toj stanici gdje je ostavljena bomba i ulazila u taj metro svaki dan – kaže Kovačiček. U Rusiju je otišla na poziv prijatelja.

Nije htjela život na putu s koferima

Zdenka kaže da ne može živjeti nigdje osim u Hrvatskoj. U vrijeme Domovinskog rata pjevala je s Band Aidom pjesmu 'Moja domovina'.

Talentirana: Kovačiček voli jazz, soul, blues i gospel

Kovačiček je prije nekoliko godina u Istri kupila komad zemlje na kojem je podignula montažnu kućicu, no san joj se ubrzo pretvorio u noćnu moru.

- Htjela sam se odmarati na svojoj livadi, saditi lavandu, udisati svježi zrak. No kućicu su ovih dana četvrti put opljačkali. Čekam struju kako bih stavila alarme i kamere, no to traje i traje - kaže Zagrepčanka. Dodaje kako su joj odnijeli škure s prozora i skromni umivaonik, jer u kući nema skupih stvari. Pjevačica je u karijeri proputovala svijet, a i dalje putuje. Sve je krenulo s duom Hani, kojeg se rado sjeća.

Poput dive Janis:  Zdenka je imala peteročlani Janis Joplin Tribute Band

- Vrtoglavo brzo smo postale popularne u cijeloj državi. Snimale smo ploče, televizijske emisije, odlazile na turneje po Poljskoj i Njemačkoj. Sjajno smo se slagale moja Nada i ja. Stalno smo se družile i razgovarale satima, a kad sam ja navečer krenula kući, nekoliko ulica dalje još smo nastavile razgovarati satima kao da smo se tek srele - kaže Zdenka. Dodaje kako su dobro zarađivale, a od prvog novca priuštila si je magnetofon Grundig.

Bivši suprug Rudy i dani turneja

- Mogle smo čak kupovati po narudžbi napravljene cipele kod majstora - prisjeća se glazbenica, koja se nakon raspada dua Hani udala za Austrijanca Rudyja Kamperskog. Upoznali su se kad je Zdenka bila na turneji u Austriji, a ona ga i dalje navodi kao svoju najveću ljubav.

Zdenkino je srce bečkim šarmom osvojio Kampersky, sin balerine i glazbenika

- Nastavila sam putovati po Europi s bendom koji je vodio suprug i tad sam počela pjevati jazz. Moj brak je funkcionirao savršeno. Zajedno smo bili na sceni, imali iste glazbene afinitete, ali ipak suprug nije htio živjeti u Zagrebu. Njega je privlačio svijet, a ja sam htjela imati svoje gnijezdo u koje ću se vraćati - kaže pjevačica. 

Na turneje je često vodila i kćer jedinicu Tinu (33), na koju je ponosna. Majčinstvo je, kaže, bilo ispunjenje njezina života. Tina je mamu pratila na turnejama po Rusiji na -40 Celzijevih stupnjeva, učila strane jezike i družila se s glazbenicima.

Dani sreće: Rock ju je ‘zarobio’ čim se 1970. vratila u Zagreb, gdje je u Kulušiću surađivala s glazbenikom Boškom Petrovićem

- Dugo sam preispitivala bih li se preudala, iako je moj brak na daljinu trajao još 15 godina. Ja sam dalje nastupala, 25 turneja po Rusiji, a Rudy i ja smo bili u kontaktu telefonom, ali ništa više od toga - kaže Zdenka. Dodaje kako je na kraju shvatila da on u duši ipak nije umjetnik jer joj se nije pridružio u glazbi. On danas živi sretno oženjen u Švedskoj. 

Kovačiček je feministkinja i zalaže se za pravo žena na izbor, a pri srcu su joj i napuštene životinje. Jazz je njezin primarni glazbeni izričaj iako, kaže, zaradom od njega nikad nije mogla pokrivati račune

Gorbačovu pjevala na rođendanu

-  Pjevala sam i druge žanrove te obilazila festivale, ljetne gaže i zabavljala elitu na krstarenjima. Zlatna era jazza bila je ‘70-ih, kad smo u Kulušiću svirali s Boškom Petrovićem, a jazz se izvodio i u Lapidariju. Bilo je divno - kaže Kovačiček, koja je tijekom karijere utjelovila glazbenice Janis Joplin i Ellu Fitzgerald. 

Neke od svojih idola je i upoznala. S duom Hani bila je na turneji s Billom Haleyem, a u Beirutu se družila s Domenicom Modugnom. Najuzbuđenija je bila kad je posljednjem predsjedniku SSSR-a Mihailu Gorbačovu na rođendanu pjevala najljepše ruske romanse. No najgore joj je bilo u Libanonu kad je 1968. doživjela sedmodnevni rat Izraela i Libanona, bombardiranje i čekanje na evakuaciju. 

Da je Zagrepčanka popularna izvan granica, svjedoči anegdota kad je njezina kći Tina doživjela da u njujorškom klubu DJ pušta upravo maminu ploču. Tina je u nevjerici došla do DJ-a i pohvalila mu se: 'To je moja mama'. 

Iako je dugo na sceni, Kovačiček ne posustaje sve do danas i prepuna je planova za budućnost. - Spremam koncert u Lisinskom na jesen kako bih obilježila 60 godina karijere, kao i reizdanje albuma iz 1984. 'Frka’ jer je upravo ta pjesma postala veliki hit u novoj verziji dvojca Nipplepeople - kaže glazbenica čiji se albumi prodaju po cijelom svijetu. Slobodno vrijeme posvećuje kućnim ljubimcima, odlascima u Istru i igranju bridža.

- Živjela sam sljedeći svoj instinkt, svoje srce i ideale - zaključuje Kovačiček. 

Zdenkine hitove još puštaju u Americi

Album ‘Zdenka Kovačiček’ iz 1978. prodaje se i dalje po cijelom svijetu. Zdenkini prijatelji koji su ga htjeli kupiti kažu da je većinom rasprodan.

Šezdeset godina na sceni 

Zdenka je kćer jedinicu vodila na turneju po Rusiji, gdje je znalo biti i minus 40 stupnjeva

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija
Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'