Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zsa Zsa Gabor preminula od srčanog udara u 100. godini

None Foto: Pixsell 5

HOLIVUDSKA DIVA Legendarna mađarska glumica, nakon što je godinama imala zdravstvenih problema, preminula je u nedjelju od srčanog udara. Udavala se devet puta

Zsa Zsa Gabor (99) u nedjelju je u svom domu doživjela srčani udar. Odmah je prebačena u bolnicu, ali bilo je prekasno i liječnici joj nisu mogli spasiti život. 

Mađarska glumica, čiji su zdravstveni problemi počeli 2002. kada je ostala djelomično paralizirana nakon automobilske nesreće, napunila bi 100 godina 6. veljače. Posljednjih godina joj je čak bilo toliko loše da, kada joj je suprug Princ Frederic von Anhalt priređivao rođendanske zabave, nitko nije smio ući u njezinu spavaću sobu gdje je ležala.

Rođena je kao Sari Gabor i 1936. postala je Miss Mađarske. U Ameriku je došla 1941. i bila je jako tražena glumica zbog svog europskog šarma. Za nju kažu da je jedna od preteča današnjih starleta.

Bila je borac

- Ona je borac i neće se predati samo tako. Kad su bolničari došli po nju čvrsto je primila suprugovu ruku i pogledala ga u oči. To je jasan znak da još nije spremna umrijeti - rekao je John Blanchette 9. listopada 2011. kad je glumica hitno prevezena u bolnicu.

Zsa Zsu Gabor njen suprug  Princ Frederic von Anhalt (73) tada pronašao je onesviještenu u krevetu. Imala je visoku temperaturu i krvarila je. Liječnici su odmah ustanovili da je u kritičnom stanju. Morali su joj ponovo umetnuti cjevčicu kroz koju se hranila, a koju su joj izvadili kad je zadnji put išla kući iz bolnice. Kad su je umetnuli, kroz cjevčicu je počela izlaziti krv i druge tjelesne tekućine.

Privatne fotografije Frederic von Anhalt | Autor: Privatne fotografije Frederic von Anhalt Foto: Privatne fotografije Frederic von Anhalt

Odavno je primila posljednju pomast

Glumica porijeklom iz Mađarske primila je posljednju pomast još u kolovozu 2010. dok je bila u bolnici gdje su joj operacijom odstranjena dva krvna ugruška. Njezin glasnogovornik John Blanchette tada je izjavio da je bila na sedmosatnoj operaciji kako bi uklonila ugruške iz tijela, od kojih je jedan bio jako blizu njezina srca. Frederick Prinz von Anhalt, njezin deveti suprug, rekao je da je glumica sama zatražila svećenikov posjet. 

Glumica je cijeli srpanj 2010. provela u bolnici zbog ugradnje umjetnog kuka nakon što je u lipnju pala s kreveta. Bila je djelomično paralizirana nakon prometne nesreće 2002., a preživjela je i moždani udar. 

Pixsell | Autor: Pixsell/pierpaolomariani.it/instagram Foto: Pixsell/pierpaolomariani.it/instagram

Bogata filmska karijera

Glumila je u više od 30 holivudskih filmova, uključujući 'Moulin Rouge' Johna Hustona iz 1952. i 'Touch of Evil' Orsona Wellesa iz 1958. godine. Pred kraj karijere glumila je sebe, u filmovima 'Naked Gun 2 And a Half'. Američke naslovnice preplavila je kada je 1989. ošamarila policajca na Beverly Hillsu, za što je dobila tri dana zatvora.

Pixsell | Autor: Pixsell/pierpaolomariani.it/instagram Foto: Pixsell/pierpaolomariani.it/instagram

Devet puta se udavala

Mađarska glumica udavala se devet puta. Prvi put se udala 1937. godine za Burhana Asafa Belga, turskog intelektualca, s kojim je bila četiri godine. Godinu dana nakon rastave udala se za hotelskog magnata Conrada Hiltona, djeda bogate nasljednice Paris Hilton s kojim ima svoje jedino dijete, kći Francescu Hilton, koja je preminula lani. S njim je bila do 1947. godine, a već sljedeće godine udala se za britanskog glumca Georgea Sandersa s kojim je bila do 1954. godine, a on se kasnije oženio za njezinu sestru Magdu. Nije sklopila brak sve do 1962. kada se udala za Herberta Hatnera, koji je kasnije bio savjetnik predsjednika Reagana i Georgea Busha. Rastali su se 1966. godine, a te iste godine udala se za petog po redu muža, a brak je potrajao godinu dana. 

Nakon pet neuspjelih brakova odlučila se povući u osamu pa javnost sljedećih deset godina nije znala ništa o njezinim ljubavima. No 1975. udala se za Jacka Ryana, a brak je trajao nešto više od godinu dana. Te iste godine upoznala je sedmog supruga za kojeg se udala 1976. i u braku je provela sedam godina. S grofom Felipeom de Albom, vjenčala se 1983. godine, a brak je trajao samo jedan dan. Pitanje je li to bio pravi brak, jer je legalno upitan jer je glumica tada još uvijek bila  u braku sa svojim sedmim suprugom. Te iste godine udala se za Frederika von Anhalta s kojim je bila do posljednjeg dana svog života.

Pixsell | Autor: Pixsell/pierpaolomariani.it/instagram Foto: Pixsell/pierpaolomariani.it/instagram

Komentari (156)
  • Ova žena je znala što je život ...kad se postojeći pokvari uzme drugog...:)

    19. 12. 2016,   07:17
  • Lijepe je godine doživjela.

    19. 12. 2016,   00:15
  • Kao naša Žužika,

    19. 12. 2016,   04:49