Obavijesti

Ovogodišnji Špancirfest se održava od 21. do 30. kolovoza

Ovogodišnji Špancirfest se održava od 21. do 30. kolovoza
14

Osim glazbenog programa, na Špancirfestu će biti niz drugih sadržaja, kreativnih radionica za namjlađe, radionica za odrasle, Vinski grad, Uska ulica, ali i izuzetno atraktivan ulični program

Špancirfest se ove godine odražava od 21. do 30. kolovoza, pod novim sloganom „Pokreni svoju kreativnost“. To je zapravo i poruka svim mladim, talentiranim umjetnicima-poduzetnicima, s područja kreativnih i kulturnih industrija, da još više razmišljaju tržišno, s obzirom da uz njih stoji vrhunski turistički brend. 

U posljednjih nekoliko godina, Špancirfest se produkcijski i sadržajno uzdigao na visoku razinu te je njegov glazbeni i općenito izvođački program najvažnija hrvatska festivalska točka kraja ljeta. 

Osim glazbenog programa, na Špancirfestu će biti cijeli niz drugih sadržaja, kreativnih radionica za namjlađe, radionica za odrasle, Vinski grad, Uska ulica napučena mladih umjetnicima, ali i izuzetno atraktivan ulični program, srce i duša Špancira.

Tajna uspjeha i stalnog rasta Špancirfesta, leži u pomnom dugoročnom planiranju, uspješnom predviđanju trendova  i sustavnoj želji da festival, koji ima tako važnu ulogu u životu i razvoju Varaždina, zaista bude više od uspješnog kulturno turističkog događanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Glazbeni program ovogodišnjeg Špancirfest održat će se na tri pozornice u danima od petka 21. do nedjelje 30. kolovoza. Uz Stari grad, glavnu pozornicu festivala, glazbenici će nastupati na dobro poznatoj bini Trg Miljenka Stančića te na novoj sceni – Vila Bedeković. Za Stari grad I vilu Bedeković potrebno je kupiti ulaznice, dok je program na Stančićevom trgu besplatan.

POZORNICA STARI GRAD

PETAK 21. 08. / MANDO DIAO, SARA RENAR I GATUSO

Mando Diao je, počeo s radom još 1999. godine kad su Bjorn Dixgard I Daniel Haglund počeli stvari glazbu pod jakim utjecajem Beatlesa, Kinksa, Small Facesa i Kooksa što se čulo i na zapaženom nastupnom albumu “Bring ‘Em In” iz 2002. godine. Veliki, globalni proboj doživjeli su sljedećim izdanje, “Hurricane Bar” čiji noseći singl “Down In The Past” ih je zakucao na vrhove top lista. Jednako dobre recenzije i nasljednici “Ode To Ochrasy” I “Never Seen The Light Of Day”, ali sve je nadmašio briljantni “Give Me Fire!” iz 2009. s dva ponajbolja europska rockenrol single u posljednjem desetljeću – “Dance With Somebody” i “Gloria”. Izanjem “Infruset” iz 2012. bend se nakratko više posvetio domaćem tržištu što je rezultiralo višestruko platinastom tiražom I brojem 1 švedske top liste albuma. Tijekom 2014. bend je objavio svoj sedmi studijski album “Ælita”.

Istu večer će na istoj pozornici nastupiti žestoki zagrebački rock dvojac Gatuzo te jedna od trenutačno najsjajnijih zvijezdi domaće kantautorske scene i dobitnica Porina za najbolju žensku vokalnu izvedbu – Sara Renar što je jedno od najboljih otvaranja koncertnog programa u povijesti festivala. 

SUBOTA 22. 08. / BAJAGA I INSTRUKTORI, BUĐENJE

Jedan od najpopularnijih glazbenika s ovih prostora donijet će te tople ljetne večeri u Varaždin impresivan popis hitova poslaganih od debitantske «Pozitivne geografije» naovamo. Tri i pol desetljeća impresivne karijere često najbolju potvrdu dobiju upravo na koncertima na kojima  popularni beogradski glazbenik kao da se svaki put ponovo dokazuje ne štedeći ni sebe, ni svoj bend. Kao predgrupa Bajagi nastupit će grupa Buđenje.

NEDJELJA 23. 08. / PAROV STELAR BAND, JONATHAN I MARKIZ

Nakon nezaboravnih nastupa na Terraneo Festivalu i u zagrebačkom Boćarskom domu Parov Stelar i njegov bend po prvi put dolaze na Špancirfest obogaćujući program pozornice Stari grad.

Od svog samog početka Parov Stelar, pravim imenom Marcus Füreder, opčinio je glazbeni svijet svojom plesnom mješavinom swinga i elektronske glazbe. Kroz ovu zaraznu mješavinu progovara ogroman talent kojim je odmah pridobio veliki broj fanova stvarajući i producentski i izvođački kultni status. Glazba Parov Stelara se oslanja na prošlost, prepuna elegancije, humora i energije, inspirirana različitim stilovima od soula, popa, jazza do swinga, ali kombinirana s modernim ritmovima pomoću kojih stvara nevjerojatan, neusporediv i jedinstven zvuk.  Najuspješniji je austrijski međunarodni umjetnik koji je osvojio 3 Amadeus Austrian Music Awards 2013. (Best Live Act, Best Electronic Act, Best Album) te jednu u 2014. (Best Live Act). U karijeri je objavio 12 albuma i više od 20 EP - a te surađivao s artistima poput Bryan Ferryja, Lane Del Ray i Lady Gage. Na Špancirfest dolazi praćen bendom vrhunskih glazbenika, širokom brass i ritam sekcijom te pjevačicom Cleo Panther s kojima čini jednu od najimpresivnijih live atrakcija u svijetu.

Čast da otvori večer pripala je riječkoj indie petorci Jonathan kojima će ovo također biti premijeran nastup na Španciru. U nešto više od godinu dana bend se prometnuo u jedno od najtraženijih novih imena na regionalnoj glazbenoj sceni, ponajviše zahvaljujući odličnim izdanjima – albumu “Bliss” i maxi singlu “Getting Closer Is Keeping Us Apart” – te upečatljivim nastupima poput onog u Velikom pogonu Tvornice kulture ili na Pozitivnom koncertu. Ljeto 2015. definitivno je ljeto grupe Jonathan koja će se naći na line upu svih najznačajnijih festivala ovog podneblja pa tako i Špancirfesta. Uz Parov Stelarov bend i Jonathan nastupit će zagrebačka pop rock atrakcija Markiz.

PETAK 28. 08. / S.A.R.S. I BAD COPY

Jedan od najvećih regionalnih bendova, beogradski S.A.R.S., podjelit će glavnu festivalsku pozornicu s još jednim majstorima scene – kultnim hip hop triom Bad Copy. I inače prezaposleni S.A.R.S. godinu je počeo sa čak dva izdanja – live albumom “Mir i ljubav” snimljenim na koncertu u Domu sportova te novim studijskim materijalom “Proleće”. 

Bad Copy ili poimence Sky, Timbe i Ajs iza sebe imaju četiri studijska albuma: "Orbod mebej", "Sve sami hedovi”, "Najgori do sada" i “Krigle” na kojem se našao veliki regionalni hit “Esi mi dobar”. Na aktualnim koncertima bend izvodi i neke nove pjesme, što znači da bi se mogli nadati novom izdanju uskoro. U Varaždinu će, dakako, izvesti najveće hitove karijere kao idealan uvod u završni vikend Špancira.

SUBOTA 29. 08. / EDO MAAJKA, DJEČACI I HIGH5

Subota u koju će pozornica Stari grad podrhtavati od teških „beatova“ i rasplesane publike prepuštena je u ruke provjerenim stručnjacima i njihovim talentiranim nasljednicima. Edo Maajka jedno je od najvažnijih hip hop imena našeg podneblja čiji status ne kopni mada je Balkan zamjenio sa jednako turbulentim Izraelom. Dječaci na Špancirfest dolaze “bogatiji” za treći studijski album koji će biti objavljen sredinom svibnja. Novi veliki hitovi “Struja” i “Bile starke” idealno su se uklopili u repertoar starijih pjesama s prva dva izdanja. Subotnji program otvorit će trap/hip hop petorka High5 koja je prvim albumom “Schengengang” pokrenula ogroman val „hypea“ u Hrvatskoj i susjednim zemljama. U krcatom rasporedu premijerni nastup na Špancirfestu ističe se kao jedan od najvažnijih momenata u kratkoj, ali uspješnoj povijesti benda.

NEDJELJA 30. 08 / DUBIOZA KOLEKTIV I GOGOL BORDELLO

Bez sumnje najveći bend naše regije – Dubioza kolektiv – ove će godine u Hrvatskoj nastupiti samo dva puta – u pulskoj Areni 31. srpnja te na glavnoj pozornici Špancirfesta 30. kolovoza. Pula je svjedočila jednom od najboljih koncerata u povijesti Amfiteatra, a sad red dolazi i na pozornicu Stari grad. U sezoni sa samo dva Dubiozina pojavljivanja u nas bend će biti puno više orijentiran na najveće festivale Starog kontinenta među kojima se posebno ističu svirke na Glastonburyju te s grupom Faith No More. Diskografski je Dubioza bila aktivna i prošle godine objavivši zapaženi EP “Happy Machine” kojim najavljuju istoimeni puni album planiran za objavu u inozemstvu ove jeseni. Album «Happy Machine» bit će njihovo prvo dugosvirajuće izdanje od «Apsurdistana». “Generalne probe” za Špancirfest Eugene Hütz i ekipa imat će sljedećih mjeseci na najvećim pozornicama svijeta među kojima se posebno ističu Sasquatch, Lollapalooza i Sziget. Još je u živom sjećanju njihov fantastičan prošlogodišnji nastup u Tvornici kulture kad su predvodnici gypsy punka promovirali svoje aktualno izdanje “Pura Vida Conspiracy”. Bend od tada doslovce nije stao potvrđujući status grupe koja godišnje upisuje nevjerojatan broj koncerata.

POZORNICA TRG MILJENKA STANČIĆA

Na kultnoj pozornici Špancirfesta smještenoj na Trgu Miljenka Stančića s pogledom na Stari grad, u deset dana Špancirfesta će svirati isto toliko raznolikih i zanimljivih glazbenih atrakcija. Svi koncerti na Stančiću su potpuno besplatni.

Jedno od obilježja koje Špancirfest čini jedinstvenim i posebnim je njegov izuzetno raznolik koncertni program raspoređen na tri stilski i koncepcijski različito profilirane glazbene pozornice. Mnogima je najvažniji i najzanimljiviji program pozornice na Trgu Miljenka Stančića u središtu povijesne gradske jezgre Varaždina, kojega sada i službeno objavljujemo.

Važno je napomenuti da su svi koncerti na popularnom Stančiću potpuno besplatni te da će se koncertni program na toj kultnoj lokaciji Špancirfesta, održavati svih deset dana trajanja festivala.  Ovogodišnji koncertni program na popularnom Stančiću ponovno će ljubiteljima glazbe ponuditi široku lepezu stilova, izričaja, energije i ugođaja.

Program će u petak 21. kolovoza, otvoriti Nouvelle Vague, izvrstan bend koji na tipično francuski artsy način uz bogati utjecaj bossa nove obrađuje opća mjesta panka, novog vala i ostalih stilova 70-tih i 80-tih godina 20. stoljeća.

U subotu, 22. kolovoza, u Varaždin, nakon cijele vječnosti stižu kultni Ljubljanski Pankrti, začetnici punk pokreta u Jugoslaviji i jedan od najvažnijih aktera popularne kulture na našim prostorima. Dan kasnije, u nedjelju 23. kolovoza, najljepši varaždinski trg raspametit će Džambo Aguševi Orchestra, nazvan prema svojem osnivaču, legendardnom trubaču Koci Aguševu, a koji će na Špancirfest donijeti strastvene zvukove balkanske, romske i turske glazbe s primjesama jazza i swinga.

Nakon tradicionalnih balkanskih zvukova, u ponedjeljak 24. kolovoza, stiže ultra-moderna slovenska atrakcija The Stroj. Sami sebe nazivaju urbanim plemenom, kao instrumente koriste razne odbačene bačve, alate i dijelove strojeva, a svoje ritmične rituale uz pratnju pirotehnike izvode na najluđim mogućim mjestima poput napuštenih rudnika, kamenoloma, praznih tvorničkih hala ili prerađenih autobusa. Post-industrijske zvukove i ritmove će u utorak, 25. kolovoza ublažiti Miroslav Evačić i Čardaš Blues Band, autentični podravski blues kao jeka zvuka delte Mississipija. Još jedan europski eho američke glazbe ponudit će švedski Movits!, koji će u srijedu, 26. kolovoza na Stančiću predstaviti svoj swing-hop-hop zvuk.

U četvrtak, 27. kolovoza će se u Varaždin vratiti francuska atrakcija La Fanfare en Petard, kojih se varaždinski ljubitelji glazbe sjećaju po izvrsnom nastupu od prije nekoliko godina. U međuvremenu su ovi momci koji miješaju sve što je moderno, uz čvrsti ritam, cool vokal i minimalističke brass dionice postali još bolji što obećava izvrstan provod.

Drugi vikend Špancirfesta otvorit će u petak 28. kolovoza  francuski Alžirac Rachid Taha, proslavljen po miješanju rocka, popa i autentičnog alžirskog “Raï” zvuka, a dvije finalne večeri rezervirane su za dvije velike zvijezde. Najprije će u subotu, 29. kolovoza Stančić rasturiti Rambo Amadeus s Two Winnetous and one more, a u nedjelju, 30. kolovoza će festivalski program zatvoriti izvrsni zagrebački Detour, jedan od trenutačno najboljih hrvatskih pop bendova.

PETAK 21. 08. / NOUVELLE VAGUE

SUBOTA 22. 08. / PANKRTI

NEDJELJA 23. 08. / DZAMBO AGUSEVI ORCHESTRA

PONEDJELJAK 24. 08. / THE STROJ

UTORAK 25. 08. / MIROSLAV EVAČIĆ & ČARDAŠ BLUES BAND

SRIJEDA 26. 08. / MOVITS!

ČETVRTAK 27. 08. / LA FANFARE EN PETARD

PETAK 28. 08. / RACHID TAHA

SUBOTA 29. 08. / RAMBO AMADEUS – TWO WINNETOUS & MORE

NEDJELJA 30. 08. / DETOUR 

POZORNICA VILA BEDEKOVIĆ

Špancirfest svake godine pronalazi kreativne načine kako oplemeniti i nadograditi sam sebe, ne samo u programskom smislu već i u otvaranju novih prostora za festivalske programe. Nakon što su programi dviju stalnih pozornica, glavne kod Starog grada te one na popularnom Stančićevom trgu već poznati, objavljujemo lokaciju i program treće pozornice, namijenjene glazbenim sladokuscima, koja će biti smještena ispred predivne Vile Bedeković.

Vila Bedeković, koja je dom dječjem odjelu varaždinske gradske knjižnice i čitaonice, smještena na obodu povijesne gradske jezgre, u neposrednoj blizini HNK Varaždin i središnjeg gradskog parka, predivno je klasicističko zdanje s prostranim ulaznim perivojem, koji je oblikom i položajem naprosto idealan za ugošćivanje kulturnih događanja, iako se u bližoj povijesti Varaždina na tom mjestu nisu organizirali takvi sadržaji.

Špancirfest je smještanjem jedne glazbene pozornice u perivoj vile Bedeković napravio važan iskorak; nadrastao je usku povijesnu jezgru Varaždina, prekoračio je njezin obod i na neki način “osvojio” novi prostor kojim se uvelike mijenja način razmišljanja o položaju festivala i njegovoj povezanosti s Varaždinom.

Pozornica kod vile Bedeković preuzet će ulogu koju je prošle godine imala pozornica u dvorištu Županijske palače. Bit će to odredište za glazbene sladokusce s probranim izvođačima, koji su svoje nastupe prilagodili baš Špancirfestu i intimnoj atmosferi perivoja i kulise same Bedekovićke.

Koncertni nastupi odvijati će se u dva vikenda, dok će dani tjedna biti namijenjeni teatru na otvorenome, čiji ćemo program objaviti uskoro. Kao i prošle godine, kapacitet gledališta pozornice kod vile Bedeković je ograničen te će se za koncerte naplaćivati ulaznice.

Program će, prvog dana festivala, 21. kolovoza, samostalnim nastupom otvoriti neponovljivi Maksim Mrvica. U subotu, 22. kolovoza svoj će eklektični i kozmopolitski zvuk donijeti legendarni Darko Rundek sa svojim Cargo Triom, a u nedjelju 23. kolovoza nastupa iznimno zanimljiva koncertna kombinacija miljenika varaždinske publike Massima s jazz virtuozom Matijom Dedićem.

Drugi vikend koncertnog programa kod Bedekovićke, u petak 28. kolovoza, otvorit će jedna od istinskih hrvatskih glazbenih diva – Josipa Lisac & Trio, a dan kasnije, u subotu 29. kolovoza nastupa virtuozni gitaristički duo sastavljen od legendarnog Vlatka Stefanovskog  i Miroslava Tadića. Program pozornice kod vile Bedeković će u nedjelju, 30. kolovoza zatvoriti fantastična Amira Medunjanin, koja nakon prošlogodišnjeg spektakla, nije mogla odoljeti vraćanju na Špancirfest.

PETAK 21. 08. / MAKSIM MRVICA

SUBOTA 22. 08. / RUNDEK CARGO TRIO

NEDJELJA 23. 08. / MASSIMO & MATIJA DEDIĆ

PETAK 28. 08. / JOSIPA LISAC & TRIO

SUBOTA 29. 08. / VLATKO STEFANOVSKI & MIROSLAV TADIĆ

NEDJELJA 30. 08. / AMIRA MEDUNJANIN

ULAZNICE ZA STARI GRAD I VILU BEDEKOVIĆ

Ulaznice se prodaju za programe na pozornicama Stari grad i Vila Bedeković, a u ponudi se nalaze dnevne, vikend i festivalske ulaznice.

Potpune informacije s mogu pronaći na linku: http://spancirfest.com/ulaznice-2015/ 

PRODAJNA MJESTA:

Sva prodajna mjesta Eventima

Online www.eventim.hr

Online www.spancirfest.com

* * * * *

ŠPANCIRFEST 2015.

VARAŽDIN

ŠPANCIRFEST FACEBOOK

ŠPANCIRFEST FACEBOOK EVENT

ŠPANCIRFEST WEB


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
Dubrovački portal tvrdi: Ovo je Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre iz Gradca...
ZABILA SE U NJIH

Dubrovački portal tvrdi: Ovo je Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre iz Gradca...

Albanka je nakon što je puštena iz bolnice u četvrtak odmah uhićena i određen joj je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog kaznenog djela izazivanja nesreće sa smrtnom posljedicom