Obavijesti

Sport

Komentari 15

Ah, scheisse, u Bundesligi smo: Navijači dali krv za spas kluba

Ah, scheisse, u Bundesligi smo: Navijači dali krv za spas kluba
1

SPASILI IH BANKROTA Navijači novog njemačkog prvoligaša Union Berlina darovali su krv kako bi prikupili jamstvo od 1,5 milijuna eura da Savez ne ugasi klub. Bili su trn u oku režimu

VIDEO

Nogometaši Union Berlina u ponedjeljak su u spektakularnoj utakmici osigurali prvi, povijesni nastup u Bundesligi.

Kod kuće su na prepunom stadionu An der Alten Försterei pred 22 tisuće gledatelja odigrali 0-0 s favoriziranim Stuttgartom i na taj ih način po treći put u povijesti kluba izbacili u 'cvajtu'. Tih 0-0 bilo im je dosta jer je četiri dana prije susret istih suparnika završio 2-2 pa je Union prošao zbog pravila više golova u gostima. 

Pokretanje videa...

Unionovci slave 00:30

Nisu se tome nadali navijači koji su izvjesili transparent:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sranje, idemo gore - pisalo je, a njihovi ljubimci na terenu nisu ih razočarali.

Union je kroz cijelu povijest vodio strašne borbe protiv režima. Klub je osnovan 1906., a zvao se FC Olympia Oberschöneweide. Nosili su nadimak 'schlosserhungs' zbog plavih dresova koji su simbolizirali uniforme lokalnih radnika u tvornicama. Također, poznati su i pod nadimkom 'di eisernen' odnosno 'željezni'.

Union Berlin od samih početaka živi u sjeni Herthe koja dolazi iz zapadnog Berlina, bogatijeg predgrađa i igra na Olimpijskom stadionu koji je izgrađen još 1936. godine.

Klub se nakratko morao raspustiti nakon Drugog svjetskog rata kada su okupatorske snage zauzele Njemačku. Ubrzo su se ponovno oformili, postali FC Union i preuzeli su crveno-bijelu opremu koja ih krasi i do danas. Jedini trofej u klupskoj povijesti osvojili su 1968. kada su u Kupu Istočne Njemačke srušili Carl Zeiss Jenu s 2-1. 

Politika ih pokušala uništiti

Klub, odnosno ljudi oko njega, uvijek su bili antirežimski orijentirani pa su tako bili trn u oku vodećim političkim strukturama. Skovali su političari pakleni plan za rušenje Uniona.

Berliner Dynamo bio je mali klub iz Berlina, ali je 1954. godine tadašnjim gigantima Istočne Njemačke, Dinamu Dresdenu, odnosno igračima i trenerima istog, naloženo da se presele u glavni grad kako bi pojačali Berliner Dynamo, koji je ubrzo postao rival Union Berlinu.

Vlasti su prijetile sucima i protivničkim momčadima koje su se bojale pobijediti Union, pa je Berliner Dynamo osvojio deset uzastopnih naslova lige. Izazvalo je to revolt kod navijača Uniona pa je često dolazilo do krvavih sukoba. Pogodite na čiju je stranu stala policija.

Povijesni trenutak za Union bio je 27. siječnja 1990. godine. Tada je Union 79 dana nakon pada Zida zaigrao protiv pravog gradskog rivala - Herthe.

Navijači im dali 'život'

Klub se skoro ugasio 2004. godine. Njemački nogometni savez od njih je tražio jamstvo od 1,5 milijuna eura, a navijači su pokrenuli kampanju pod nazivom 'Krv za Uniju', gdje su darovali krv kako bi zaradili novac za ostanak kluba. Četiri godine kasnije obnovljen je prastari stadion Uniona, a rukave su zasukali - navijači.

Navijači su u tom klubu sve, a i predsjednik kluba Dirk Zingler utakmice gleda s tribine, loža ga ne zanima. A kakva je atmosfera bila nakon izbacivanja Stuttgarta i promocije u prvu ligu, najbolje da pogledate sami.

7
| Foto: Reuters/PIXSELL, Screenshot/L'Equpie

Ikona kluba protiv ulaska u Bundesligu

Voditelj odnosa s javnošću i bivši najavljivač na stadionu Uniona, Christian Arbeit, kazao je kako onaj transparent s početka priče nije tek puka pošalica.

- Ne želim da klub uđe u prvu ligu, jer sam uvjeren kako bi tada, malo pomalo, odustajao od vrijednosti koje naši članovi zastupaju - kazao je za AFP.

Inače, na njihovim utakmicama nema tradicionalnih njemačkih veselica u poluvremenu, nema svjetlosnih efekata. Ma nema gotovo ničeg komercijalnog, oglasa gotovo da ni nema, a zaziru od mogućnosti prodaje imena stadiona nekom sponzoru. 

- Utakmica nije cirkuski događaj ili televizijska emisija - zaključio je Arbeit.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener