Obavijesti

Sport

Komentari 28

Ah, ta divna maksimirska noć: Paul Robinson i najdraža krtica

Ah, ta divna maksimirska noć: Paul Robinson i najdraža krtica
42

Ma nemaju se što žaliti. Učinili smo sve što je dozvoljeno, govorio je direktor stadiona Maksimir nakon veličanstvene pobjede nad Englezima na današnji dan 2006. u kvalifikacijama za Euro (2-0)

VIDEO

Hrvatska je dočekala Englesku u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo na današnji dan 11. listopada 2006. godine za jednu od najvećih pobjeda od naše samostalnosti.

42
| Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/ Dave Bedrosian/DPA/

Pokretanje videa...

03:34

Bio je to neslužbeni početak "Bilić Boysa" koji su imali poseban status kod navijača. Četvrti susret Hrvatske i Engleske i naša prva pobjeda. Hrvatski navijači živjeli su uz reprezentaciju, ona im je bila svetinja.

Na stadionu je te večeri bilo 38.000 ljudi, fanatično navijanje i rušenje jedne od najvećih reprezentacija Starog kontinenta. 

Maksimirske 'krtice'

Eduardo je zabio za 1-0 nakon centaršuta Nike Kovača. Engleski golman Paul Robinson primio je nakon 599 minuta, ali ono što će uslijediti obilježit će mu karijeru. Gary Neville mu je vratio loptu, Robinson je zamahnuo i - promašio. 

Lopta je lagano  ušla u mrežu za oduševljenje gotovo 40.000 navijača i očaj Engleza i njihovog  izbornika Stevea McClarena. Nakon odlaska Zlatka Kranjčara pokojni, Vlatko Marković odlučio je dati šansu Slavenu Biliću. I bio je to pun pogodak.

hrvatska-engleska

Robinson nakon utakmice nije krivio travu za veliki kiks.

- Nije problem u travi, postoji više stvari koje nas moraju brinuti. Engleski navijači zaslužili su više.

- Prije no što išta kažem, prenesite moje zahvale Miljenku Sakomanu. Ova pobjeda je i njegova - govorio je Jerko Leko nakon utakmice.

Miljenko Sakoman direktor je stadiona koji je zadužen za kvalitetu travnjaka i mnogi su ga se sjetili kad se lopta od grbe odbila u Robinsonov gol.

- Ma nemaju se što žaliti. Učinili smo sve što je dozvoljeno. Uređivali smo travnjak do 4 ujutro, spavali dva sata pa od 6 opet bili na poslu. Sve smo rupe pokrpali i u poluvremenu. Nadam se da će me HNS trebati i za sljedeće utakmice - nasmijao se Sakoman.

Ruse smo odveli na EP

Mnogi kažu da Hrvatska nikad nije igrala ljepše. Srušili smo i svjetske prvake Talijane u prijateljskoj utakmici, a Englezima smo zagorčali život u kvalifikacijama za Euro 2008. Prvo ta pobjeda na Maksimiru, a potom i šok na Wembleyu i spektakularnih 3-2.

Englezima je trebao bod, Hrvatska je imala druge planove. Osigurali smo Euro, ali i pokazali pravi sportski duh. Rusi su tu večer slavili jer smo ih pobjedom odveli na EP.

Gdje su danas?

Luka Modrić jedini je koji je igrao na toj utakmici, a i dalje u reprezentaciji, sada kao kapetan.  Pletikosa je stručni komentator, Dario Šimić je odavno u mirovini, ali je uz nogomet, predsjednik je sindikata igrača, Šimunić je izbornik U-19 reprezentacije, a Vedran Ćorluka još je aktivan u Lokomotivu, ali ne i u 'kockicama'. 

hrvatska - engleska

Robert Kovač pomaže bratu Niki u vođenju Bayerna, Petrić je menadžer i stručni komentator...

Eduardo je umoran izašao iz svlačionice i pobjedu pripisao suigračima i navijačima. Izašao je pognute glave, izbjegao medije i na uho stavio mobitel. Vratio se nakon nekoliko minuta.

- Umoran sam, nije mi se dalo odgovarati - prokomentirao je Dudu.

- Ovo mi je najdraži gol u karijeri, ali nije to moja zasluga. Zasluženo smo pobijedili i oduševljen sam atmosferom. Na sigurnom smo putu za Euro i teško će nas netko zaustaviti budemo li ovako igrali. Odlazak u Englesku? Uopće ne razmišljam o tome - rekao je čovjek koji je iduće ljeto doista i otišao na Otok.

Taj južni maksimirski gol kao da je uklet

Auxerreov Poljak Jelen zabio je Turini s preko 35 metara i Dinamo je ispao iz Europe, Koch je u svom debiju primio s 30 metara od Hazarovog Brazilca i "modri" su tek u produžecima izbjegli debakl.

Na istu stranu Tomo Butina "popio" je golčinu od Red Bulla. Treba li napomenuti da je Robinson promašio loptu na tom južnom golu? Na toj strani Ladić je primao nesretne golove protiv Jugoslavije, a preko noge mu je prešla i lopta protiv BiH.

Pletikosi je tu odsjeo slobodnjak Makedonije...

SASTAVI:

Hrvatska: Josip Šimunić, Stipe Pletikosa, Niko Kranjčar, Vedran Ćorluka, Milan Rapaić, Robert Kovač, Niko Kovač, Mladen Petrić, Luka Modrić, Eduardo da Silva, Dario Šimić

Engleska: Paul Robinson, John Terry, Rio Ferdinand, Jamie Carragher, Michael Carrick, Peter Crouch, Frank Lampard. Wayne Rooney, Ashley Cole, Gary Neville, Scott Parker.

Nakon utakmice bilo je slavlja i u Manduševcu zbog čega je policija privela oko 200 navijača od kojih 187 Hrvata te 31 gosta. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica
'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu
TKO SU BRAĆA JOKIĆ

'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu

Braća Nikole Jokića ponovno su u središtu javnosti nakon što je najstariji brat Strahinja šakom udario navijača na NBA utakmici. I ranije su često izazivali incidente, svađali se s holivudskim glumcima i prijetili igračima