Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ako je išta falilo igri Dinama, onda je to Ademi u veznoj liniji

None Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Jedno je sigurno - još uvijek nije kasno. Šibenčaninu je tek 26 godina i još uvijek može puno dati maksimirskoj momčadi. Preostaje vidjeti koliko će mu vremena trebati za povratak u top formu. Bitno je da se vratio

Dinamo nakon odlaska kapetana Arijana Ademija nije bio isti Dinamo. U veznoj liniji hrvatskog doprvaka redali su se razni igrači - od Paula Machada do Jonasa Gomesa de Souse. Čak niti Domagoj Antolić nije mogao popuniti rupu koja je nastala odlaskom makedonskog reprezentativca. A sve zbog kontaminiranog lijeka, koji je Ademi koristio da bi zaliječio ozljedu zgloba.

Uefa je Ademiju dodijelila četverogodišnju suspenziju i zabranu igranja nogometa na svim razinama da bi mu Sportski arbitražni sud u Lausannei prepolovio kaznu. Ademi je smanjenje kazne dočekao s velikom radošću, ali poručio da se ne osjeća kao pobjednik. Sinoć je odradio prvi trening s modrom momčadi, a evo kako je to izgledalo.

POGLEDAJTE VIDEO: Ademijev prvi trening s Dinamom nakon suspenzije

Ademija na prvome treningu dočekalo 500 navijača... Reporter: Antonio Bevanda

Posted by 24sata Video on Tuesday, 8 August 2017

Ako je nešto nedostajalo Dinamu onda je to Arijan Ademi u veznoj liniji. S njim je obrana djelovala puno bolje, Dinamo je izgledao agresivnije i bolje u napadu, a postizao je i više golova. Nema navijača Dinama kojeg ne veseli Ademijev povratak, ali pitanje je kako će to sve sad izgledati budući da Arijan nije igrao dvije godine.

Jedno je sigurno - još uvijek nije kasno. Šibenčaninu je tek 26 godina i još uvijek može puno dati maksimirskoj momčadi. Jedino preostaje vidjeti koliko će mu vremena trebati za povratak u top formu.

KRONOLOGIJA AFERE "ARIJAN ADEMI":

Jurica Galoić/PIXSELL | Autor: Jurica Galoić/PIXSELL Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

 • Sve je krenulo 7. listopada 2015. godine. Dinamo je na službenoj stranici objavio kako je Arijan Ademi pao na dopinškom testu nakon utakmice protiv Arsenala u prvom kolu Lige prvaka. Uefa je otvorila disciplinski postupak protiv Dinamovog veznjaka. Dinamo je objavio kako prema Uefinim pravilima ne smije komentirati Ademijev slučaj dok traje disciplinski postupak i dok ne stigne B nalaz dopinškog testa.
  Foto: Petar Glebov/PIXSELL
 • Dinamo se žalio, nitko u klubu nije mogao vjerovati da je njihov najbolji zadnji vezni pao na doping testu. Zatražena je provjera B uzorka, ali niti to nije urodilo plodom. Uefina disciplinska komisija potvrdila je četverogodišnju suspenziju Ademiju (24), koji je bio pozitivan na nedozvoljena sredstva, a isto se dogodilo i s B uzorkom.

  - Teško mi je uopće riječima opisati kako se sada osjećam. Nisam kriv, znam da nisam ništa krivo napravio, a dobio sam ovakvu drastičnu kaznu. Užasno se osjećam - rekao je Ademi.
  Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
 • Ademi je bio očajan. Uefa mu je dodijelila suspenziju, a kada je probao trenirati u Kustošiji stigla je obavijest da će zagrebački klub dobiti kaznu ako će tamo trenirati. Dinamov veznjak dobio je zabranu svih aktivnosti vezanih uz nogomet. Kao da ga nikad niti nije trenirao...
  Luka Stanzl/PIXSELL | Autor: Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
 • Počeo je igrati padel. Odlučio je baviti se nečim kako ne bi ispao iz forme jer znao je da će se kad-tad vratiti nogometu. Suspenzija je bila duga, ali dio njega je znao da bi Uefa mogla ublažiti kaznu. Dok je čekao smanjenje, nastupio je na turniru u padelu na zagrebačkom velesajmu.
  Foto: Petar Glebov/PIXSELL
 • A 27. ožujka kao da je mu je bio drugi rođendan. Iz Lausanne je stigla fantastična vijest - Sportski arbitražni sud (CAS) Ademiju je smanjio kaznu i dosudio da će moći igrati već u listopadu! Dinamo se žalio Sudu na Uefinu drastičnu kaznu, najveću u povijesti nogometa zbog dopinga, a CAS je nekoliko puta odgađao odluku da bi konačno objavio kako je uvažio dio Dinamovih argumenata.

  - CAS je igraču smanjio četverogodišnju suspenziju na dvije godine, počevši od 7. listopada 2015. godine. Uzorak koji je Arijan Ademi dao na dopinškoj kontroli 16. rujna 2015. godine sadržavao je zabranjenu stvar stanozolol. Igrač je tražio poništenje Uefine odluke tvrdeći da je uzimao propisani lijek nakon ozljede, a koji je bio kontaminiran nedozvoljenom supstancom. CAS je uzeo u obzir posebne okolnosti i, iako je igrač dokazao da nije imao namjeru uzimati nedozvoljena sredstva, smatramo kako kaznu ne možemo poništiti - objavio je CAS u službenom obrazloženju presude.
 • Ademi je nakon svega imao obraćanje javnosti u kojem je rekao da se ne osjeća kao pobjednik premda je dokazao da nije uzimao nedozvoljena sredstva. U utorak 8. kolovoza odradio je prvi trening s Dinamom, a za dva mjeseca imat će pravo nastupa. Tom prigodom poručio je samo jednu stvar

  Obećavam da će biti tako. Dinamo će biti prvak. Puno mi znači što sam opet ovdje. Hvala klubu, suigračima i navijačima.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Kronologija

07.10.2015. – Otvoren postupak Uefe protiv Ademija

21.10.2015. – Ademijev B uzorak također pozitivan

27.10.2015. – odgođena odluka u vezi Ademija

20.11.2015. – Ademiju određene četiri godine suspenzije

13.05.2016. – Disciplinska komisija Uefe potvrdila kaznu Ademiju

28.10.2016. - odgođena odluka CAS-a

15.02.2017. - odgođena odluka CAS-a

17.03.2017. - odgođena odluka CAS-a

24.03.2017. - Ademiju smanjena suspenzija na dvije godine

08.08.2017. - Ademi je odradio prvi trening s Dinamom nakon suspenzije

Komentari (46)
 • Sretno majstore !!

  9. 8. 2017,   07:08
 • bez obzira na ove dvije izgubljene godine, ja sam siguran da je ademi i takav bolji i korisniji od captain antole

  9. 8. 2017,   08:31
 • "Cak ni antolic nije mogao popuniti rupu odlaskom makedonskog reprezantivca"

  9. 8. 2017,   07:28