Obavijesti

Sport

Komentari 15

Aliju je slomio vilicu, a umro je u mukama u staračkom domu...

Aliju je slomio vilicu, a umro je u mukama u staračkom domu...
1

Kad ga je trener u srednjoj školi prijavio na osam atletskih disciplina, Ken je slavio u njih sedam. Kao rezultat toga uveli su 'Ken Norton pravilo'. Obilježio je sedamdesete u kojima se triput borio s Alijem

VIDEO

Sjajan si borac, ali ne želim više nikad s tobom u ring, rekao je Muhammad Ali Kenu Nortonu kad ga je ovaj posjetio u bolnici.

Bilo je to 1973. godine, nakon njihove prve borbe u kojoj je Norton šokirao svijet i uzeo Aliju titulu slomivši mu vilicu pred kraj borbe.

POGLEDAJTE VIDEO

 

 

Zbog njega mijenjali pravila u srednjim školama

No nije to bio posljednji njihov meč, odradili su i trilogiju.

Pišemo ovo jer se na današnji dan, 9. kolovoza 1943. godine rodio Ken Norton, jedan od boksača koji su obilježili sedamdesete godine prošlog stoljeća.

Norton je bio nevjerojatan sportaš. Zapravo, znate li koliko je bio dobar? Zbog njega su u srednjoj školi morali promijeniti pravila.

U mladosti je bio igrač američkog nogometa u rodnom Jackksonvilleu gdje je išao u srednju školu, a bavio se i atletikom. Kad ga je trener prijavio na osam atletskih disciplina, Ken je slavio u njih sedam. Kao rezultat toga uveli su 'Ken Norton pravilo', od tada su srednjoškolci u Illinoisu mogli sudjelovati u najviše tri atletske discipline. 

Norton je relativno kasno počeo boksati, dok je bio u američkoj vojsci. Postao je profesionalac 1967. godine, a sjajnu karijeru obilježile su mu tri borbe protiv najvećeg svih vremena, Muhammada Alija. 

Prvi put borili su se u San Diegu, u ožujku 1973. godine i bila je to jedna od najvećih senzacija u boksu. Ali je bio ogroman favorit, ali Norton ga je dobio sudačkom odlukom što je Aliju bio tek drugi poraz u karijeri.

ALI - NORTON PRVA BORBA

 

Ali: Godine su me stigle, zato ga nisam mogao dovršiti

Iako mu je Ali u bolnici rekao da se više ne želi boriti s njim, nakon pola godine opet su bili u ringu. Muhammad Ali je žestoko trenirao, rekao je kako nikad nije bio tako spreman, ali opet nije mogao nokautirati Nortona. 

Borili su se u Kaliforniji u rujnu 1973. godine, a Muhammad Ali slavio je nakon podijeljene sudačke odluke. 

- Godine su me stigle, umorniji sam nego prije - vadio se Ali.

ALI - NORTON DRUGA BORBA

 

Trebali se boriti i četvrti put

Dogovorili su i treću borbu, u rujnu 1976. godine na stadionu Yankeesa u New Yorku.

Ali je dominirao svih 15 rundi protiv Nortona i slavio je jednoglasnom sudačkom odlukom. No bez nokauta. Ken Norton ušao je u povijest kao borac koji je u ringu s Alijem proveo 39 rundi, a da nije nokautiran.

Norton i Ali trebali su se boriti i četvrti put, ali iz Alijevog tabora stopirali su borbu. No Ken Norton je do titule stigao okolnim putem, ali izgubio ju je nakon poraza od Larryja Holmesa u lipnju 1978. godine nakon 15 rundi teškog prebijanja.

ALI - NORTON TREĆA BORBA

 

Kraj karijere, prometna pa moždani i smrt

Završio je karijeru 1981. godine sa sedam poraza u 50 borbi, a pet godina kasnije nastradao je u prometnoj nesreći.

Rekli su mu da nikad više neće moći hodati i pričati.

Prije nesreće bio je boksački komentator, a okušao se i u glumačkim vodama. Oporavio se od nesreće, ali ostavio je karijeru komentatora i glumca.

Preminuo je prije četiri godine od moždanog udara u staračkom domu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...
SPLITSKI FENIKS

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...

Plus+ Što je dopušteno Jupiteru nije volu, bila je Jakobušićeva krilatica koja se razbila na splitskim hridima. Predsjednik je "jupiterima" dopuštao da se s gostujućih utakmica, umjesto klupskim autobusom, vraćaju autima...

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla
SVE JE SLUŽBENO

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla

Hrgović ima 17 profesionalnih borbi i još nije izgubio. Čak 14 puta pobijedio je nokautom. Dubois ima 20 pobjeda i dva poraza, od Usika i Joycea
Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra
BIO U BOLNICI

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra

Odmah nakon utakmice je Ante Budimir prevezen u Sveučilišnu bolnicu u Navarri. Testovi su pokazali da je pretrpio traumu u predjelu prsnog koša. Slomio je tri rebra, a primio je i sredstva protiv bolova, napisao je klub