Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Američka Hrvatica srušila je najmoćnijeg atletskog trenera

None Foto: Reuters/PIXSELL

Katarska Doha bila je poprište Svjetskog atletskog prvenstva, a vijest koja je potresla atletski svijet bila je suspenzija možda i najmoćnijeg trenera današnjice, Alberta Salazara, prevaranta koji je raskrinkan

Američka antidopinška agencija USAD-a objavila je usred SP-a u atletici u Dohi da je suspendiran Alberto Salazar (61). Radi se o jednom od najmoćnijih atletskih trenera koji je, između ostalih, stvorio Moa Faraha.

USAD-a mu je odrezala suspenziju na četiri godine, a raskrinkala ga je američka Hrvatica Kara Goucher (41), djevojački Grgas. Radi se o svjetskoj doprvakinji na 10.000 metara iz 2007. godine. Goucher je pod Salazarom trenirala od 2004. do 2011., a 2013. odlučila je prijaviti Alberta antidopinškoj agenciji.

POGLEDAJTE VIDEO:

Razlog? Salazar je od nje tražio da nakon poroda uzima zabranjene lijekove za štitnjaču kako bi izgubila težinu. Zadovoljna je ishodom suđenja, ali smatra da bi Salazar trebao biti potjeran iz sporta. Uz njega je tužila i dr. Jeffreya Browna koji je pomagao Salazaru u prijevarama.

- Suci ga nisu proglasili krivim za neke druge stvari o kojima sam svjedočila i za koje mislim da je trebao odgovarati i dobiti doživotnu kaznu. Ali, svejedno ovo doživljavam kao pobjedu. Nisam mislila da će se to dogoditi jer je to bila borba Davida protiv Golijata - rekla je Goucher u razgovoru za BBC.

2017 IAAF World Championships - Day Two - London Stadium | Autor: Yui Mok/Press Association/PIXSELL Foto: Yui Mok/Press Association/PIXSELL

- Znam da mnogi sportaši ne rade ništa krivo, ali sada su u neugodnoj situaciji. Alberto je kriv što su u takvom položaju i njegov poslodavac bi ga trebao pozvati na odgovornost. No, umjesto da raskinu sve veze s njim, oni su mu udvostručili podršku - rekla je Goucher misleći na Nike koji Salazaru unatoč svemu pruža podršku. Salazar vodi njihov Nike Oregon Project.

Spomenuti NOP je Nike zbog pritiska javnosti na koncu i zatvorio, ali Salazaru i dalje, na iznenađenje svih, pruža podršku.

Spomenuti Mo Farah raskinuo je suradnju sa Salazarom 2017., a branio se da nikad nije pao na doping-testu. Ipak, sada je dio atletskog svijeta sumnjičav prema Farahovim medaljama. Osvojio je četiri olimpijska i šest svjetskih zlata...

New York City Half Marathon 2012 | Autor: Charles Guerin/Press Association/PIXSELL Foto: Charles Guerin/Press Association/PIXSELL

- Na žalost, Farahova ostavština je kompromitirana zbog njegove loše procjene. Ne mogu zamisliti da ostanem s trenerom protiv kojeg je podignuta optužnica. Tužno je što je Mo ostao jer sada se na sve što je napravio gleda drugačije - smatra Goucher.

Inače, Kara je rođena u New Yorku, a kad je imala četiri godine, njezina je oca Mirka Grgasa usmrtio pijani vozač. Kara se cijeli život borila protiv sjedanja za volan pod utjecajem alkohola. Oca i hrvatsko porijeklo nije zaboravila, svog je sina nazvala Colton Mirko.

POGLEDAJTE VIDEO:

Komentiraj, znaš da želiš!