Obavijesti

Sport

Komentari 0

Američka Hrvatica srušila je najmoćnijeg atletskog trenera

Američka Hrvatica srušila je najmoćnijeg atletskog trenera
1

Katarska Doha bila je poprište Svjetskog atletskog prvenstva, a vijest koja je potresla atletski svijet bila je suspenzija možda i najmoćnijeg trenera današnjice, Alberta Salazara, prevaranta koji je raskrinkan

VIDEO

Američka antidopinška agencija USAD-a objavila je usred SP-a u atletici u Dohi da je suspendiran Alberto Salazar (61). Radi se o jednom od najmoćnijih atletskih trenera koji je, između ostalih, stvorio Moa Faraha.

USAD-a mu je odrezala suspenziju na četiri godine, a raskrinkala ga je američka Hrvatica Kara Goucher (41), djevojački Grgas. Radi se o svjetskoj doprvakinji na 10.000 metara iz 2007. godine. Goucher je pod Salazarom trenirala od 2004. do 2011., a 2013. odlučila je prijaviti Alberta antidopinškoj agenciji.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:30

Razlog? Salazar je od nje tražio da nakon poroda uzima zabranjene lijekove za štitnjaču kako bi izgubila težinu. Zadovoljna je ishodom suđenja, ali smatra da bi Salazar trebao biti potjeran iz sporta. Uz njega je tužila i dr. Jeffreya Browna koji je pomagao Salazaru u prijevarama.

- Suci ga nisu proglasili krivim za neke druge stvari o kojima sam svjedočila i za koje mislim da je trebao odgovarati i dobiti doživotnu kaznu. Ali, svejedno ovo doživljavam kao pobjedu. Nisam mislila da će se to dogoditi jer je to bila borba Davida protiv Golijata - rekla je Goucher u razgovoru za BBC.

2017 IAAF World Championships - Day Two - London Stadium

- Znam da mnogi sportaši ne rade ništa krivo, ali sada su u neugodnoj situaciji. Alberto je kriv što su u takvom položaju i njegov poslodavac bi ga trebao pozvati na odgovornost. No, umjesto da raskinu sve veze s njim, oni su mu udvostručili podršku - rekla je Goucher misleći na Nike koji Salazaru unatoč svemu pruža podršku. Salazar vodi njihov Nike Oregon Project.

Spomenuti NOP je Nike zbog pritiska javnosti na koncu i zatvorio, ali Salazaru i dalje, na iznenađenje svih, pruža podršku.

Spomenuti Mo Farah raskinuo je suradnju sa Salazarom 2017., a branio se da nikad nije pao na doping-testu. Ipak, sada je dio atletskog svijeta sumnjičav prema Farahovim medaljama. Osvojio je četiri olimpijska i šest svjetskih zlata...

New York City Half Marathon 2012

- Na žalost, Farahova ostavština je kompromitirana zbog njegove loše procjene. Ne mogu zamisliti da ostanem s trenerom protiv kojeg je podignuta optužnica. Tužno je što je Mo ostao jer sada se na sve što je napravio gleda drugačije - smatra Goucher.

Inače, Kara je rođena u New Yorku, a kad je imala četiri godine, njezina je oca Mirka Grgasa usmrtio pijani vozač. Kara se cijeli život borila protiv sjedanja za volan pod utjecajem alkohola. Oca i hrvatsko porijeklo nije zaboravila, svog je sina nazvala Colton Mirko.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:07
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani