Obavijesti

Sport

Komentari 15

Avioni usmrtili cijele momčadi: United izgubio slavne 'bebe'

Avioni usmrtili cijele momčadi: United izgubio slavne 'bebe'
3

Kroz povijest velike avionske nesreće usmrtile su kompletne sportske momčadi. 'Busbyjeve bebe' stradale su 1958., slavna torinska momčad poginula je 1949.

VIDEO

Strašna avionska nesreća koja je u srijedu u Rusiji usmrtila hokejašku momčad Lokomotiva iz Yaroslava samo je jedna u nizu velikih sportskih tragedija koje su uzele kompletnu generaciju sportaša.

Vraćajući se u povijest najpoznatija nesreća u kojoj je stradala kompletna momčad ona je iz Münchena 1958. U tragediji je život izgubilo osmero nogometaša slavne generacije Manchester Uniteda vraćajući se iz Beograda s utakmice Lige prvaka protiv Crvene zvezde.

Nesreća se dogodila nakon što je avion zbog lošeg vremena sletio u bavarsku prijestolnicu. Iz trećeg pokušaja avion je poletio, no na kraju piste je zapeo na nanos snijega zbog čega je avion izgubio kontrolu te je probio ogradu i krilom udario u obližnju kuću.

U nesreći i od posljedica iste stradalo je 23 od 44 putnika, od kojih su bila i dva Unitedova trenera, tajnik i osam novinara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tragedija je odjeknula u svijetu jer je Manchester United predvođen Bobbyjem Charltonom, koji je preživio, bio u samom vrhu europskog nogometa. 'Busbyjeve bebe' kako su ih zvali po njihovu menadžeru Mattu Busbyju imali su priliku postati tek treća premierligaška momčad s tri uzastopna naslova engleskog prvaka. Bili su aktualni branitelji Charity Shielda te su prošli u drugo uzastopno polufinale u tadašnjem Kupu prvaka.

Nakon tragedije razmišljalo se čak o gašenju kluba, no United je nastavio pobjedom rezervi nad Sheffield Wednesdayem koji su nosili dresove bez imena na leđima. 'Crveni vragovi' su uspjeli dogurati do finala FA Cupa, te su u prvom susretu polufinala Lige prvaka svladali Milan na Old Traffordu. Real, kasniji pobjednik, kao i Crvena zvezda založili su se za ideju da se naslov dodijeli Manchesteru, no prijedlog nije prošao. Deset godina kasnije druga generacija 'Busbyjevih beba' osvojila je europski naslov s Georgeom Bestom i Denisom Lawom, ali i dvojicom preživjelih Charltonom i Billom Foulkesom.

Zambija izgubila kompletnu nogometnu reprezentaciju 1993.

Jedna od najtežih avionskih nesreća zadesila je nogometnu reprezentaciju Zambije koja je putovala na kvalifikacijski susret za Svjetsko prvenstvo u SAD-u protiv Senegala. Avion se brzo nakon polijetanja srušio u Atlantski ocean te je pritom poginulo svih 25 putnika i pet članova posade od čega je bilo 18 reprezentativaca.

Ubrzo nakon nesreće okupljena je nova reprezentacija koja je iste godine sve iznenadila i dogurala do finala Afričkog kupa nacija u kojem su izgubili od Nigerije.

Slavna momčad Torina poginula nakon sudara u brdo

Talijanski nogomet zadesila je najveća tragedija 1949. u kojoj je stradala slavna momčad Torina. Nesreća u kojoj je poginuo 31 putnik od kojih su 18 igrača dogodila se nakon što se avion zbog loše vidljivosti zabio u brdo Superga blizu Torina. Torino, koji je tad bio trostruki uzastopni osvajač Serie A s 10 reprezentativaca, nikad se nije oporavio iako je osvojio još jedan naslov 1976.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram