Obavijesti

Sport

Komentari 4

'Barakude' u 100. utakmici na EP-u: Grci nas još nisu dobili

Večeras od 20:30 Hrvatski vaterpolisti počinju lov na medalju ali i plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Protivnik im je Grčka, koja ih nikad nije pobijedila u 10 dosadašnjih ogleda na Europskim prvenstvima.

VIDEO

Sve do sada bilo je očekivano, a večeras od 20.30 počinje ono pravo, susretom četvrtfinala Europskog prvenstva Hrvatska - Grčka započinje borba za medalje, ali i plasman na Olimpijske igre u Tokio. I to kako, jubilarnom 100. utakmicom na europskim prvenstvima.

Sve je počelo u Sheffieldu 1993. kada je pala Rusija 11-7. To je bila prva utakmica naših vaterpolista pod hrvatskim stijegom i imenom u povijesti EP-a. Od tada do danas smo bili i prvaci i doprvaci Europe, bili smo i brončani, ali i na tek devetom mjestu. Svega je bilo u 27 godina, no večeras u Budimpešti vaterpolska Hrvatska igra dodatno posebnu utakmicu. Svoju, našu jubilarnu, okruglu 100. utakmicu na prvenstvima Europe.

Pokretanje videa...

01:24

Dosad imamo 60 pobjeda uz 10 remija i 29 poraza. Neka večeras jubilej bude začinjen 61. pobjedom protiv Grčke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Operacija Grčka je nama startala već u nedjelju navečer-ponedjeljak ujutro. Sve znamo jedno o drugima, te teško da jedni druge možemo nešto osobito iznenaditi - veli izbornik Ivica Tucak i dodaje:

- Morat ćemo biti opasni po gol. Ako naša dodavanja budu pasivna, to će biti lako predvidljivo. Oni su strahovito pokretljivi. Možda čak i jedna od najpokretljivijih momčadi u tom pogledu. Morat ćemo gledati gol, biti opasni na tim vanjskim linijama i to je ono što tražim već nekoliko zadnjih mjeseci. Dakle, ako tu budemo opasni, pa privučemo njihovu prvu obrambenu crtu na našu vanjsku liniju, automatski oslobađamo više prostora centrima. Mi smo ovdje, kao i uostalom na sva velika natjecanja došli napraviti velike stvari - naglasio je naš izbornik.

'Živjela sam vaterpolo, ali sad moram nadoknaditi sve u školi'
'Živjela sam vaterpolo, ali sad moram nadoknaditi sve u školi'

O otvaranju Grčke obrane nešto više od ostalih trebao bi znati naš ljevak Maro Joković, koji jako dobro poznaje Grke budući da igra u Olympiacosu.

- Poznavajući Grke i njihovog izbornika Vlachosa koji mi je i trener u klubu, oni jako studiozno pristupaju svakom suparniku, svakoj utakmici. Tako će i ovoj. Uvjeren sam da će oni proučiti sve dijelove igre, neće ništa prepustiti slučaju. Oni su uvijek bili poznati po strpljivosti u napadu. Oni drže loptu svih 30 sekundi napada i ako mislimo mi prije vremena krenuti u kontru, dogodit će se njihovo uplivavanje i čovjek za čas ostane sam. Ne treba nas samo povući ta završnica njihovog napada, da mi ubrzamo u protunapad, pa njima otvorimo priliku.

Grci su pomno skautirani do najsitnijih detalja i nakon odgledanih nekoliko utakmica Luka Bukić je uvjeren da je Hrvatska bolja momčad.

'Barakude' doznale protivnika: Grci stoje na putu do - Srba?
'Barakude' doznale protivnika: Grci stoje na putu do - Srba?

- Prije utakmice smo gledali naše pa njihove utakmice i mislim da smo bolji. Samo, to nikada ne možete reći prije utakmice, mora se to pokazati u bazenu. Oni jesu ozbiljna momčad, imaju dobre pojedince. Bit će teška utakmica, a nama je najbitnije dobro krenuti i onda mislim da će biti sve u redu.

Realno, Hrvatska je favorit, jača, kvalitetnija i bolja momčad. Na prste jedne ruke mogli bi navesti neke 'bitne' utakmice u kojima su nas Grci znali iznenaditi odnosno nadjačati. Kada je o statistici riječ, postoji i jedan zanimljiv, a ohrabrujući podatak. Dosad u povijesti europskih prvenstava Hrvatska nikada nije poražena od Grčke, a nije da smo igrali malo. Čak 10 puta, odnosno samo smo s dvije reprezentacije igrali češće - Mađarska (12) i Italija (11).

  • Hrvatska - Grčka na EP-u: 10 utakmica, 7 pobjeda Hrvatske, 3 remija, 0 poraza
  • Hrvatska - Grčka ukupno: 52 utakmice: 36 pobjeda, 9 remija, 7 poraza, 476:366

Uz sraz Hrvatske i Grčke, u Budimpešti su danas na rasporedu i ostale tri četvrtfinalne utakmice:

  • Italija - Crna Gora (16.00 sati)
  • Srbija - Španjolska (17.30 sati)
  • Mađarska - Rusija (19.00 sati)
  • Hrvatska - Grčka (20:30 HTV 2)
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama
DRAMA DO KRAJA

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama

Još šest kola ostalo je do kraja sezone, a Rijeka i Dinamo sastat će se na Rujevici u 33. kolu. Susret koji bi mogao odrediti puno toga u utrci za naslov
Neki uopće ne igraju, a Dinamo koštaju oko 2,5 milijuna eura!? Zajec će kresati budžet za plaće
ZAJECOVE PROMJENE

Neki uopće ne igraju, a Dinamo koštaju oko 2,5 milijuna eura!? Zajec će kresati budžet za plaće

Plus+ Dinamo partnerski klub, gdje bi slao talente na posudbu, traži među regionalnim prvoligašima, a na ljeto slijedi rezanje budžeta za plaće. I 'modri' na igrače neće trošiti više od 16 milijuna eura godišnje