Obavijesti

Sport

Komentari 11

Barić: Čudo je moguće upoznaš li dobro protivnika i kako igra

Barić: Čudo je moguće upoznaš li dobro protivnika i kako igra
1

NEKAD AJAX, DANAS MILAN Sa Salzburgom nisam bio poražen od najjačeg Ajaxa u povijesti jer sam vjerovao u svoje igrače i poznavao njihove, kazao je Otto Barić

VIDEO

Kad “mali” igraju protiv “velikih”, na treneru je da smisli kako smanjiti ogromnu razliku u kvaliteti. Taj je zadatak i pred Matjažem Kekom uoči sutrašnjega gostovanja kod Milana. Ima načina, tvrdi legendarni trener Otto Barić...

Frank i Ronald De Boer, Litmanen, Rijkaard, Davids, Seedorf, Overmars, Kluivert i društvo u igri, a na klupi Louis van Gaal. Stroj koji je “mljeo” sve pred sobom 1994., no zaustavio ga je Barić sa Salzburgom. U Amsterdamu 1-1, u Salzburgu 0-0.

- To je bio najbolji Ajax svih vremena, te dvije-tri godine oni su bili za koplje iznad svih ostalih momčadi na svijetu - prisjetio se tih dana Herr Otto, iznimno vitalni 84-godišnjak.

Odnos Ajaxa i Salzburga u to vrijeme bio je, ako ćemo se malo poigrati, otprilike kao između Milana i Rijeke danas. Financije, kvaliteta momčadi, ugled... Sve je tad bilo debelo na strani Ajaxa, kao što će i sutra biti na strani Milana. No Otto je našao recept kako zaustaviti taj stroj.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pritisak na braniče

- Siguran sam da Matjaž Kek jako dobro zna kako se suprotstaviti. Ali evo kako sam ja... Prvo i osnovno je da morate dobro poznavati momčad. To je ključ svega. Nadalje, morate vjerovati u svoje igrače. Ako i na trenutak izgubite povjerenje, nije dobro, gotovi ste - kaže Otto.
 OK, to je osnova svega, no nije Otto uspio svladati Van Gaala baš samo vjerom i poznavanjem momčadi. Trebalo je nešto i nacrtati na ploču u svlačionici.


- Naši napadači napadali su njihovu prvu liniju jako visoko, već na 35 metara od njihova gola. Namjerno govorim napadali, jer nije napadao samo jedan igrač već njih trojica-četvorica. Nikola Jurčević, pa Tomislav Kocijan, potom Mladen Mladenović... Kad je njihov bek imao loptu, moji napadači su odmah krenuli na njega. To nisu očekivali. Oni su bili jaki jer su imali posjed lopte, a mi bismo ih napali odmah čim bi netko od braniča dobio loptu. Vjerujte mi, nikako to nisu očekivali - kaže Otto.

Ne samo da su uspjeli izvući 1-1 nego su pet minuta prije kraja vodili.


Milan u krizi

- S takvom igrom došli smo u 75. minuti u vodstvo. Nikola Jurčević je s desne strane nabacio, a Kocijan zabio. I tako je bilo do 85. minute, kad nam je Litmanen zabio za 1-1. Ali još je nešto važno. Mi smo taj Ajax odlično poznavali. U tri godine smo protiv njih igrali šest puta. Prvo smo izgubili vrlo uvjerljivo, pa potom malo manje uvjerljivo, da bismo na kraju u dvije utakmice 1994. godine ostali neporaženi - sjeća se Barić svakog detalja.

Jedan od najvećih trenera koje je hrvatski nogomet ikad imao, ali i bivši izbornik, vjeruje da će Slovenac na riječkoj klupi napraviti sve što može u pripremi jedne ovakve utakmice.

- Ponavljam, nužno je jako dobro poznavati protivnika, a ja sam siguran da je Kek dobro proučio Milan. Moj Salzburg je u to vrijeme bio momčad koja je rasla i svakim danom bila sve pametnija, a isto očekujem i od Rijeke. Dobro, mogli su biti još bolji da nisu prodali neke igrače, ali to je ipak druga priča. Kek jako dobro poznaje svoju momčad, siguran sam da ima veliko povjerenje u njih i ja mu od srca želim sve najbolje protiv Milana. Ako dobro poznaje momčad, a poznaje, može se suprotstaviti Milanu - zaključio je Barić.

Trenutak je prilično dobar, u Milanu traje mini kriza, trener Montella “visi” nakon poraza od Sampdorije i Lazija, a Rijeka nema što izgubiti. Uz par Ottovih savjeta sve će biti lakše...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska
Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...
ZGROZIO ŠPANJOLCE

Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...

Brazilac je uspio skupiti milijun eura jamčevine, a posljednjih dana pričalo se kako mu je novac posudio Memphis Depay, igrač Atletico Madrida