Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Barić: Roditelji i igrači trče za lovom, a vani nije med i mlijeko

None Foto: PiXSELL

Zvali su očevi nekih naših poznatih igrača, neću o imenima, ali bila su dvojica, tražili su moj savjet, a ja sam im poručio da nije dobro da im djeca idu vani tako mladi, nisu me poslušali, kaže Otto Barić

Robert Murić svoju će karijeru pokušati oživjeti u Rijeci. Ima tek 22 godina, a već treba oživljavati svoju karijeru. On je bio jedan od najvećih talenata posljednjih godina u Dinamu. Murić je s 18 godina iz Dinama otišao u Ajax, otac mu se sukobio sa Zdravkom Mamićem, odlučili su otići u Amsterdam, a to baš i nije bila dobra odluka. Najblaže rečeno, nije bila dobra odluka.

Foto: Zoran Grizelj/PIXSELL

- Nisu mi jasni ti klinci i njihovi roditelji. Pa oni bi trebali puno drugačije razmišljati - rekao nam je stari trenerski lisac Otto Barić, kojega su proteklih godina često zvali i pitali za savjete.

- Zvali su očevi nekih naših poznatih igrača, neću o imenima, tražili su moj savjet. Bio sam s njima na večerama, igrači su bili iz naših najvećih klubova - kaže Herr Otto i nastavlja:

- Odmah sam im rekao kako nije dobro da im djeca idu igrati vani tako mladi. Moj je savjet bio da pričekaju barem još godinu dana, da igraju u HNL-u, da se još malo dokažu i da onda idu u tu velike klubove.

Roditelji tih igrača nisu poslušali Barića.

- Zahvalili su mi se na savjetima, ali su na kraju učinili po svome. Napravili su kako su htjeli oni i njihova djeca, a sad vidim da im to baš nije bila najpametnija odluka. Jako su pogriješili. Pa roditelji i igrači samo trče za lovom. Vide novac i samo to, odu vani, misle da je tamo med i mlijeko, a nije tako. Padnu zbog neiskustva - rekao je Barić, koji je i sam u trenerskoj karijeri imao sličnih primjera.

- U Austriji sam, točnije u Rapidu, vodio talentiranog igrača Wurza. Bio je to sjajan igrač, koji je u posljednjem kolu kad smo uzeli naslov zabio četiri gola. Pratile su ga mnoge velike momčadi, a on je sa 18 godina odlučio otići u Espanyol. Bila je to puno jača liga i tamo se nije snašao. Roditelji su htjeli da tamo ide zbog novca, molio sam ih da ostane još godinu dana, ali nisu htjeli čuti za to. Ubrzo se vratio iz Španjolske, a kad se vratio kod mene više nije mogao igrati. Uskoro je propao - prisjetio se Barić.

Robert Murić, Fran Brodić, Alen Halilović... Sve su to igrači koji su mladi napustili Dinamo. Primjerice, vjerojatno rijetki znaju da je Brodić danas član Catanije koja igra u Serie C. Kakav je to samo talenat bio. Otišao je iz Dinama u Club Brugge, ali tamo se nije snašao. Alen Halilović je iz Milana otišao na posudbu u Standard. On je iz Maksimira otišao u Barcelonu, ali nije uspio. Išao je posudbama, sad je na novoj, ali kao član talijanskog velikana.

Mladi očito prerano idu vani, zbog toga upadne u probleme. Rijetki dobiju pravu priliku. Ante Ćorić je član Rome, ali on doslovno minute dobije na kapaljku. Šteta, velikih talenata. 

Ante Ćorić

Champions League - Group Stage - Group G - AS Roma v Real Madrid | Autor: ALESSANDRO BIANCHI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: ALESSANDRO BIANCHI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Otišao je u Romu, nadao se da će biti veliko pojačanje za “vučicu”, ali na Olimpicu još čeka pravu priliku. Ove je sezone dobio samo 19 minuta u talijanskom prvenstvu. Lako je moguće da će na ljeto ići na posudbu. 

Fran Brodić

Marko Lukunić/PIXSELL | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL/HNK Hajduk Foto: Marko Lukunić/PIXSELL/HNK Hajduk

On je sad u talijanskoj Cataniji, koja igra u Serie C. Otišao je 2014. iz Dinama u Club Brugge. U mlađim je uzrastima “modrih” doista igrao sjajno, ali je odlučio otići u Belgiju. Bio je na raznim posudbama, a sad je, eto, u Italiji. 

Robert Murić

Robert Murić/Facebook | Autor: Robert Murić/Facebook Foto: Robert Murić/Facebook

Puno se prašine podiglo kad je Robert Murić iz Dinama odlazio u Ajax. Tamo je nastupao samo za mladu momčad, zatim su ga poslali na posudbu u Pescaru, pa u Bragu B, a sad će veliki talent završiti u dresu Rijeke.

Alen Halilović

Europa League - Group Stage - Group F - AC Milan v F91 Dudelange | Autor: Daniele Mascolo/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Daniele Mascolo/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Iz Dinama je s 18 godina otišao u Barcelonu, ali je tamo igrao samo za drugu momčad. Bio je na posudbama u Sportingu, Las Palmasu, HSV-u. Ljetos je potpisao za veliki Milan, a prije dva dana Talijani su ga posudili Standardu.

Dario Špikić

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Iz Dinama je prošle godine otišao u Hajduk. Smatralo se da će biti pojačanje i za prvu momčad “bilih”, ali igra za Hajduk II. U mlađim je uzrastima “imao dobre sezone”, ali se za prvu momčad Hajduka nije nametnuo. 

Komentari (44)
  • Zanimljiva je stvar sa tim radnim odlascima iz države. Znači klinac, talentiran, ima sav potencijal ovog svijeta, ima uzlaznu putanju u razvoju, odluči prekinuti taj proces i naprasno preskočiti 2, 3 stupnja i otići u recimo Chelsea. I uništiti si karijeru. I sad, ili klinac želi novac čim ranije pa da ima vrapca u ruci, što sam sobom pretpostavlja da u startu nema samopouzdanja da će uspjet jednako tako za 3, 4 godine, a to opet znači da nemože uspjet sada, jer jel - nema samopouzdanja. Ili klinac je toliko arogantan da misli da može ušetati u momčad Chelsea sa 18 godina, što nije mogao ni, neznam, De Bruyne, Salah, Hazard itd...a rijetki su toliko arogantni i toliko uspješni..Trebali bi svi gledati recimo Luku Modrića koji je svaki put kada bi kretao naprijed u karijeri, apsolvirao i izdominirao trenutni stupanj u razvoju..I svejedno je stigao osvojiti 4 lige prvaka i biti drugi na SP..

    2. 2. 2019,   08:29
  • Pustite vi te priče, Halilovic je već dosad (iako zadnja rupa na svirali) u Barci, HSV, Sportingu itd zaradio toliko para da mu kompletna obitelj komotno može u mirovinu od sutra... Sad da ga posude i u Graficar Vodovod svejedno

    2. 2. 2019,   07:48
  • Muric propao jer mu je tata htio milijune. Sepurio se i lokao po seoskim birtijama a do prije 4 godine nije imao za gemist jer nihe nigdje radio koliko je debeo

    2. 2. 2019,   07:35