Obavijesti

Sport

Komentari 35

Bez brige: U šest odlučujućih susreta, naši izgubili - jednom!

Bez brige: U šest odlučujućih susreta, naši izgubili - jednom!
1

Pred Hrvatskom je 16. studenog odlučujući susret za plasman na Euro 2020. protiv Slovačke na Rujevici. Iz te utakmice nam je dovoljan i bod, a pogledom u prošlost vidimo da smo u sličnim situacijama kiksali jednom

VIDEO

O direktnom plasmanu Hrvatske na neko veliko natjecanje zadnje su utakmice direktno odlučivale u tri navrata, dok su se još u tri navrata Vatreni za svoje mjesto na najvećoj sceni morali izboriti preko doigravanja koje su osigurali u zadnjem kolu. 

Dejan Stanković nam odnio Belgiju i Nizozemsku

U posljednjem kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2000. godine, Hrvatskoj je na Maksimir u goste dolazila Jugoslavija. Vatreni su prije utakmice imali 14 bodova, Irska koja je još igrala s Makedonijom 15, a SR Jugoslavija 16. Hrvatskoj je trebala pobjeda kako bi osigurali bar doigravanje u slučaju da Makedonija pobijedi Irsku. 

kvalifikacije za EP u nogometu 2000

Sve je krenulo odlično za Hrvatsku na Maksimiru. Uz glasnu podršku navijača, Alen Bokšić zabio je za prednost u 20. minuti. Nije veselje u Zagrebu dugo trajalo jer je Predrag Mijatović poravnao rezultat već u 25. minuti. Samo šest minuta kasnije je Hrvatska bila u podređenoj situaciji. Poentirao je tad mladić, Dejan Stanković (21) i poveo Jugoslaviju prema Belgiji i Nizozemskoj.

kvalifikacije za EP u nogometu 2000

 A u 41. minuti šok za Jugoslaviju. Zoran Mirković pocrvenio je nakon što je imao 'situaciju' s Robertom Jarnijem kad ga je s poda uhvatio za genitalije. Očekivala se tada potpuna ofenziva Hrvatske i lov na plasman na Euro. I krenulo je odlično. Već u drugoj minuti drugog dijela Mario Stanić zabio je za izjednačenje, a Vatreni su imali igrača više. No, do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao (2-2) i Hrvatska nakon bronce u Francuskoj nije otišla na Europsko prvenstvo u Belgiji i Nizozemskoj.

Bokšić protiv Belgije donio Koreju i Japan

Slična situacija bila je i 2001. kad je na Maksimir stigla Belgija. Oni su prije utakmice bili vodeći u skupini sa 17 bodova, dok je Hrvatska bila druga s 15 bodova. Poraz od Belgije i pobjeda Škotske u Latviji značilo bi da Hrvatska neće na SP, remi bi nam donio dodatne kvalifikacije dok smo pobjedom sigurno prvi u skupini.

World Cup 2002 Korea-Japan

Strepilo se na tad na Maksimiru, Jozićeve trupe nikako nisu mogle probiti De Vliegera na golu Belgije. A onda je stigla i ta 75. minuta. Boško Balaban probio je po desnoj strani i dao povratnu loptu za Alena Bokšića koji je napokon poslao loptu u belgijsku mrežu. Bila je tada prava ludnica u Zagrebu (1-0), ali i cijeloj Hrvatskoj jer su naši uspjeli izdržati do kraja i plasirati se na SP. Škotska je pobijedila Latviju 2-1, ali na kraju su završili 3.

'Crni' San Siro, Malta i Perišić za Europsko u Francuskoj

Nakon nereda na San Siru 2014., Hrvatskoj je oduzet bod koji su osvojili protiv Italije (1-1). Prije zadnjeg kola, stanje na tablici je ovakvo - Hrvatska ima 17 bodova na trećem mjestu, Norveška 19 na drugom, a Italija 21 na prvom. Talijani su svakako na Europskom te im zadnja utakmica protiv Norvežana ne znači puno, dok njihovim protivnicima znači 'život'.

Čačićeva Hrvatska otišla je na Maltu s imperativom pobjede, ali i nadom da će Italija bar remizirati s Norveškom kako bi mi direktno prošli u Francusku. Hladan tuš za Vatrene bio je gol Tetteya u 23. minuti na Olimpijskom stadionu u Rimu dok oni u Ta'Qaliju nisu mogli probiti maltešku obranu do 25. minute kad je poentirao Perišić.

A nakon toga opsada je nastavljena, dok su Čačićevi pomoćnici čekali informacije iz Italije. I dočekali u 73. minuti kad je Florenzi zabio za 1-1, a devet minuta kasnije je za preokret pogodio Graziano Pelle (2-1). 'Provukli' smo se do Eura u Francuskoj, a još se dugo slavilo te noći u Malti (1-0).

Tri spasa u zadnjem kolu za dodatne kvalifikacije

Neki put smo lovili direktni plasman na veliko natjecanje kolo prije kraja, a neki put i kvalifikacije. Bilo je tako 1997. kad nas je samo Peter Schmeichel spasio i donio nam Svjetsko prvenstvo u Francuskoj. Hrvatska je u zadnjem kolu s 3-1 pobijedila Sloveniju u gostima - zabijali su Šuker, Soldo i Bokšić, ali ipak naš je spasitelj bio danski golman Schmeichel koji je Grcima obranio sve moguće, a i nemoguće.

Sami smo se spasili 2003. kad je Ivica Olić golom u 40. minuti protiv Bugara (1-0) donio dodatne kvalifikacije za Euro u Portugalu. Iako smo na kraju imali 16 bodova kao i trećeplasirana Belgija, dalje smo prošli zbog boljeg međusobnog omjera (pobjeda 4-0 i poraz 2-1). 

Najsvježije sjećanje na odlazak u dodatne kvalifikacije preko zadnjeg kola jest onaj iz 2017. kad je Zlatko Dalić u svom debiju na klupi hrvatske reprezentacije u Kijevu s dva gola Andreja Kramarića (2-0) pobijedio Ukrajinu i tako izborio Svjetsko prvenstvo u Rusiji. 

Dva smo puta sigurno ušli u dodatne kvalifikacije. Prvo smo 2011. u zadnjem kolu s 2-0 slavili protiv Latvije kao sigurni putnici u dodatne kvalifikacije za Poljsku i Ukrajinu. Također, 2013. smo do Brazila došli s dva poraza u zadnjim kolima. Prvo smo na Maksimiru izgubili od Belgije 2-1, da bi u zadnjem kolu u Škotskoj izgubili 2-0, ali već smo prije osigurali mjesto u dodatnim kvalifikacijama za Brazil.

Dva puta kao prvi otišli na veliko natjecanje

Bez drame se otišlo na Svjetsko prvenstvo 2006. sa prvog mjesta u skupini iako smo u zadnjem kolu remizirali s Mađarima, no i to je zbog dvije pobjede s od po 1-0 protiv Švedske bilo dovoljno za prvo mjesto u skupini i plasman u Njemačku. Odmah nakon toga smo kao prvi otišli i u Austriju i Švicarsku 2008. s pet bodova (29) prednosti ispred drugoplasirane Rusije (24).

Kraljevi dodatnih kvalifikacija

Što se tiče dodatnih kvalifikacija, Hrvatska je apsolutni vladar te discipline. U pet od pet navrata Hrvatska je preko dodatnih kvalifikacija otišla tri puta na Svjetsko i dva puta na Europsko prvenstvo.

  • Za SP 1998.
    29. listopada 1997.: Hrvatska - Ukrajina 2-0  (Slaven Bilić 11, Goran Vlaović 49)
    15. studenoga 1997.: Ukrajina - Hrvatska 1-1  (Andrij Ševčenko 5/ Alen Bokšić 27)
  • Za EURO 2004.
    15. studenoga 2003.: Hrvatska - Slovenija 1-1 (Dado Pršo 5 / Ermin Šiljak 22)
    19. studenoga 2003.: Slovenija- Hrvatska  0-1 (Dado Pršo 61).
  • Za EURO 2012.
    11. studenoga 2011.: Turska - Hrvatska 0-3 (Ivica Olić 2, Mario Mandžukić 32, Vedran Ćorluka 51)
    15. studenoga 2011.: Hrvatska - Turska 0-0
  • Za SP 2014.
    15. studenoga 2013.: Island - Hrvatska 0-0
    19. studenoga 2013.: Hrvatska - Island 2-0 (Mario Mandžukić 27, Darijo Srna 47
  • Za SP 2018.
    9. studenoga 2017.: Hrvatska - Grčka 4-1 (Luka Modrić (13-11m), Nikola Kalinić (19), Ivan Perišić (33) i Andrej Kramarić (49) / Sokratis Papastathopulos (30))
    12. studenoga 2017.: Grčka - Hrvatska 0-0 

Protiv Slovaka dovoljan i bod 

Hrvatska je mogla već u Cardiffu osigurati plasman na Euro 2020., trebala nam je pobjeda, ali na kraju je utakmica završila 1-1. 

Sve je jasno, Hrvatskoj pobjeda na Rujevici jamči odlazak na Euro i prvo mjesto na ljestvici, te status u ždrijebu za završni turnir. Naime, plasman u jakosne skupine određuje se prema plasmanu i broju bodova u ovim kvalifikacijama. Hrvatska će teško biti nositelj, ali i zato je pobjeda važna. Iako će na Rujevici Hrvatska biti bez Lovrena i Vide, udarnog stoperskog para.

Ako Hrvatska remizira sa Slovačkom, i takav ishod, baš kao i pobjeda, Hrvatskoj jamči i plasman na Euro i prvo mjesto u skupini. Naime, bodovno 'vatrene' može stići samo Mađarska, ali Hrvatska je međusobno bolja pa bi ostala ispred. Dakle, i bod na Rujevici sasvim je dovoljan...

A, ako izgubimo od Slovaka, e tu dolazimo do problema. Hrvatska bi ostala na 14 bodova i Slovačka bi je pobjedom nad Azerbajdžanom kod kuće u zadnjem kolu prestigla. A ispred nas završila bi i Mađarska ako u zadnjem kolu pobijedi u Walesu. Hrvatska bi u tom raspletu završila treća i Euro tražila preko playoffa Lige nacija. No, u slučaju pobjede Walesa nad Mađarima ili remija ta dva takmaca u zadnjem kolu, Hrvatska bi ostala druga i išla na Euro. Dakle, u slučaju poraza od Slovaka u Rijeci, navijat ćemo za Wales u zadnjem kolu.

No, ovaj je put statistika na našoj strani, a i puna Rujevica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Znate li čemu služi polukrug na rubu kaznenog prostora? Evo u kojem slučaju se jedino koristi
PUNO NAVIJAČA NE ZNA

Znate li čemu služi polukrug na rubu kaznenog prostora? Evo u kojem slučaju se jedino koristi

Nogometni travnjak je već desetljećima isti uz male izmjene dimenzija igrališta. Nepromijenjen je i polukrug ispred ruba kaznenog prostora kojeg svi nogometni zaljubljenici jako dobro poznaju. Ali znate li čemu služi?

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.
Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša
LJUBAV NEMA GRANICA

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša

Endrick i njegova djevojka obavezno moraju reći jednom drugom "volim te" u svakoj situaciji. Tu su i neke druge klauzule koje bi se trebale pobrinuti kako će ovom tinejdžeru uvijek prave stvari ostati prioritet