Obavijesti

Sport

Komentari 10

'Bez sportskog direktora Man. United klizi prema katastrofi'!

'Bez sportskog direktora  Man. United klizi prema katastrofi'!
9

Od 2013. klub vodi Ed Woodward. Jedini kriterij je novac. Nema sinergije sportske politike i investicija pa unatoč potrošenim pustim milijunima (na razini s rivalima!) United tone sve niže i niže

VIDEO

'Ne može se odvajati sportski i ekonomski dio priče pa ako ne dovede sportskog direktora Manchester United ide prema sportskoj katastrofi'.

Ako se uzme u obzir da je autor citata nekadašnji pomoćnik Josea Mourinha na Old Traffordu, a danas sportski direktor Lillea: Luis Campos, onda se konstatacija može uzeti sa rezervom, promatrati kao samopromocija, javno nuđenje svjetskom nogometnom i uopće sportskom divu.

Premier League - Southampton v Manchester United

Ali tek letimični pogled na sve što je u Unitedu (ne)učinjeno od 2013. tj. od kada je na čelo kluba u ime američkih vlasnika Glazera postavljen engleski računovođa i bankar Ed Woodward govori da je Campos 100% u pravu, a njegovo se katastrofično predviđanje zapravo već ostvaruje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Baš ih briga za trofeje

Novac koji United pumpa u momčad uopće nije bitno manji (počesto: uopće nije manji) od najvećih rivala, bilo u Premiershipu ili u Europi. Ali dok City i Liverpool tj. Barca i Real nižu trofeje, Manchester United u šest Woodwardovih godina nije osvojio niti naslov prvaka Engleske, niti naslov prvaka Europe.

U šest sezona prije Woodwarda osvojena su četiri naslova, a druga dva izmakla su za samo jedan bod!

Woodward je izvršitelj američkih biznismena Glazera kojima je United gotovo isključivo posao, a nogomet je tu samo sredstvo zarade bez sportskih ambicija na razini tradicije i navijačkih očekivanja.

Premier League - Southampton v Manchester United

United potpiše na tri godine s Van Gaalom pa ga otpusti jer mu ne želi dovesti igrače koje trener traži. United dovede Mourinha pa mu udari veto na gotovo sve bitne ulazne transfere i onda i njega otpusti.

Iz sezone u sezonu, svakog ljeta, klupski PR sazove press-konferenciju na kojoj najavljuje intenzivan rad na dovođenju sportskog direktora. Bez učinka se 'intenzivno radi' godinama, novac ide na igrače nedostojne Manchester Uniteda, ali dok god Glazeri mogu zaradom u najpopularnijem klubu planete polako otplaćivati svoje dugove u Americi... Baš ih briga za Premiership i Ligu prvaka.

Sportska politika ne postoji

Pogledajte samo zadnji prijelazni rok. Interu su posuđeni Lukaku i Alexis, a središnji dio napada je ojačan... ni sa kim. Solskjaer bi trofeje trebao osvajati s tinejdžerom Greenwoodom, 21-godišnjacima Rashfordom i Jamesom te samo dvije godine starijim Martialom i zapravo ofenzivnim veznim Lingardom.

Ni logike, ni plana, ni politike...

- Jako dobro znam svaki detalj situacije u Unitedu, a još bolje znam da logičnu trku za zaradom mora pratiti i promišljena sportska politika. Ovako kako to rade na Old Traffordu, to je put u katastrofu - ponovio je Campos.

Manchester United v Crystal Palace - Premier League - Old Trafford

Mourinho je htio stopera, nisu mu ga kupili. Maguirea su doveli Solskjaeru, ali su ga ostavili bez jedina dva prava, a iskusna napadača... I to bez da mu dovedu zamjene.

Unitedovu sportsku politiku teško je i kritizirati jer: kako pričati o nečemu što zapravo - ne postoji?!

Campos ima pravo

Nije problem ne imati sp. direktora, ali jest problem ako treneru/menadžeru obećaš jedno, a onda napraviš nešto posve drukčije pa trenere (Mourinho i Van Gaal, dakle: svjetske trenere!) trošiš i bez pravog trenutnog učinka i bez udaranja temelja na dugoročnom planu.

U Luisu Camposu možda ima gorčine jer je zajedno s Mourinhom dobio 'pedalu' unatoč osvojenoj Europskoj ligi, dva engleska Kupa i drugom mjestu u ligi ('S obzirom na okolnost u kojima sam radio, to je moj najveći trenerski uspjeh!', Mourinho), ali sve što je Campos rekao stoji.

United zarađuje na temelju fenomenalne, briljantne, trofejima i slavom optočene prošlosti. No ako se nastavi planirati samo prihode, a ne i promišljati sportsku politiku... Stvari bi mogle krenuti nizbrdo.

'Možda ni među šest'

Sezona je u ranoj fazi, još se svašta može promijeniti već u 2019/20.? Manchester United ne može osvojiti LP jer se u nju nije ni plasirao, a što se Premiershipa tiče Ole Gunnar Solskjaer je nakon prošlog kola (poraz od Newcastlea) izletio sa svom svojom iskrenošću:

- Među prva četiri? Problem bi mogao biti da budemo i među prvih šest!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska