Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bio je gladan, ovršili su ga, a danas je predsjednik Saveza...

None Foto: Siniša Hančić/Pixsell

Bivši proslavljeni dizač utega Nikolaj Pešalov prije nekoliko je godina bio na rubu egzistencije, Grad Split ga je ovršio zbog 70.000 kuna duga, bio je na gladan, a danas je predsjednik Hrvatskog dizačkog saveza

Moram prodati medalje. Jednostavno moram prehraniti obitelj, rekao je 2009. godine Nikolaj Pešalov (48), popularni Bugarin s “fudbalerkom”, koji je Hrvatskoj donio prvo zlato na Olimpijskim igrama u individualnim sportovima.

Nakon karijere vratio se u rodnu Bugarsku te je i njega pogodila teška ekonomska situacija. Preživljavao je od mirovine svoje majke i 200-tinjak eura od države. 

Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL

- Političari su me grlili kad se trebalo slikati s medaljama. Poslije su zaboravili na obećanja - govorio je Pešalov.

Na sve te probleme nadovezao se i spor s Gradom Splitom koji ga je ovršio zbog 70.000 kuna duga koji je nastao najmom stana. 

- Plaća od 4600 kuna koju dobivam kao izbornik juniorske reprezentacije nije dostatna za pokrivanje životnih potreba, a sad sam ostao i bez toga - izjavio je 2014. Pešalov.

Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL

Osvajač zlata i bronce za Hrvatsku na Olimpijskim igrama 'prodisao' je kada je napunio 45 godina jer je dobio pravo na naknadu za izvrsnost u iznosu jedne i pol plaće. Od tada mu se financijska situacija popravila, a u srijedu je potvrđen kao novi predsjednik Hrvatskog dizačkog saveza.

Pobijedio za jedan glas

U Hrvatskom dizačkom savezu vladao je kaos. S funkcija su otišli dotadašnji čelnici, a DK Matadura iz Splita prijavila je Pešalova kao kandidata za predsjednika Saveza. Protukandidat mu je bio Damir Plosnić iz DK Solin. Splitski zet je pobijedio za jedan glas, a u srijedu je u Vukovaru na početku dizačke sezone i službeno potvrđen kao nasljednik Wintona Afrića, bivšeg predsjednika.

Zagreb: Nikolaj Pešalov s tribina pratio hrvačke eliminacijske borbe na Grand Prix Zagreb Openu | Autor: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

- Nakon predstavljanja programa rada obaju kandidata i konstruktivne diskusije gotovo svih članova Skupštine, pristupilo se javnom glasovanju i članovi Skupštine HDS-a su odlučili, da ih do Izborne Skupštine HDS-a za nekih godinu i pol dana vodi Nikolaj Pešalov. Pešalov se zahvalio članovima Skupštine i dao je obećanje kako će na osnovu svog bogatog sportskog iskustva, učiniti sve da hrvatsko dizanje utega podigne na viši nivo - kazali su iz Saveza.

 

Komentari (14)
  • Čovjeka su političati izradili gadno ali evo ga ne predaje se i dan danas moze podici vise kg nego onaj pit na natjecanju sad ima bolju plaću pa žulja kvalitetnije namirnice,legenda

    27. 3. 2019,   23:06
  • dok si osvajao svi su bili uz tebe a kad padnes ko te je..

    28. 3. 2019,   07:47
  • Znaci... pouka; samo pare i sve ide nabolje!!

    27. 3. 2019,   21:53