Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ja sam taj čovjek s fotografije: Sina učim kako se voli Dinamo

None Foto: Marko Prpić/PIXSELL/Robert Anić/PIXSELL 12

STRAST I PONOS Kad se vraćalo ime Dinamo, na Valentinovo 2000. godine, bio sam među navijačima u prvom redu. Danas sina vodim na utakmice, na istok, priča nam Tomislav Zelenika

Najteže mi je sinu objasniti kako se nekad navijalo u Maksimiru, koliko je tu bilo strasti i ponosa.

Priča nam tako Tomislav Zelenika (39), navijač Dinama koji je prije 19 godina Valentinovo proslavio pred stadionom u Maksimiru.

Navijači su se tih dana borili za povratak imena Dinama, a Tomislav je 14. veljače 2000. bio u prvim redovima ispod zapadne tribine dok se (do)čekala objava čelnika kluba da se više ne zove Croatia nego opet Dinamo.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Sa sinom je još bolje

Devetnaest godina kasnije i dalje je navijač, no sad na utakmice najčešće odlazi u društvu sina Lovre (11). Drugi sin Maks (4) još je premalen, no i njega će vrlo brzo zahvatiti “plava groznica”.

- Uh, tog 14. veljače 2000. je bilo ludo. Dugo smo priželjkivali povratak imena Dinamo, pred stadionom se sakupilo puno ljudi, ne znam ni sam koliko je bilo policije. Trebalo se znati paziti, bilo je i onako malo ‘po glavi’. Imao sam 19 godina, a prema stadionu sam se zaputio u društvu prijatelja iz kvarta, kao što smo išli na utakmice - kaže Zelenika pa nastavlja:

- Što se od tada promijenilo? Kod mene gotovo ništa. I danas, kad god stignem, odem na utakmice. Volim Dinamo i sina sam odgojio na takav način. Sad mi je sve to još draže, baš guštam s njim ići na utakmice.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Kako ću ja na zapad?!

Ipak, stadion više nije pun kao nekada...

- Sad se ekipa počela vraćati na stadion, kao kad smo mi bili klinci. Nas je vodila neka strast prema Dinamu, a danas se na prvenstvenim utakmicama skupi po 3000 ljudi. I kak’ da mu ja onda pričam o ljubavi i strasti prema Dinamu? A možda čovjek na sve to drukčije gleda dok je mlađi.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Tomislav sa sinom Lovrom uzima godišnje ulaznice.

- To se stvarno isplati. Pa za sina ona stoji samo 100 kuna, a uvijek odemo na Hajduk, Rijeku, Europu, ma kad god možemo. Na istočnoj smo tribini. Kao klinci smo uvijek pjevali ‘pederi sa zapada’, pa kako ću onda ja sad otići na zapad, haha. Uživam na utakmicama, često vidim ljude koje nisam vidio i desetak godina.

Na početku nije bilo svejedno otići sa sinom na utakmicu.

- Bilo me malo ‘trta’, sve dok ga nisam naučio kako se ponašati. A ipak je na utakmice Dinama krenuo već sa šest godina. Danas kao da na utakmice idem s najboljim prijateljem. Za gostovanja je još ipak premlad...

A kako vam se sviđa ovaj Dinamo?

- Ima veliko zajedništvo i pravog trenera. Dinamo je uvijek imao sjajnih igrača, ali prije nismo tako dobro izgledali na terenu. Vjerojatno su i te stalne priče o europskom proljeću stvarale pritisak.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Bjelica je napravio velik posao

Tomislav je veliki zagovornik Nenada Bjelice.

- Bjelica je napravio velik posao, odlično je složio momčad. To ne znači da prije njega nije bilo stručnih trenera, ali Bjelica je uspio napraviti taj veliki iskorak. Za Zorana Mamića sam uvijek govorio kako je odličan trener, iako ga nisam previše volio zbog brata.

A Viktoria Plzen?

- Ma to ćemo proći, stvarno dobro izgledamo, opet se stvorila kemija s navijačima... Već u prvoj utakmici ćemo ih razmontirati! - završio je Tomislav.

Lovro, učenik 5. razreda, u uvodu je bio sramežljiv.

- Jako sam volio Pjacu i Roga. Danas mi je najdraži Hajrović, odličan je i Olmo. Dvaput sam izlazio na teren s igračima: jednom s Machadom, što mi je malo žao jer sam želio s Čopom, koji je hodao ispred mene. A drugi put sam na derbiju s Hajdukom izašao s Andrijom Balićem. Najdraže mi je kad pobijedimo Hajduk - kaže Lovro.

Komentari (41)
  • Nasem Dinamu neka je sretno valentinovo , i vraceno mu ime . Dinamo sretno do pobjede ali iskreno od srca .!!!!❤️🇭🇷☘️💪😍⚽️🇭🇷🇭🇷🙏

    14. 2. 2019,   08:08
  • A sta je s ovim tipo sto dres drzi preko policije?

    14. 2. 2019,   09:05
  • Pozdrav svima,držati ovaj dres tog dana bilo je lijepo,to je bio dres Joško Jeličića koji danas čuvam.Danijel Baranašić

    14. 2. 2019,   14:02