Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

BIRTIJA: Lakše se skinuti s droge i cigareta nego s Dinama

None Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U početku je uvijek san o proslavljanju važnog gola na najdražem stadionu ili u finalu najvažnijeg natjecanja. Jurčević je igrački san dosanjao. Mamić nije. Mamić je sad veliki šef. Nezgodan šef

Taman sam htio napisati nešto poput da što to, preuzimanje Dinama, Nikoli Jurčeviću treba.

U početku je uvijek san o proslavljanju važnog gola na najdražem stadionu ili u finalu najvažnijeg natjecanja. Jurčević je igrački san dosanjao. Mamić nije. Mamić je sad veliki šef. Nezgodan šef.

I sjetio sam se sebe negdašnjeg ovisnika o nikotinu. Cigareta u ustima, druga u ruci, treća u pepeljari. Tri do pet kutija na dan. Odavno su cigarete pušile mene više nego ja njih, nikakvog tu užitka nije bilo.

Nekad bih u tri po ponoći ostao bez cigara, nazvao bih centralu taksista i zamolio da oni nekog zamole da kupi kutiju i doveze mi je kući. Dao bih dobru napojnicu. Pitanje je što ako se ne radi o ovisnosti o otrovu?

Da se razumijemo, narod u birtijama je uvijek u pravu. Nije ironija. Kaže li narod da ne razumije zašto čovjek koji posao može naći u inozemstvu pristane biti trener Dinama, Mamićeva Dinama, što je godinama više počasna funkcija, nešto kao titula, narod je u pravu. Doista. Potpišeš, neko vrijeme si tamo, i često ružno letiš. Eto, pokupiš pare. Možeš reći da je Maminjo bio tvoj bankomat.

Narod je u pravu i kaže li da, ma da je i kruha gladan, ne bi pristao na klupu Mamićeva Dinama. Ali ovisnost je to. Da sam u ovisničkim noćima, ili svih mojih ovisničkih godina, cigarete mogao nabaviti samo od Mamića, a hebiga, kupovao bih od Mamića. Valjda tako i ti slavni igrači, koji su bili sve što je Mamić htio biti, sad žele biti sve što su bili Ćiro i Ivić, a to nemaju gdje nego u Dinamu, Hajduku ili reprezentaciji. Ma nije što su, kakvi su da su, naši, nego su jedini.

Nekima su jedini Dinamo i Hajduk, nekima samo Dinamo, nekima je jedini Hajduk, Osijek!, Rijeka!, ali to je to. I možeš ti biti i trener europskog kluba po izboru, ali ne grade džabe nogometaši kuće u kojima prespavaju tri puta u životu – u rodnim selima. Izgleda da su te klupe droge jače od alkohola, nikotina, kokaina, pa čak i droge s koje se najteže skinuti, šećera.

Sretno, Jura!

Komentari (32)
  • Nikotin zamijenio drogom hihi narod da je i kruha gladan ne bi želio na klupu Dinama haha narod bi iznajmio guzicu na godinu dana samo da može biti trener Dinama. Narod bježi kopati van da bi radio 10 tisuća kuna, oni koji ostanu ako nisu uhljebi rade za 3 do 6 tisuća, ali zato "pošten" narod ne bi sjedio na udobnoj klupi za 150 000 kn, koje nebuloze hehe I u pravu je Birtija, Dinamo je ovisnost, pitajte samo jogurtaše, oni će potvrditi hihi

    17. 3. 2018,   12:28
  • svrha clanka?

    17. 3. 2018,   12:16
  • U naslovu si sve napisao.

    17. 3. 2018,   14:49