Obavijesti

Sport

Komentari 15

Bišćanova prva euro-pobjeda i Murićev gol: Kako me šef muči!

Bišćanova prva euro-pobjeda i Murićev gol: Kako me šef muči!
7

Jedan Zagrepčanec trebao je doći na Kvarner da pobijedi u Europi, a jedan Bednjanec obući Rijekin dres da zabije gol u Europi. Nisu Riječani, ali Rijeka ih obožava i silno poštuje, a to su i 100% zaslužili

VIDEO

Rijekina je europska povijest višedesetljetna i ponosno bogata. Na Kvarneru su padali Milan, Real, Feyenoord i slični kapitalci, a zadnji trijumf 2-0 nad Aberdeenom bio je poseban za dvojicu Riječana.

Zapravo, za jednog Zagrepčanina i jednog mladića iz Bednje... Igor Bišćan je baš na Rijekinoj klupi zabilježio prvu europsku pobjedu u svojoj trenerskoj karijeri (kao igrač je, barem zasad, bio "malo" bolji: uzeo je Ligu prvaka, s Liverpoolom, 2005.), a Robert Murić je u dresu s Rijekinim grbom odigrao svoje prve europske minute i zabio prvi gol u Europi!

Bišćan je vrh novog trenerskog vala, predvodnik nove stručne priče hrvatskog nogometa. Sa Olimpijom je 2017. dvaput izgubio po 0-1 od finske Vaasan Palloseure u 1. pretkolu EL-a. Sad je bio glavni 'igrač' Rijekinog trijumfa nad Škotima.

POGLEDAJTE VIDEO

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Murić je sa mlađahne 23 godine ipak već trebao odigrati podosta europskih utakmica, ali što svojom "zaslugom", a što spletom okolnosti, dok nije došao u Rijeku (prije pola godine) ne da nije zabio u europskoj tekmi nego u Europi nije došao dalje od klupe.

- Istina, tako je ispalo. U Dinamu nisam stigao zaigrati euro-tekmu, u Ajaxu sam uglavnom bio u mladoj momčadi, Pescara nije igrala u Europi, a Braga jest, ali mene je dopala tek klupa. I evo, u Rijeci... 25 minuta tekme u Europskoj ligi, a ispalo je dovoljno i za gol - smije se Bednjanec čija je ljevica kategorija Liga petice.

Rijeka: Prva utakmica 3. pretkola Europske lige, HNK Rijeka - Aberdeen FC

Bišćan vas je na inicijalno posjeo na klupu, ušli ste u 65'. Još uvijek je aktualna ona priča o vašoj kondiciji koju on sam svako-toliko spomene?

- A sad što god odgovorim, u problemu sam - smije se Murić.

- Pisalo se nekada o mojem nesportskom životu, ali to nema veze s istinom. Igrao sam Hrvatsku na U-21 Euru, nisam prošao pripreme sa ostatkom momčadi pa je logično da će mi možda trebati malo više da uđem u punu formu, ali već sad je to jako dobro. Još malo i imat ću svih 90 minuta u nogama, bilo HNL ili EL tekme. A kako god ja bio spreman, samo šef odlučuje tko će i koliko igrati, a na nam je jedino da ga slušamo. Svima je jasno da slušati Bišćana znači napraviti najviše što se uopće može napraviti. I Rijekina prošla sezona to dokazuje.

Al' svejedno, malo-malo pa vas 'podbode' opaskom o pristupu i kondiciji.

- Da tek vidite kako mi je na treningu! - opet Murić ide u smijeh.

- Mislim da boljeg trenera nisam mogao poželjeti. Nekome neupućenome sa strane bi moglo izgledati kao da ima 'pik' na mene, ali nakon bilo koje kritike ide pojašnjenje koje kritiku pretvara u savjet. Na primjer? Neki dan mi prigovori zbog jednog krivog dodavanja, ja se sam čudim otkud to, a onda mi kaže: "Ti si predobar igrač da fališ taj rutinski pas, to je samo glava i pristup. 'Ajmo'! I to me diže, gotovo iz treninga u trening. A sve ostalo je, naravno, na meni. Da ga slušam i iza sebe ostavim kikseve koji su donekle dozvoljeni klincima. Jer ja klinac više definitivno nisam!

Rijeka: Prva utakmica 3. pretkola Europske lige, HNK Rijeka - Aberdeen FC

Zavaljali ste Škote, zabili im gol, na Rujevici gotovo da centra nisu prešli. Za šest dana slijedi isti protivnik, ali... U njihovoj 'jazbini'.

- To nam je šef odmah poslije tekme rekao. Tamo nas čeka potpuno drukčija priča. Oni su u minusu dva gola, moraju nas napasti svim snagama, pokušati sve da nas izbace iz takta i rano nam zabiju, ali: Rijeka nije momčad koja će izgubiti glavu u bilo kakvim okolnostima. Nek' napadnu i ostave prostor iza. I naš je cilj da im što prije zabijemo, a kad zabijemo onda njima trebaju četiri gola da bi nas prošli. A to, mislim, ipak neće ići. U Rijeku su došli da ne prime gol, ništa nisu napravili, ama baš ništa. Mi jesmo. I napali ih i 'potukli' se s njima iako su fizički stvarno moćna momčad i dali im dva gola. Znamo da nije gotovo, ali znamo i da ih možemo proći - rekla je Rijekina zlatna ljevica, Robert Murić

Rijeka: Prva utakmica 3. pretkola Europske lige, HNK Rijeka - Aberdeen FC

Ugovor s Bijelima veže ga još dvije godine. Ako se stvarno opametio i prebolio dječje bolesti, to je igrač za Lige petice. I to momčadi iz gornjeg doma!

A Bišćan to zna i zato ga 'drila'. Muriću su i Rijeka i Bišćan zapravo dar 's neba'. Ako tu ne pokrene karijeru i proigra na razini svojeg svjetskog talenta onda vjerojatno unatoč svoj toj nadarenosti nikad ni neće na najveće scene.

Ima dribling k'o Robben, a šut kao Recoba. Još da dobije i 'Bišćanovu pamet'... Neće ga nitko maknuti, ne s Rujevice, nego iz reprezentacije.

TIBOR HALILOVIĆ O EURO-POBJEDI:

Rijeka: Prva utakmica 3. pretkola Europske lige, HNK Rijeka - Aberdeen FC Rijeka: HNK Rijeka i NK Varaždin u 1. kolu Prve HNL Rijeka: Prva utakmica 3. pretkola Europske lige, HNK Rijeka - Aberdeen FC
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram