Obavijesti

Sport

Komentari 16

Bišćanova smirenost, energija Damira Miškovića i: Gent pada!

Bišćanova smirenost, energija Damira Miškovića i: Gent pada!
3

Gent je bogatiji i na papiru jači, ali to su, na primjer, bili i i Milan, Feyenoord, Stuttgart... Bude li Rijeka bišćanovski mirna i lukava, a miškovićevski energična i optimistična, Gent sigurno može pasti

VIDEO

Nekad je dovoljan jedan čovjek da sve okrene 'naopačke', da cijeli jedan klub utonuo u brige i prosječnost lansira prema uspjehu. Rijeci je to svojom 'ludom' energijom donio nesalomljivim optimizmom nabijeni Damir Mišković.

Njegov je antipod tihi, smireni nogometni znalac Srećko Juričić, a nakon trenerskog majstora-iskusnika Matjaža Keka koji zauvijek ostaje upisan najblistavijim mogućim slovima u svim klupskim povjesnicama, mladi i smireni radoholik Igor Bišćan savršeno je legao i momčadi i ambijentu Rujevice.

Sada zajedno love veliku premiju, plasman u skupine Europske lige! Dvije utakmice s velikim favoritom Gentom: u četvrtak od 20:30 u Belgiji, a tjedan dana poslije na Kvarneru.

Četiri puta skuplji

Bišćan je Čolaka, Lončara, Kvržića, Župarića, Punčeca i Prskala koristio svih 90 minuta, ali Halilović, Capan i Acosty igrali su 10-20 minuta, a Lepinjica i Raspopović dobili 100% slobodan dan u nedjeljnom domaćem 1-1 remiju sa Osijekom.

Remi je došao nakon poraza u Gorici, a europski protivnik za kojeg se odmaralo pola momčadi, belgijski Gent, nakon poraza kod Mouscrona kod kuće je 2-0 pobijedio Oostende.

Dario Župarić odigrao je sa Osijekom svoju 100. utakmicu za Rijeku, 'poslovođa' Domagoj Pavičić će zbog ozljede ramena ('zarađena' u Gorici) pauzirati još cca. mjesec dana, a moguće je da novi stoper Lorenco Šimić polako počne dobijati minutažu.

Za Gent su protiv Oostendea zabijali 19-godišnji kanadski napadač Jonathan David i 23-godišnja ukrajinska špica Roman Jaremčuk. Danski trener na Gentovoj klupi Jess Thorup svoje je posložio u formaciju sličnu onoj koju i Igor Bišćan najčešće koristi:

Najpovršniji mogući pogled na teoretske tržišne vrijednosti Rijekine i Gentove momčadi govori da su Belgijanci skuplji - četiri puta! No dok je Rijeka lako rješavala Aberdeen, Gent je do sudačke nadoknade strepio sa ciparskim AEK-om iz Larnace čije momčad vrijedi - duplo manje od Rijekine.

Pa se i nakon nešto podrobnije analize nameće isti onaj zaključak kojeg smo isukali minutu nakon trijumfa u Škotskoj: Gent je protiv Rijeke sigurno favorit, ali iz kategorije onih koje je sigurno moguće izbaciti.

Kanadsko-gruzijske zvijezde

Rijeka je nakon pet kola u HNL-u treća sa tri boda iza Dinama, a Gent u Belgiji poslije četiri kola peti sa tri boda manje od Club Bruggea i Mechelena.

Belgijanci su u ovom prijelaznom roku potrošili gotovo 7 milijuna eura, a Rijekin je godišnji proračun na nekih 12 milijuna. Najviše su mijenjali u obrani i to sa jednim kapitalcem: za 4.5 milijuna eura iz praške je Sparte doveden kamerunski reprezentativni stoper, Michael Ngadeu Ngadjui.

Kamerunac je iskusnik od 28 godina, a teški rutiner je švedski branič Mikael Lustig iza kojeg je 11 inozemnih godina od sedam u škotskom i europskom gigantu Celticu te 77 utakmica za švedsku A repku što znači da frajer iza sebe ima i Svjetska i Europska prvenstva.

Zvijezde belgijske momčadi su već spomenuti mlađahni kanadski reprezentativni napadač Jonathan David (19) procijenjen na 9 milijuna eura i jednako vrijedna gruzijska 'desetka' Giorgij Čakvetadze, također tinejdžer (19), ali trenutačno van stroja zbog ozljede koljena i nedefiniranim prognozama što se povratka tiče pa je lako moguće da ga Riječani ni ne vide na travnjacima Ghelamco Arene i Rujevice.

Za Čakvetadzea se, pišu Belgijanci, raspituje Barcelona, a jako ime na Thorupovom raspolaganju je i 30-godišnji povratnik Laurent Depoitre koji se svom Gentu vratio nakon igranja za Porto i Huddersfield. Protiv Oostendea je sjedio na klupi i gledao kako igra klinac iz Kanade.

Bogatiji su, pa što?!

Gent ima 11 reprezentativca i čak 23 stranca, a Ghelamco Arena ima kapacitet od 20 tisuća sjedećih mjesta. Kao klub i grad Gent je, na prvu, po svemu najmanje duplo veći i bolji od Rijeke.

No veliko je, silno ohrabrenje što je Alexander Gorgon opet u punom treningu, a u razmaku tjedan dana u kojima se igraju dvije utakmice s Gentom - neće biti vikend obveze jer su Rijeka i Dinamo odgodili svoj derbi u Maksimiru.

A nakon one šampionske desne strane, Ristovski-Vešović, sa Zoranom Kvržićem i Maxwellom Acostyjem desni je bok opet Rijekin prepoznatljivi forte. Barem dok Robert Murić na optimum ne dovede i kondiciju i motivaciju jer sa 100%-nim Gorgonom i Murićem Rijeka bi imala dva istinska majstora, dva velika aduta više.

Rijeka se sada 100% fokusira na europski dvomeč, a šef Igor Bišćan je 100% natjecateljski trener. Gent je favorit, ali to su bili i i Milan, Feyenoord, Stuttgart...... Dakle: favorit kojeg se u dvije strpljivo i pametno, a fajterski odigrane utakmice može izbaciti pa spremiti 3 milijuna eura u blagajnu.

Bude li Rijeka bišćanovski mirna i lukava, a miškovićevski energična i samopouzdana - Gent sigurno može pasti!

Rijeka: Prva utakmica 3. pretkola Europske lige, HNK Rijeka - Aberdeen FC
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković
VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!
EVO TKO ĆE IGRATI!

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!

ZAGREB - Dinamov trener Sergej Jakirović i kapetan Bruno Petković najavili su derbi u Rijeci, a napadač 'modrih' otkrio je strategiju tijekom konferencije za medije: 'Njihova obrana je dobra, vidjet ćemo kako će reagirati na moje kretnje i tako ću se kretati i ja i Sandro," rekao je Petković, na što je Jakirović odgovorio: 'Ili Brodić?'...A Petković je dodao: 'Ne, pa Kule će igrati!'