Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bivšeg igrača Reala uhitili su pred ženom: Kuća puna novca

None Foto: screenshot/

Španjolska policija objavila je snimku uhićenja bivšeg Realovog braniča Raula Brava koji je s koferom u ruci pokušao napustiti stan. Odmah su mu stavili lisice, a uhićen je pred očima supruge

Bivši nogometaš Real Madrida Raul Bravo (38) našao se u velikim problemima. Sumnjiči ga se za sudjelovanje u velikoj aferi namještanja utakmica u Španjolskoj. Smatraju ga čak vođom cijele organizacije, a policija je izvršila pretres njegovog luksuznog doma.

Španjolska policija objavila je snimku uhićenja bivšeg Realovog braniča koji je s koferom u ruci pokušao napustiti stan. Odmah su mu stavili lisice, a uhićen je pred očima supruge, nakon čega su mu pretresli stan.

Pronađeno je nekoliko svežnjeva novčanica s po 20 i 50 eura, a ono što je iznenadilo istražitelje je i enormni broj tenisica.

Uz Brava, sumnjiče se i Borja Fernández (38) iz Valladolida, Carlos Aranda (38) koji je igrao za brojne prvoligaške i drugoligaške klubove, Samuel Sáiz (28) iz Leedsa na posudbi u Getafeu i Iñigo López (36) iz Deportiva koji je igrao u Huesci.

Huesca je najupleteniji klub u namještanje jer su privedeni i predsjednik Agustín Lasaos te šef liječničke službe Juan Carlos Galinda.

Kako namještanje utakmica funkcionira u praksi?

Ključne osobe za provođenje takve kriminalne radnje obično su golman, stoperi i kapetan. Posrednici za dogovor najčešće budu igrači koji su blizu mirovine ili su se već umirovili, koji imaju kontakte u svlačionici od kojih računaju da čuvaju tajnu i provedu dogovor u djelo.

NOGOMETNI KRIMINAL U ŠPANJOLSKOJ Kako se namješta? Treba vam netko iskusan i nekoliko igrača

Novčane uplate dijele se na dva - prva obično sjeda na ruke prije utakmice, a druga nakon nje, ispuni li se ishod koji je dogovoren, piše Marca. A novac, dakako, dobivaju masovnim uplatama na dogovoreni ishod u nekoj kladionici.

- Prvi je korak prevencija. Posjetili smo sve svlačionice klubova prve i druge lige, ženske lige kao i futsalske lige. Na radionicama smo im objasnili što se ne smije raditi i dali im upute kako reagirati ako se nađu u takvoj situaciji - rekao je Iñaki Arbea, službenik za integritet natjecanja La Lige.

Namještanje utakmica obično uključuje momčadi koje se bore za napredovanje u višu ligu, izbjegavanje ispadanja ili plasman u europska natjecanja.

SKANDAL Namještaljke u Španjolskoj! Uhićen bivši igrač Real Madrida

Sustav TYCHE, kojega koriste analitičari La Lige, nadgleda sve uplate na utakmice u svim kladionicama. 

Spomenuta tehnologija ima sustav upozoravanja od 0 do 5. Kad kladioničarska aktivnost prijeđe dvojku, upali se alarm. To je bio slučaj u utakmici Huesce i Gimnastica iz Tarragone, kad je varirao između četvorke i petice!

Odjel za integritet La Lige provjerava informacije koje ukazuju na moguće namještanje utakmice i, prema potrebi, prosljeđuje ih policiji. U nekoliko navrata tako su spriječili namještanje prije odigravanja utakmice.

 

 

Komentari (13)
  • Kuca puna para a nekoliko sveznjeva sitnih novcanica😁

    29. 5. 2019,   18:35
  • Mene samo zanima jeste li vi skuzili da ste objavili dva identicna teksta u dva povezana clanka? Isti ovaj tekst je od slova do slova objavljen pod clankom "Kako se namješta? Treba vam netko iskusan i nekoliko igrača." jutros u 10:28. Sramota da neki nesposobnjakovic zauzima mjesto nekom sposobnom.

    29. 5. 2019,   19:24
  • samo 20 i 50 e....buraz gdje su pare ?

    29. 5. 2019,   19:58