Obavijesti

Sport

Komentari 10

Bivši dizač utega postao žena: 'To nije fer, ona ima prednost'

Bivši dizač utega postao žena: 'To nije fer, ona ima prednost'
1

OSVAJA MEDALJE Gavin je 2012. godine počeo rodnu transformaciju promijenivši ime u Laurel. Započeo je s hormonalnom terapijom i od 2017. se natječe kao žena u kategoriji preko 90 kilograma

VIDEO

Nakon što je osvojio niz medalja u muškoj konkurenciji u dizanju utega, Novozelanđanin Gavin Hubbard (39) nastavio je karijeru kao žena postavši priča dana na Commonwealth Igrama u australskom Gold Coastu.

Gavin je 2012. godine počeo rodnu transformaciju promijenivši ime u Laurel. Započeo je s hormonalnom terapijom i od 2017. se natječe kao žena u kategoriji preko 90 kilograma.

POGLEDAJTE VIDEO

 

Prvi transrodni sportaš na OI-ju?

Laurel je do sada osvojila nekoliko medalja, među kojima i dva srebra na svjetskom prvenstvu prošle godine u američkom Austinu postavši prva transrodna osoba koja je osvojila medalju na nekom od svjetskih prvenstava.

Laurel bi mogla postati i prvi transrodni sportaš koji će se natjecati na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. Bila je i među glavnim kandidatima za odličje na Commonwealth Igrama.

Nakon trzaja je bila u uvjerljivom vodstvu, međutim kod izbačaja je teško ozlijedila lakat, popucali su joj ligamenti, pa je tako propustila osvojiti još jedno odličje.

 

'Muškarac je muškarac, žena je žena'

Niti jedan savez nije uložio službeni prigovor protiv Laurel, međutim ostale ekipe na Igrama Commonwealtha izjavile su kako smatraju da njezin nastup nije pošten.

- Muškarac je muškarac, a žena je žena. Znam da se posljednjih godina događaju mnoge promjene, ali Laurel je nekada bila prvak u muškoj konkurenciji - najglasniji u otporu bio je izbornik samoanske reprezentacije Jerry Wallwork.

- Njezin slučaj je prihvaćen na najvišim razinama, ali to nije pošteno - dodao je.

 

'To nije fer'

Oglasio se i šef Misije Republike Nauru, otočne države u Tihom oceanu.

- Laurel je počela dizati utege kao muškarac i ima iskustvo u dizanju utega kao muškarca, a zatim je nastavila kao žena. Smatramo da je to nepošteno i da joj to daje nepravednu prednost - kazao je dr. Kieren Kweke.

Iz novozelandske reprezentacije su poručili kako su poštovali sva pravila i kako je njezina razina testosterona ispravna. Podršku novozelandskoj dizačici utega pružili su i iz Instituta za dizanje utega Oceanije.

- Ne možete zaustaviti kritike, ali učinila je ono što joj je potrebno, pa joj pružite priliku i pustite je da nastavi - kazao je tajnik Paul Coffa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'
SAD JE 1-1

VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'

Futsal Dinamo ni iz trećeg pokušaja nije uspio pobijediti na Gripama. U drugoj utakmici doigravanja PH u futsalu Torcida je slavila 3-2, golom pred kraj drugog produžetka