Obavijesti

Sport

Komentari 141

Blamaža protiv Maltežana krah je i projekta narodnoga kluba...

Blamaža protiv Maltežana krah je i projekta narodnoga kluba...
2

Hajduk je vratio vjeru u malteški nogomet, a to znači da se negdje gadno zajeb... U cijelom prvom pretkolu, od 94 nenositelja, samo dva imaju manji koeficijent od Gzire - Trans Narva i Zeta iz Golubovaca

VIDEO

Formula nije prezahtjevna. Sve što trebate je vratiti se malo unazad. Sedamdesetih godina Hajdukom su vladali Tiro Kirigin, Tomislav Ivić i Ante Jurjević. Bile su to zlatne godine Hajduka. Jer dok je taj tercet gospodario, Hajduk je vladao jugoslavenskim nogometom i bio značajan europski čimbenik. Prvog su opisivali kao menadžera ispred svog vremena, drugi je bio jedan od najboljih europskih trenera, a treći je bio politički zaštitnik. I to je to. Jasno kao dan.

Pokretanje videa...

01:37

Danas, u sve tri ključne funkcije Hajduk nema nikoga. Ili ima nesposobne ljude. Koliko god je Tito Kirigin sposoban menadžer, toliko to Saša Bjelanović nije. Prvi je u klub doveo Holcera, Oblaka, Meškovića, Cukrova, Sliškovića, osvajao prvenstva, igrao četvrtfinale Kupa prvaka, četvrtfinale Kupa kupova... Drugi dovodi igrače s kojima nema ni sadašanjosti, a kamoli budućnosti. 

Novi trener? Jedino je logično da Burić nastavi gdje je stao
Novi trener? Jedino je logično da Burić nastavi gdje je stao
Katastrofa u Splitu! Hajduk je izgubio od Gzire i ispao iz EL-a
Katastrofa u Splitu! Hajduk je izgubio od Gzire i ispao iz EL-a

Tomislav Ivić bio je najmoderniji trener svoga vremena, točno je znao što je htio, a od fokusa na utakmicu nije ga mogao odmaknuti ni potres. Ispasti od Maltežana na Poljudu nakon pobjede 2-0 u prvoj utakmici, Iviću nije se moglo dogoditi. Nije mu se moglo dogoditi jer nije uoči utakmica pisao priopćenja i vodio rat s klanovima u klubu. Nije mu se moglo dogoditi jer bi do najsitnijih detalja naučio sve o protivniku. Nije mu se moglo dogoditi jer, eto, nije. Jedina poveznica Ivića i Oreščanina je što su obojica ucrtala Hajduk na kartu Europe. Prvi po uspjesima, potonji po blamaži.

A kad već nema sposobnog menadžera i trenera, Hajduk nema ni onu treću sekvencu, logističku. Za Antu Jurjevića kažu da i kad nije vodio Hajduk bio je siva eminencija, a bio je toliko jak da je uspio rehabilitirati Franu Matošića nakon što je udario nogometaša Crvene zvezde, što je okarakterizirano kao nacionalistički ispad. Današnji Hajduk nema logistiku, predsjednik se kriomice, da nitko ne sazna, sastaje s čelnicima HNS-a, pa se potom ispričava navijačima, uvjeravajući ih da ide sve po planu... A plan je, eto, zapeo već 18. srpnja na nikad nižoj stepenici.

Projekt narodnog Hajduka već u startu je dočekan sa sumnjom kod određenog broja ljudi. Iako, u teoriji, odgovornost, otvorenost i transparentnost, što su temelji projekta, sugeriraju samo dobro. No u praksi to ne izgleda ni odgovorno, a ni otvoreno. Ne izgleda odgovorno jer nakon blamaže nitko ne preuzima odgovornost. Ni Naš Hajduk, ni Oreščanin, a ni igrači. Ne izgleda otvoreno jer se i danas ne zna što se pričalo iza zatvorenih vrata između Bjelanovića i Gojuna i je li netko tražio da se pusti utakmica Hajduka B i Šibenika ili nije. 

Ovo je blamaža Hajduka! Gora i od Debrecena i Shelbournea...
Ovo je blamaža Hajduka! Gora i od Debrecena i Shelbournea...
Igračići koji su izbacili Hajduk: Jedan je skoro zaboravio igrati
Igračići koji su izbacili Hajduk: Jedan je skoro zaboravio igrati

Ono što je počelo, sad već opjevanom utakmicom na Poljudu protiv Rudeša, u studenom 2017., kad je Hajduk izgubio 3-2, danas je, čini se, završilo. Projekt narodnog kluba dobio je udarac od kojeg će se teško oporaviti. Jer, kako nekome objasniti da je klub na pravom putu, kad je zapeo već na prvom koraku? Kako objasniti da nije konkurentan ni amaterima s Malte? 

Jer, ako niste znali, od 94 nenositelja u prvom pretkolu Europske lige, Gzira je na 92. mjestu s koeficijentom 1.025. Ispred nje su, primjerice, Klakskvik, Akademija Pandev, Liepaja, B36 Torshavn, Čikura Sackhere, Ballymena United... Zapravo, lakše je nabrojati tko je ispod nje. Samo dva kluba. Trans Narva s koeficijentom 1.000 i Zeta Golubovci, kao posljednja, s 0.825.

Projekt narodnog kluba krenuo je 2011. Od tada Hajduk je osvojio samo jedan trofej. Kup. Od tada nikad prvenstvo nisu završili bolji od trećeg mjesta. Ove godine završili su četvrti. Hajduk je klub bogate povijesti i velike tradicije, klub koji ima 25.000 članova, no smjer kojim ga vodi Naš Hajduk nije dobar... Hajduk je vratio vjeru u malteški nogomet, a to znači da se negdje gadno zaje...

 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 141
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Znate li čemu služi polukrug na rubu kaznenog prostora? Evo u kojem slučaju se jedino koristi
PUNO NAVIJAČA NE ZNA

Znate li čemu služi polukrug na rubu kaznenog prostora? Evo u kojem slučaju se jedino koristi

Nogometni travnjak je već desetljećima isti uz male izmjene dimenzija igrališta. Nepromijenjen je i polukrug ispred ruba kaznenog prostora kojeg svi nogometni zaljubljenici jako dobro poznaju. Ali znate li čemu služi?
Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša
LJUBAV NEMA GRANICA

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša

Endrick i njegova djevojka obavezno moraju reći jednom drugom "volim te" u svakoj situaciji. Tu su i neke druge klauzule koje bi se trebale pobrinuti kako će ovom tinejdžeru uvijek prave stvari ostati prioritet