Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Boksački rat zbog Hrgovića: Izbornik protiv saveza i HOO-a

None Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Osobni sukob bivših suradnika mogao bi nas koštati olimpijske medalje u Tokiju. Mateša i HBS složni: Kakvo Prvenstvo Hrvatske! To bi bila ucjena Hrgoviću, pa i ponižavanje!

Pa to je kao da od Luke Modrića tražite da odigra četiri utakmice u nekakvoj podsaveznoj ligi da bi mogao u reprezentaciju!

Takvu je paralelu povukao predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, koji će morati upotrijebiti puno svog lobističkog umijeća, ali i autoriteta, kako bi raspetljao ovu zavrzlamu. Boksačku.

Ulog je, ukratko, olimpijska medalja. Da, tek potencijalna, ali dosta izgledna. A prepreka osobna netrpeljivost, sukob koji je došao i do suda.

Filip Hrgović cijelu karijeru govori da želi olimpijsko zlato. Nabrijao se na Rio de Janeiro, ali Francuz Tony Yoka opet je bio bolji. Pa je kročio u profesionalce taman kad je na svjetskoj razini odlučeno da i profesionalci smiju na OI. I kako Hrga niže profi pobjede, stalno ponavlja da želi olimpijsko zlato.

boksaci | Autor: Marko Prpic/PIXSELL Foto: Marko Prpic/PIXSELL

No, u međuvremenu se gadno posvađao s Leonardom Pijetrajem, trenerom i menadžerom koji mu je vodio karijeru. Razlaz nije bio lijep, Hrgović je usred olimpijskog ciklusa tražio da savez stipendiju daje njegovom treneru, a ne više Pijetraju, pa je prijavljen za prijetnje i remećenje reda i mira kad je bijesan upao u prostorije saveza, pa je izgovorio preteške riječi za čelnike saveza...

I u svemu tome najveći je problem što Hrga bez boksačkog saveza ne može na OI, a Pijetraj, koji ga je tužio sudu za naknadu štete zbog raskida suradnje i odbio je nagodbu, danas je izbornik reprezentacije.

MAVROVIĆ ODGOVORIO PIJETRAJU 'Hrga je zadužio naš boks, bio bi zločin onemogućiti mu OI'

- Ako Filip želi da ga prijavimo za OI, mora doći na Prvenstvo Hrvatske i izborne turnire, sparinge. Bilo bi drsko poslati ga izravno - otvorio je Pandorinu kutiju u intervjuu Draženu Brajdiću za Večernji list Pijetraj, gurajući u prvi plan svog teškaškog pulena Marka Miluna.

Prvi je drugu stranu priče ponudio Željko Mavrović, direktor saveza, koji je za Sportske novosti rekao:

- Filip Hrgović naš je apsolutni prioritet kao teškaš i dobit će priliku otići na izborne turnire za Olimpijske igre. Bit će za njih prijavljen. Nekakva ideja Leonarda Pijetraja da bi trebao sparirati s Milunom, nekakav izborni sparing je suluda. Pa Filip boksa na najvećim priredbama svijeta i ima najjaču boksačku ekipu oko sebe, jaču možda i od Joshue. Čovjeku koji je zadužio naš boks i sport s olimpijskom medaljom iz Rija, sada onemogućiti nastup u Tokiju bio bi stvarno zločin. Kazneno djelo. Kakvo Prvenstvo Hrvatske! Ako bi to bio uvjet, to bi bila ucjena Filipu Hrgoviću, pa i ponižavanje. Kakvo PH i kakvi sparinzi!

 

Procedura je da izbornik predlaže momčad za turnir, bilo koje natjecanje, ali HBS to mora potvrditi.

- Ne slažem se s puno stvari i načinom na koji je Hrgović nastupio izvan ringa ili kako je komunicirao s nekim ljudima. Ali ne skinuti kapu njegovim rezultatima, ne uvažiti njegovu sportsku vrijednost, to bi bilo sebično, ljubomorno, pa ako hoćete i tako grubo, idiotski - dodao je Mavrović.

Predsjednik saveza Bono Bošnjak u nešto je verbalno blažoj varijanti potvrdio Mavrovićev stav, a i HOO je stao na Hrgovićevu stranu. Odnosno, poručio da neće robovati nekim procedurama kad ima evldentnog kandidata za medalju u Tokiju. Najviše ih smeta što je pozadina svega ipak osobni sukob.

I ne, nije tu riječ o strahu da bi Hrgović mogao izgubiti na PH ili biti podređen na tim sparinzima koje Pijetraj zagovara, nego bi odlazak na takvo što i takva vrsta pripreme izbacila Hrgu iz ritma treninga koje tempira za napad na svjetski profesionalni pojas. A koje će mu ionako poremetiti pripreme za svjetske kvalifikacijske turnire, pa i sam nastup na OI.

Sve ide, dakle, u tom smjeru da će Hrgović dobiti šansu otići u Tokio, i to s velikim pritiskom da osvoji zlato nakon cijele ove drame koja šteti sportu. 

Pijetraj mu sigurno neće sjediti u kutu. I naslađivat će se ako Hrga ne uspije...

Komentari (19)
  • ne znam koliko profesionalnih boksaca uopce zeli nastupati na olimpijskim,vjerujem da druge zemlje trebaju ih doslovno moliti, obecavati im brda i doline,.... nas se doslovno nudi, zeli, iscekuje,.... i onda ovakve stvari dozivi. ovo je osobni obracun pijetraja sa hrgovicem...nista vise

    11. 9. 2019,   14:24
  • Al ga Pijetraj serucka...i dalje mislim da je odlican trener,ali mu je ego velik i pokvaren je covjek...Hrgovic ce u slucaju da se mora odazvati na PH izgubiti skoro godinu dana priprema za profesionalne mečeve...to mu promotori nece dozvoliti...Hrga mora biti naš predstavnik bez ikakvih prvenstava jer covjek je favorit za zlatnu medalju na OI...kakav Milun kakvi bakarači

    11. 9. 2019,   14:19
  • Poštujem Pijetraja, odličan je psiholog i amaterski boksački trener, ali šta je da je lihvar je sa tim ugovorima. Sa Mirkom se još devedesetih razišao radi ugovora, nedavno i sa Hrgovićem. Boljeg boksača od Hrge nemamo, a nečiji se kompleksi ne bi smjeli lomiti na olimpijskoj medalji.

    11. 9. 2019,   15:36