Obavijesti

Sport

Komentari 44

Borba veća od života: Cormier i Jones ratuju posljednji put...

Borba veća od života: Cormier i Jones ratuju posljednji put...
1

Daniel Cormier i Jon Jones večeras nastupaju u glavnoj borbi večeri sjajnog UFC-a 214. Većinu teksta posvetili smo upravo toj borbi, a osim nje održat će se još dvije za naslov i nekoliko sjajnih okršaja

VIDEO

Sve se svodi na ovo večeras. Daniel Cormier i Jon Jones riješit će jednom za svagda razmirice i nesuglasice koje su imali tijekom posljednjih godina. Večeras će konačno pasti i zadnja dvojba oko toga tko je pravi šampion poluteške kategorije UFC-a. Ulog nije samo pojas ili novčani iznos. Večeras je ulog puno, puno veći. Nasljedstvo. Ostavština. Legenda.

- Ti si moj Muhammad Ali. Ja sam tvoj Joe Fraizer - rekao je jednom prilikom Cormier i sažeo sve u jednu rečenicu.

Sve što je uistinu potrebno reći oko ovog velikog rivalstva, rivalstva kao ono Tita Ortiza i Chucka Liddella ili Cro Copa i Fjodora Jemjeljanjenka, DC je sažeo u jednu jedinu rečenicu. Reći da će se "večeras ispisati nova stranica povijesti UFC-a" nije ništa drugo do li floskule, ali tako je kako je. Noćas se na UFC-u 214 u Anaheimu stvara povijest.

Ukratko, Jon "Bones" Jones je neporaženi UFC-ev prvak poluteške kategorije. Postao je najmlađi šampion u povijesti elitne MMA promocije u dobi od 23 godine, a od tada ga nitko nije pobijedio. Jedini "poraz" imao je protiv Matta Hamilla zbog nedozvoljenih laktova (laktovi pozicionirani u smjeru kazaljki na satu 12-6 nisu dozvoljeni). Često ga se opisuje kao najdominantnijeg borca koji je kročio u kavez.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S druge strane, Daniel "DC" Cormier je njegov najljući rival. DC je u MMA krenuo dosta kasno, poslije hrvačke karijere nakon što je napunio 30 godina. Kao što Shane Carwin nije ispunio očekivanja do kraja, tako je DC nastupao iznad svih očekivanja. Dominirao je svoje protivnike i uzeo titulu u Strikeforceu nakon čega je prešao u UFC.

Borba dobra i zla

Teško je opisati ljubav i 'mržnju' koju dijele ova dva moderna gladijatora. Ta njihova prepucavanja, DC-ev stav u kojem je on dobar dečko pun ljubavi za svoju obitelj, dečko koji nikad nije napravio nikakvu glupost; dvostruki je olimpijac, hrvao je na sveučilištu...

Jones je, s druge strane, onaj lošiji, koji ne živi sportskim životom i stalno upada u probleme. Preuzeo je ulogu 'zločestog dečka' i sasvim dobro mu ide.

Činio je stvari zbog kojih je mnogim navijačima pao u očima. Dva puta je bio pozitivan na doping testu, šmrkao je kokain svako malo, a kao da to nije bilo dovoljno udario je trudnicu automobilom i pobjegao s mjesta nesreće. Titulu 'zločestog dečka' opravdavao je iz dana u dan, a predsjedniku UFC-a Dani Whiteu pravio noćne more.

- Gledam u ljude oko njega. Gledam njegove trenere, gledam tu mladu PR-icu koja ga sada zastupa i vidim joj u očima da zna da se bori s bitkom koju ne može dobiti. Jon Jones se nikad neće promijeniti - rekao je DC pred očima Jona Jonesa.

Imaju li ljudi pravo na pogreške?

- Pogreške? Pogreške ne radiš konstantno. Možeš pogriješiti, ali one se ne rade stalno i iznova. Kada napraviš pogrešku shvatiš što si napravio i pokušaš to ispraviti. Jon griješi iznova i iznova.

'On me jedini pobijedio'

Cormier i Jones jednog dana će uz ostale velikane biti dio UFC-eva Hall of Famea. Za 10 godina s nostalgijom ćemo gledati na ova vremena i s radošću se prisjećati kultnog revanša koji će se održati u subotu navečer. Pa makar borba bila dosadna, makar otišla do odluke sudaca s minimalnom štetom za oba borca, opet će biti kultna.

Jer njihovo veliko rivalstvo počelo je nakon što je vladar poluteške kategorije i najbolji borac do 93 kilograma u povijesti odbio revanš s Alexanderom Gustafssonom smatrajući da više nema što tražiti s njim u oktagonu. Dobio ga je jednom, drugi put bi bila samo formalnost. No, Dana White je imao drugačije planove. Borba je ugovorena, a Alex se povukao zbog ozljede.

Odlučeno je da će na njegovo mjesto uskočiti Daniel Cormier, koji se taman negdje u to vrijeme spustio iz teške u polutešku kategoriju. Imao je niz od tri pobjede u UFC-u prije nego je brutalno izdominirao Dana Hendersona, a odmah nakon toga dobio je priliku za naslov protiv Jonesa.

Borba se trebala održati na UFC-u 178, no sada se Jones povukao zbog ozljede. I tu je sve krenulo. Prije nego je Jones otkazao nastup dogodila se jedna od scena koja je najviše puta reprizirana u najavi ovog dvoboja. S razlogom. Na press konferenciji je proključalo i poletjele su šake.

Bones je otkazao nastup, ali samo do UFC-a 182. Dvojac je tada konačno odradio borbu i tu se dogodio ključ cijele ove sapunice - Bones je pobijedio jednoglasnom odlukom sudaca i nanio DC-u prvi i jedini poraz u karijeri.

- Jon je klinac kojem treba pokazati gdje mu je mjesto. I ja sam jedini čovjek koji to može napraviti. Za mene postoji samo jedan. I tu je razlika. Za mene postoji samo on, Jon Jones. Ne postoji nitko drugi. Nikakav Gustafsson, nikakav Rumble Johnson. Postoji samo on i to me gura svaki dan. Ovaj lik ovdje, ovaj mladić pobijedio je svaku borbu u kojoj je bio. Pobijedio je i mene, a to mi puno govori - rekao je Cormier.

Bones je, kada se sve podvuče, zasluženo pobijedio Cormiera. Svatko tko je pogledao borbu može se složiti - DC je dobio samo drugu rundu. Ostalih četiri bolji je bio njegov najveći rival. Život poslije poraza podredio je revanšu. Ali neočekivano došao do naslova prvaka poluteške kategorije.

Jon Jones je ponovno napravio sranje i oduzeta mu je titula. Završio je u zatvoru jer je skrivio prometnu nesreću i u bolnicu poslao trudnicu. Povrh svega, tulumario je konstantno, drogirao se i zabavljao. Živio je život zvijezde, trošio novac, a treninzi i karijera pali su u drugi plan.

DC je priliku za naslov dobio protiv Rumblea Johnsona na UFC-u 187. UFC je zakazao borbu za upražnjeni pojas. I svaki put kada Jon Jones kaže da DC nije pravi prvak, misli na činjenicu da pojas nije uzeo - njemu. DC u očima Jona Jonesa nikad nije bio i nikad neće biti prvak. Osim ako ga ne pobijedi.

A mogao je na UFC-u 200. DC je nakon osvajanja pojasa pobijedio Gustafssona podijeljenom odlukom sudaca pa se zbog ozljede povukao iz revanša s Jonesom na UFC-u 197. Svijet je s nestrpljenjem čekao konačan rasplet, UFC 200 trebao je biti jedna od najvećih priredba u povijesti organizacije. A Jones je pao na doping testu...

E, sad. Mnogi bi pretpostavili da takve stvari nemaju prevelikog utjecaja na protivnike boraca koji su pali na dopingu. No, priča je sasvim drugačija. DC je život poslije poraza podredio osveti Jonu Jonesu, a onda je nemoćan i očajan morao slušati Danu Whitea kako mu priopćava da je Jones dopingiran. DC-ev očaj i reakcija dovoljno govore.

Dobio je zamjensku borbu i pobijedio Andersona Silvu. Pobjeda nad najvećim borcem srednje kategorije pružila mu je tek mrvicu utjehe. Ono pravo, ono istinsko i ono što mu je uistinu bilo potrebno nije mogao imati. Jon Jones dobio je suspenziju od godinu dana.

- Što imaš za reći, narkomanu? Čekam te dvije godine. Dvije godine čekam samo tebe! - rekao je DC na jednoj od press konferencija uoči njihova dugo najavljivanog revanša. I dobit će priliku konačno. Večeras.

Posljednji rat

Jon Jones je svojevrsni glumac pred publikom i kamerama. Toga je itekako svjestan. Većinu vremena odbija priznati da mu je DC najveći rival kojeg je imao pod izlikom "ja sam najveći svih vremena, a DC je samo jedan pijun u vojsci boraca koje moram pobijediti da bi bio GOAT (najveći svih vremena)."

No, i on sam je itekako svjestan da to nije tako. DC je čovjek koji mu je ušao pod kožu, čovjek kojeg sanja i koji mu je u glavi kada ide spavati i kada se budi. Jednom prilikom to je i sam priznao.

- Daniel mi je u glavi. I to je istina. Ja sam mu pustio da tamo uđe, ali to je dobro. Koncentriran sam maksimalno na njega i na pobjedu. Ovog puta borba neće otići na pet rundi. Ovog puta ću ga ići završiti.

Tko god da pobijedi noćas zauvijek će ostati pobjednik. Jer ovo je zadnja prilika. Daniel Cormier i Jon Jones noćas ratuju posljednji put...

Sjajan fight card

Večeras se sve vrti oko Daniela Cormiera i Jona Jonesa. No, UFC 214 bit će spektakl bez obzira na glavnu borbu večeri. Osim ove, na priredbi će biti još dvije borbe za naslov - u velter kategoriji između Tyrona Woodleyja i Demiana Maie u doglavnoj borbi večeri te za prvu prvakinju pero kategorije između superzvijezde Cris Cyborg i Tonye Evinger.

VIŠE O BORBI WOODLEY VS. MAIA:

>> Woodley: Pobjeda nad Maiom mi neće baš previše koristiti <<

Dugo se čekalo da Cristiane Justino poznatija kao Cris Cyborg dođe u UFC. Nema sumnje kako je Brazilka trenutno najatraktivnija i, vrlo vjerojatno, najbolja borkinja na svijetu. Dolaskom u UFC u potpunosti je ispunila očekivanja nokautiravši Leslie Smith u prvoj te Linu Lansberg u drugoj rundi.

Mali broj borkinja na svijetu prihvatio bi borbu protiv Cyborg. Ona je danas u ženskom MMA-u kao što je nekad bio Bob Sapp u PRIDE-u i K-1 - strah i trepet. Tako da treba odati priznanje Tonyi Evinger bez obzira što su joj šanse za pobjedu minimalne. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se borba odviti.

Na main cardu održat će se još dvije fenomenalne borbe ovako na papiru. Bivši prvak velter kategorije Robbie Lawler borit će se s Donaldom Cerroneom. Ovdje se radi o trećem i šestom izazivaču u sjajnoj kategoriji do 77 kilograma. 

Također, susret će se opaki nokauter Jimi Manuwa i Volkan Oezdemir, koji je svojim mističnim dolaskom podigao dosta prašine pogotovo jer je vrlo brzo skočio vrlo visoko na rang listi. Švicarac je u UFC-u odradio tek dvije borbe, a peti je izazivač. Ovo će mu biti najveći ispit pošto će s druge strane stajati zvijer poput Manuwe.

Na preliminary cardu valja izdvojiti dvije borbe, a to su one Ricarda Lamasa i Jasona Knighta te Aljamaina Sterlinga i Renana Baraa. Ova potonja bi mogla biti superatraktivna, a održat će se u catchweightu (do 140 funti) pošto Barao nije dobio dopuštenje Kalifornijske atletske komisije za nastup u bantam kategoriji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša
LJUBAV NEMA GRANICA

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša

Endrick i njegova djevojka obavezno moraju reći jednom drugom "volim te" u svakoj situaciji. Tu su i neke druge klauzule koje bi se trebale pobrinuti kako će ovom tinejdžeru uvijek prave stvari ostati prioritet
E, ova slika otišla je u svijet: Pokazao stražnjicu usred prijenosa relija u Hrvatskoj!
ULJEZ NA UTRCI

E, ova slika otišla je u svijet: Pokazao stražnjicu usred prijenosa relija u Hrvatskoj!

Dok je Andreas Mikkelsen 'pičio' hrvatskim cestama, jedan navijač je pokazao stražnjicu u kameru. Neke je nasmijao, nekima je to bilo degutantno, ali kako god, on se uspio pojaviti u domovima diljem svijeta