Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Brawnu i Buttonu prijeti oduzimanje svih bodova

None Foto: AFP

Tri F1 tima danas će saznati hoće li ih FIA kazniti zbog neodgovarajućeg difuzora na bolidima pa bi vodeći Jenson Button mogao ostati bez bodova...

Na današnjem zasjedanju u Parizu Međunarodna automobilistička federacija (FIA) će odlučiti je li Brawnov bolid po svim pravilima za ovogodišnje prvenstvo. Sporan je stražni difuzor na bolidima Brawna, Toyote i Williamsa. Odluči li žalbeno vijeće FIA-e da difuzor na spomenutim bolidima nije prema pravilima, imat će na izbor dvije moguće kazne. Prva moguća kazna je da će ova tri tima morati ukloniti sporni difuzor i postaviti ga prema pravilima. Drugi izbor, i najgora moguća kazna za iznenađenje ovogodišnjeg prvenstva, je oduzimanje svih osvojenih bodova. Bio bi to veliki gubitak za Jensona Buttona, koji je slavio pobjedu u obje dosadašnje utrke.
- Ne možemo biti sto posto sigurni da će odbiti žalbu, no nadamo se da će prevladati zdrav razum. Ipak, bio bih jako iznenađen da prihvate žalbu ostalih timova. To je stvar tehničke prirode - priča šef Brawba Ross Brawn.
Ostali timovi, među kojima je i Ferrari, prosvjeduju zbog oblika difuzora, koji bi prema pravilima, trebao biti potpuno ravan u vodoravnom položaju. Sporni dio na spomenutim bolidima ima malu izbočinu koja, prema mišljenju stručnjaka iz Ferrarija, Renaulta i Red Bulla, Buttonu "skida" 0,5 sekundi po krugu.
  

Komentari (7)
  • Nece im oduzeti bodove jer bi to bio prvelik skandal i izgubila bi F1 gledanost, al vratit ce se sve na staro sad kad ostali ugrade difuzore FORZA KIMI !!

    14. 4. 2009,   13:23
  • vec mi je muka od te formule....ne znam cemu utrke kad na kraju dodaju,pa oduzimaju,pa opet dodju bodove....te ovaj šraf nije zategnut,te je ovo predugo,ovaj dio prekratki...pa pregledajte j ebene bolide prije utrke i gotovo....najbolje bi bilo da uopce nema utrke nego svaki tim pošalje svog mehaničara i konstruktora sa spisima nacrtima,sjednu za stol,na digitron izracunaj ko bi bil pobjednik igotovo,a ne ovako siluju tu jednu jadnu trku koju vidimo svaka 2 tjedna

    14. 4. 2009,   13:33
  • klasika.. oduzimaju odmah bodove cim ne pobjedjuju mclaren il ferrari..

    14. 4. 2009,   12:50