Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Čak 500 navijača još se nije vratilo kući sa SP-a u Rusiji

None Foto: Elmar Kremser/DPA/PIXSELL

HRVATI SVI DOMA Tri četvrtine ih je došlo iz Afrike, uglavnom iz Nigerije. Trećina je iskoristila Rusiju da lakše uđe u EU, ali većina se zadržala u Moskvi. Gdje je porasla stopa kriminala...

Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji organizacijski i pogotovo sigurnosno bilo je među najboljima u povijesti. Dvije godine nakon groznih scena huliganskih orgijanja na Euru u Francuskoj, u Rusiji toga nije bilo ni u tragovima.

A u takvom ambijentu svijet je još jednom vidio da su hrvatski navijači, kad nema one šačice ubačenih destruktivnih uljeza, najbolji! No, šest mjeseci nakon za nas nezaboravnog finala, pokazuje se da se i Rusima ipak zalomio organizacijski propust.

Jer čak 500 navijača još se nije vratilo kući iz Rusije!

Ne, nisu ubijeni niti su zatočeni, riječ je o osobama koje su nogometni SP iskoristile kao bijeg u Europu. Svatko tko je želio u Rusiju za vrijeme trajanja SP-a, mogao je uz ulaznicu dobiti FAN ID, koji mu je zamijenio vizu. FAN ID je omogućavao nebrojene ulaske i izlaske iz Rusije sve do 31. prosinca 2018. Taj je dan prošao, a 500 vlasnika FAN ID-a nisu se odjavila iz Rusije niti stigla u svoje domovine.

Hrvati svi na broju

Od tog broja 174 ih je iz Nigerije, a tri četvrtine iz saharske Afrike, među kojima dio čak i iz zemalja čije reprezentacije nisu ni nastupile na SP-u. A dosta ih je i iz Indije i Kine. Neslužbeno se vjeruje da je trećina od njih 500 napustila Rusiju i otišla u EU preko Poljske, baltičkih zemalja i Finske. Neki traže azil, a većina ih se muči započeti novi život u Rusiji.

VIDEO: Naši su se svi vratili

Nakon SP-a primijećen je značajan porast broja afričkih imigranata na ulicama Moskve, a nažalost i porast kriminala jer ti ljudi ne mogu dobiti radnu dozvolu, pa tako ni pronaći posao.

Dobar dio ih dijeli letke na stanicama metroa, a dio želi oženiti Ruskinje kako bi legalizirali svoj boravak u Rusiji.

- Još za vrijeme SP-a jedan me čovjek iz Afrike zamolio za pomoć i tada sam postao svjestan potencijalnog problema, Danas slušam mnogo priča iz moskovskih predgrađa o ljudima koji su ilegalno ostali nakon SP-a. A zbog straha od etikete rasista, kao i medijski pompoznijih priča o dopingu, Trumpu..., tim se problemom javnost ne bavi - rekao je Alan Moore, engleski novinar koji radi kao dopisnik iz Moskve.

Pomoć svojih konzulata odbijaju iz straha da ih se ne deportira kući.

I sada su svi u pat poziciji...

Za vrijeme SP-a prodano je više od 2,4 milijuna ulaznica, a najviše je navijača doputovalo iz SAD-a, Brazila, Kolumbije, Njemačke, Meksika, Argentine, Perua, Kine, Australije i Engleske.

Komentari (116)
  • SP u Rusiji, objektivno, je najbolje prvenstvo u povijesti.

    28. 1. 2019,   21:27
  • Riješit će njih Putin bez brige!

    28. 1. 2019,   22:47
  • Huligani su pičke i idu tamo gde smiju rušiti i paliti a gde će dobiti najednom ih nema.

    28. 1. 2019,   22:00