Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Slučaj Semenya: Ili će uzimati lijek, ili će trčati s muškarcima

Ona i ostali atletičari s razlikama u spolnom razvoju moraju uzimati lijekove kako bi se natjecali o utrkama od 400 metara do milje, ili promijeniti disciplinu, presuđeno je

Sportski arbitražni sud u Lausannei (CAS) odbacio je žalbu južnoafričke trkačice Caster Semenye (28).

Ona se žalila na odluku atletskog saveza da uvede pravilo kojim se ograničava razina testosterona kod atletičarki koje se natječu u utrkama od 400 metara do milje. CAS je odlučio kako nije u pravu, ali uz dodatak da je "zabrinut kako će se taj slučaj primjenjivati u praksi ubuduće."

Semenya se žalila da nova pravila IAAF-a nisu dobra i da se "želi nadmetati prirodno, kako je rođena."

'Mora suzbiti testosteron'

Ali prema ovoj odluci, ona i ostali atletičari s razlikama u spolnom razvoju moraju uzimati lijekove kako bi se natjecali o utrkama od 400 metara do milje, ili promijeniti disciplinu.

Ako se Caster Semenya želi nastaviti natjecati, morat će uzimati terapije za suzbijanje testosterona. Međunarodni atletski savez ju biološki klasificira kao muškarca.

IAAF ni jednu sportašicu s poremećajem spolne diferencijacije ne klasificira kao muškarca. U protivnom, prihvaćamo njihov spol i dopuštamo im da se natječu u ženskoj konkurenciji - poručio je IAAF u službenom priopćenu.

- Međutim, ako sportašica s poremećajem spolne diferencijacije ima testise i mušku razinu testosterona, kosti i mišići im se povećaju i ojačaju, poveća im se hemoglobin kao u muškaraca koji prođu pubertet, to je ono što muškarcima u natjecanju daje prednost nad ženama.

AFP | Autor: AFP Foto: AFP

- Kako bismo osigurali pošteno natjecanje u ženskoj kategoriji, sportašice s poremećajem spolne diferencijacije trebaju smanjiti broj testosterona na razinu koju imaju žene kako bi se mogle natjecati na međunarodnoj razini - piše IAAF.

Caster Semenya nije usamljena u ovom problemu. Upitna je i razina testosterona srebrenih i zlatnih olimpijki iz Ria, Francine Niyonsaba i Margaret Wambui. Jonathan Taylor, jedan od odvjetnika Međunarodnog atletskog saveza smatra da natjecanje ne bi imalo smisla bez smanjenja razine muških hormona kod natjecateljica. Zbog toga će Sportskom arbitražnom sudu iznijeti svoju klasifikaciju Semenye kao muškarca. 

- Da Sportski arbitražni sud odluči da je pravno očitovanje o spolu dostatno za natjecanje u ženskoj kategoriji, sportašice sa poremećajem spolne diferencijacije i transrodne sportašice bi dominirale. Sportašice s normalnim brojem testosterona za žene ne bi imale šanse pobijediti - rekao je Timesu Taylor.

Caster Semenya diže buru u sportskom svijetu od 2009. godine

Slučaj Caster Semenye čitavo desetljeće diže buru u atletskom i sportskom svijetu. Nakon što je s 19 godina osvojila zlato u utrci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Berlinu 2009. godine, krenula je njezina borba u dokazivanju da je žena.

AFP | Autor: AFP Foto: AFP

Jedni su smatrali da je hermafrodit, drugi da je muškarac pa je morala proći različita testiranja, a jedno vrijeme se uopće nije natjecala. Svi problemi su krenuli zbog njezinog muškobanjasta izgleda, dubokog glasa i naglog napretka u rezultatima.

- Ne razumijem kada ljudi kažu da imam prednost. Ja sam isto žena. Pa kad piškim, piškim kao žena. Ne razumijem kada kažu da sam muško i da imam dubok glas. Ja sam žena i to uopće nije upitno - rekla je jednom prilikom Semenya.

 

 

 

Komentari (9)
  • Koga "ovo" pravi ludim? Kaze "želi se nadmetati prirodno, kako je rođena", a ima testise...

    1. 5. 2019,   13:36
  • ma kasper ima prangiju da si ti tito !!!

    1. 5. 2019,   12:35
  • Drogba

    1. 5. 2019,   16:17