Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Centimetri od smrti! Nije ni stigao trepnuti, bilo je gotovo

None Foto: YouTube

PROMAŠIO GA PAK Crna pločica teška 17 dekagrama može postići brzinu od 170 kmh. Vrhunski golmani u hokeju imaju vrijeme reakcije 0,13 sekundi, a pak ima kinetičku energiju kao metak kalibra 0.22

Nevjerojatnu sreću imao je Pierre McGuire (57) s NBC-a, kojeg je pak na hokejaškoj utakmici između Tampe i Columbusa u NHL-u promašio za nekoliko centimetara!

POGLEDAJTE DRAMATIČNU SCENU

Leti kao metak kalibra 0.22

Crna pločica teška 17 dekagrama može postići brzinu od 170 kilometara na sat i reporter zapravo nije imao nikakve šanse.  To najbolje pokazuje njegova reporterova reakcija koja je stigla tek nakon što ga je pak promašio.

Vrhunski golmani u hokeju imaju vrijeme reakcije 0,13 sekundi, brže nego Usain Bolt nakon što se oglasi startni pištolj. Ali i to je često presporo.

Izračunali su da pak ima kinetičku energiju jednaku ispaljenom metku kalibra 0.22 i to ga čini vjerojatno najopasnijim projektilom u svijetu sporta.

Zato su tereni u hokeju ograđeni pleksiglasom i zaštitnim mrežama, kako bi se zaštitili gledatelji, ali klupe su jedini neštićeni dio. Baš je na tom mjestu bio reporter NBC-a u trenutku kad je prema njemu doletio pak i zabio se u objektiv kamere. 

- Sve je to dio posla - rekao je NBC-jev komentator.

Sretan novi rođendan, gospodine McGuire!

 • 22 KILOGRAMA - Kompletna oprema koju golman ima na sebi teška je gotovo 22 kilograma, a nakon utakmice je teža zbog znojenja.
 • 170 KM/H - Suigrači, protivnici, publika i sudac remete koncentraciju golmanu, a mora paziti na pak pri takvoj brzini.
 • 0,13 SEKUNDI - Vrijeme golmanove reakcije je bolje od Usaina Bolta, no i to mu nekad nije dosta da se na vrijeme postavi.
 • KACIGA OD 5000 KUNA - U početku su bile od pleksiglasa i znatno teže, a danas su izrađene od kevlara, fiberglasa i karbonskih vlakana. Profesionalna kaciga stoji 5000 kuna.
 • KARBONSKA VLAKNA I PJENA - Štitnik za prsa izrađen je od pjene i karbonskih vlakana, a proteže se od struka do vrata i prekriva cijele ruke. Prije 10-ak godina bio je manji.
 • PAK JE PUNO TVRĐI OD LOPTE - Nogometaši brzo zaborave pogodak u međunožje, no hokejaši bi gadno prošli da ih pak pogodi na “neugodno” mjesto, a da nemaju štitnik.

Komentari (46)
 • Odličan video.

  19. 2. 2019,   15:20
 • Mirko pazi metak !

  19. 2. 2019,   19:10
 • Eh da je Bosanac pukao bi pak, a glavi nista...

  19. 2. 2019,   20:26