Obavijesti

Sport

Komentari 4

'Često me prijatelji izazovu na ruku, ali ne izdrže ni sekundu'

'Često me prijatelji izazovu na ruku, ali ne izdrže ni sekundu'
1

Jedan od hrvatskih uzdanica za medalju na Svjetskom kupu ZG STRONG 2018. u nedjelju je 34-godišnji Ivo Križan. U sport je došao slučajno prije sedam godina, a na svom prvom SP-u bio je peti

VIDEO

Tvrdoglav sam, ne volim gubiti. Kad su me prijatelji nagovorili da se okušam u obaranju ruku, na prvom turniru bio sam treći. Znao sam da mogu bolje i tako je krenulo, počeo je razgovor Ivo Križan, naša nada za medalju na ZG STRONG 2018.

Svjetski kup u obaranju ruku u nedjelju, 8. srpnja, na 17. katu hotela Westin ugostit će najjače ljude svijeta. Ivo će odmjeriti snage u najtežoj kategoriji, +105 kg, u kojoj je višestruki prvak Hrvatske. 

- Lani sam na svom prvom svjetskom prvenstvu bio peti, što je presedan za premijerni nastup - kaže 34-godišnji Zagrepčanin, koji je osvajač i brojnih međunarodnih zlata. 

Kao dijete je počeo trenirati boks pa taekwondo pa nogomet, a kad je stradalo koljeno otvorili su mu se novi vidici. Sa 105 kg na 184 cm je među najmanjima u svojoj kategoriji. Do bicepsa od 48 cm došao je treninzima pet puta tjedno po 2 do 3 sata. No kako kaže, suprotno uobičajenom mišljenju, ne jačaju se samo bicepsi da bi se postigao uspjeh već je potrebno ojačati cijelo tijelo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Džaba vam jak biceps ako zglob ne izdrži ili prsti ne mogu držati. Da bi se izbjegle ozljede treba raditi i na jačanju nogu, leđa, ramena... Naravno, i lijeve ruke. Iako se borim desnom, lijevi biceps je već sad manji za 3 cm, a ne zapostavljam ga. Kad radim snagu bicepsa bučicama od 60 kg radim i s jednom i s drugom rukom - objašnjava Križan. 

Svaki gram težine treba se znati iskoristiti, pojašnjava, nije sve u obujmu mišića i sirovoj snazi. Tehnika je naravno važna, a obzirom da laici to tako ne vide, bilo je i zabavnih situacija. 

- Često me netko izazove na dvoboj jer je najjači u kvartu. Tako sam i ja mislio dok nisam ozbiljno počeo trenirati. Naravno da ne izdrže ni dvije sekunde - smije se Križan prisjećajući kako je osvojio janjca. 

- Jedan prijatelj iz Pakoštana je baš zapeo pa sam mu predložio da okrenemo janjca za ekipu, a gubitnik plaća. Čak sam rekao da ne mora pobijediti već samo izdržati tri sekunde. Smijao mi se... Nisam platio janjca - smije se simpatični Ivo. 

Trenutačno je u fazi odmaranja mišića i tetiva za turnir. Iako mečevi traju prosječno pet sekundi, pripreme su mukotrpne. Nasreću, Ivo u klubu ima odličnog sparing partnera, šogora Viktora Sovića, koji je prvak u kategoriji do 95 kilograma. 

- Tajna želja mi je, naravno, pobijediti, no u ovakvoj konkurenciji realno bi top 5 bio izuzetan uspjeh. Kazahstanci, primjerice, imaju obaranje ruku kao predmet u školi - otkrio je otac četvero djece, zaposlen u građevinskoj tvrtki Komop, od kojih ima fantastičnu podršku. 

- Kad sam se 2014. natjecao u Londonu, imao sam najveću podršku jer je šef platio put i smještaj za svih 40-ak zaposlenih - ponosan je Križan. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid
UOČI NASTAVKA PRVENSTVA

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid

Nogometaši pozitivni na korona virus nisu bili u kontaktu s ostatkom momčadi, kažu s Poljuda nedugo nakon što je HNS izvijestio o pozitivnim slučajevima među U-21 reprezentativcima

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...
TEK MU JE 50 GODINA

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...

Dva tjedna prije svog 50. rođendana, naš proslavljeni veslač Igor Boraska osvojio je u osmercu Mladosti zlato na prvenstvu Hrvatske. Boraska je sudionik ljetnih i zimskih OI, istrčao je maraton....
NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...
D'ANGELO RUSSELL

NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...

''Kontaktirala nas je turistička agencija i pitala koju marku štapova i rukavica imamo za iznajmljivanje i možemo li rezervirati termin za četiri osobe koje bi došle odigrati partiju golfa. Nismo znali o kome je riječ...''