Obavijesti

Sport

Komentari 14

Cibalijo, stara damo Hrvatske, vrati se tamo gdje ti je mjesto!

Cibalijo, stara damo Hrvatske, vrati se tamo gdje ti je mjesto!
8

Priča je počela 1919. u svratištu hotela Slavonija. Prva utakmica na Vašarištu, prvi dresovi ljubičasti. Sulejman Halilović bio je najbolji strijelac lige, a par utakmica odigrao je i Mirko Filipović Cro Cop

VIDEO

Cibalia je danas u Trećoj ligi. Besparica je u Hrvatskoj način života pa je grdno zaparala i pored Bosuta, ali vinkovački nogomet nije sezona 2018/19. Cibalia je stoljeće slavonskog nogometnog ponosa. Klub koji slavi 100 godina postojanja!

Priča je počela u svratištu hotela Slavonija. U ljeto 1919. odabrano je ime koje se i danas nosi (u konkurenciji je bio i Graničar), a za prvog je predsjednika izabran dr. Đuro Topalović. Prva je utakmica odigrana na Vašarištu, u ljubičastim dresovima. Nakon Drugog svjetskog rata ime se moralo mijenjati pa je nastao Dinamo Vinkovci.

Kroz 100 godina igralo se i finale Kupa (1999.), osvajalo treće mjesto u Prvoj ligi (2010.), a igralo i u Europskoj ligi (2. pretkolo, 2010.). Sulejman Halilović je 1983. bio najbolji strijelac ondašnje Prve lige.

Vinkovački Dinamo koji je ušao u Prvu ligu stvarao je Otto Barić, a među elitu uveo Tonko Vukušić. Kroz povijest na klupi kluba s Bosuta sjedili su i Dražan Jerković, Đalma Marković, Krasnodar Rora, Ivo Šušak, Martin Novoselac, Mile Petković, Igor Štimac, Stanko Mršić...

Za Vinkovčane su igrali Josip Weber, Tomislav Ivković, Nikola Jerkan, Novoselac, Štimac, Halilović, Davor Čop, Marjan Mrmić... Stadion se nekad zvao Stadion Mladosti, danas je Stadion hrvatskog nogometnog kluba Cibalia. Izgrađen je 1966. godine, obnavljan četiri puta, kapaciteta je desetak tisuća gledatelja. Najžešći su navijači Ultrasi. Navijaju s istoka, a utemeljeni su 1982., u godini u kojoj je zagrebački Dinamo slavio naslov prvaka, a vinkovački Dinamo - ulazak u Prvu ligu.

Čovjek koji bi svima u hrvatskom nogometu trebao biti putokaz, veliki Dražan Jerković, 1975. godine je došao u Vinkovce, kao trener. Vraćao se 1983. i 1989. kao sportski direktor.

Za klub iz svog grada u sezoni 2004/05. zigrao je i Mirko Cro Cop Filipović! Zbog prevelikih Cro Copovih listova pucale su štucne, a našao je načina da ostane miran i ne napravi reda kad bi se na terenu "zagužvalo" ili suci oštetili Cibaliju. I definitivno ostaje kao najpoznatije ime koje je ikad nosilo Cibalijin dres!

Danas su vremena teška pa najveći vinkovački talenti igraju i za život zarađuju dalje od Vinkovaca. Jakov Puljić rođeni je Vinkovčanin i dijete Cibalije. Danas je najbolji strijelac Prve HNL, ali - u Rijekinom dresu.

Cibalia je vodeća momčad Treće HNL Istok. Pet kola prije kraja Vinkovčani su na vrhu sa 59 bodova, 12 više od prvog pratitelja Vihora.

Sretno ti tvojih 100 godina, Cibalijo. Stisni zube i vrati se tamo gdje ti je mjesto. U Prvu ligu!

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom