Obavijesti

Sport

Komentari 5

Cibona se vraća na scenu: Pod Tornjem raste velika generacija

Cibona se vraća na scenu: Pod Tornjem raste velika generacija
3

Roko Prkačin odavno je član seniorske momčadi Cibone, a najboljem kadetu Europe sada će se među seniorima priključiti Rašić, Gnjidić, Branković... Cibona ima blistavu budućnost!

VIDEO

Jesam li svjestan svog potencijala? Ne znam što bi tu rekao, samo se fokusiram na treninge, želim marljivo raditi, napredovati iz dana u dan, pa vidjeti dokle mogu. Nemam dalekih i visokih ciljeva, samo želim svakim danom postajati što boljim, kaže Roko Prkačin (16), nova zvijezda hrvatske košarke.

Cibona je opet važna košarkaška priča u gradu. Mladi košarkaši Cibone osvojili su juniorsku ABA ligu, na Final Fouru u Slavonskom Brodu srušili su Cedevitu i Crvenu zvezdu. Tako pokazali kako u Draženovom domu opet raste velika košarkaška generacija, stižu neka nova djeca koji su zalog uspješne budućnosti ovog kluba.

Glavna zvijezda "cibosa" svakako je mladi Roko Prkačin (16), a na press-konferenciji dan poslije osvajanja vrijednog naslova pojavili su se još kapetan momčadi Danko Branković (18), direktor kluba Domagoj Čavlović i trener juniora Ivan Juran.

Roko Prkačin (rođen u studenom 2002. godine) bio je najmlađi sudionik Final Foura juniorske ABA lige, na koncu je ponio i titulu MVP-a turnira...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ovo mi daje samo dodatnu motivaciju za dalje, evo sada će još neki moji vršnjaci početi trenirati sa seniorima, to će za sve njih biti veliki pomak. Sretan sam što će mi se priključiti, ma ni ja se nisam još navikao na seniorsku košarku, ali svima njima želim savjetima olakšati taj prijelaz među seniore - kaže Prkačin, pa nastavlja:

- Otkud mi toliko samopouzdanja? Dobro pitanje, haha. Mislim kako mi puno toga olakšava što treniram sa seniorima. Oni su stariji, iskusniji, fizički jači, samo zbog toga igram ravnopravno i s dečkima koji su dvije godine stariji od mene. To mi stvarno daje puno samopouzdanja.   

Kapetan juniora bio je 215 cm visoki Danko Branković, centar koji je početkom sezone kratko trenirao sa seniorskom momčadi.

- Atmosfera je bila odlična, publika sjajna, a mi smo igrali kao momčad. Disali smo kao jedan, išli po taj naslov "pod obavezno". Bilo je puno čestitki poslije finala, javljali su se i ljudi koji ne prate košarku, neka se i to sve počelo vraćati oko Cibone. Još nismo svjesni što smo napravili, prvi put smo se kvalificirali za ovaj turnir, odmah ga osvojili - rekao je Branković, pa dodao:

- Seniorska košarka? Želim ju zaigrati što prije, osjetiti taj seniorski "fajt" ispod koša. No, moram još puno raditi. Na čemu? Uh, fizičkoj spremni, masi, ali u isto vrijeme raditi i na brzini, eksplozivnosti, radu nogu. Ne smijem samo nabiti masu, pa biti sporiji.

Trener Ivan Juran tek je ove sezone zasjeo na klupu juniorske momčadi Cibone...

- Gledajte, teško je odmah u sekundi procijeniti što mogu očekivati od neke momčadi, ali kako je vrijeme odmicalo, tako sam osjećao da tu nešto postoji. Našli smo koheziju među igračima, postali momčad, igrali sve bolje, pa se moglo naslutiti da možemo do ovog trofeja. Potajno smo se nadali, a ključan detalj je bio kada su dečki osjetili da mogu, njihov način na koji su ušli u turnir. Vi ih kao trener možete samo malo usmjeriti, ali oni su bili zreli i spremni - kazao je Juran.

Domagoj Čavlović bio je prilično otvoren...

- Bio je ovo briljantan vikend za nas, možemo biti malo bahati i reći kako nas ovaj naslov nije iznenadio. Mi već šest godina radimo na ovoj generaciji, selekcioniramo ju redovito, a neki su dečki već napravili svoj vrhunac u omladinskom pogonu. Ništa nije stiglo preko noći, ništa nije došlo slučajno, a u zadnjih osam godina mi smo u omladinskom pogonu osvojili 21 medalju - rekao je Čavlović, pa nastavio:

- Želim se zahvaliti svim roditeljima koji prepoznaju naš rad, daju nam djecu na brigu, a znaju da će oni ovdje dobiti najbolji program za mlade igrače. Atmosfera u Sl. Brodu je bila fantastična, više nego domaćinska, a za to je svakako zaslužan i Sandro Rašić koji je od tamo. On je podizao publiku, to nam je pomoglo da suvereno osvojimo juniorsku ABA ligu.

Direktor kluba nije zaboravio ni svoje najbliže suradnike...

- Tu su Davor Škaro i Ante Samac, dvojac koji dugi niz godina potpisuje ovu košarkašku priču. Oni su napravili selekciju, a Cibona je bila najmlađa na Final Fouru, imala četiri zlatna U-16 reprezentativca koja nisu bila samo broj, već su završavali utakmicu. Nažalost, neki poput Otona Jankovića, Lea Menala ili Mateja Rudana nisu imali strpljenja i ostati još s nama, kakvu bi tek s njima imali generaciju.

Cibona će svoje klince pogurati u seniorski pogon...

- Roko Prkačin već igra sa seniorima, a sada će se njima priključiti Rašić, Branković i Gnjidić. Kroz povijest je dokazano, tko god je preskakao stepenice u košarci morao se vratiti na početak, rijetki su došli do nivoa na kojem su mogli biti. Pa i Bogdanović je otišao u Real Madrid s 16, pa se vratio u Cibonu sas 18 godina, ništa nije slučajno.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Znate li čemu služi polukrug na rubu kaznenog prostora? Evo u kojem slučaju se jedino koristi
PUNO NAVIJAČA NE ZNA

Znate li čemu služi polukrug na rubu kaznenog prostora? Evo u kojem slučaju se jedino koristi

Nogometni travnjak je već desetljećima isti uz male izmjene dimenzija igrališta. Nepromijenjen je i polukrug ispred ruba kaznenog prostora kojeg svi nogometni zaljubljenici jako dobro poznaju. Ali znate li čemu služi?

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša
LJUBAV NEMA GRANICA

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša

Endrick i njegova djevojka obavezno moraju reći jednom drugom "volim te" u svakoj situaciji. Tu su i neke druge klauzule koje bi se trebale pobrinuti kako će ovom tinejdžeru uvijek prave stvari ostati prioritet
Bravo, Hrvatska! WRC nam nudi novi ugovor, potpisujemo na još tri godine. Evo, koji su benefiti
VOZAČI ODUŠEVLJENI

Bravo, Hrvatska! WRC nam nudi novi ugovor, potpisujemo na još tri godine. Evo, koji su benefiti

Plus+ Ukupni ekonomski učinci za Republiku Hrvatsku samo od prošle godine procjenjuju se na više od 105 milijuna eura! A utrke bi uživo trebalo pogledati više od 300.000 ljudi