Obavijesti

Sport

Komentari 8

Ćiro: Da smo tada ispali, Mikša bi me bacio morskim psima...

Ćiro: Da smo tada ispali, Mikša bi me bacio morskim psima...
1

Hrvatska je prije dvadeset godina prvi put otišla na Svjetsko prvenstvo, baš preko Ukrajinaca. U Zagrebu smo pobijedili 2-0, a u Kijevu smo odigrali 1-1. Naši junaci bili su Bilić, Vlaović i Bokšić

VIDEO

S pokojnim sam predsjednikom bio na stalnoj liniji. Htio je Franjo Tuđman znati sve što se događa u Kijevu. Nisam imao pravo na pogrešan korak, prisjetio se Ćiro Blažević 1997. godine i utakmica protiv Ukrajine.

Preko Ševčenka i društva izborili smo povijesni odlazak na SP.

- U Kijevu je bio nekakav bazen s morskim psima. Tadašnji predsjednik HNS-a Branko Mikša u šali mi je rekao da će me baciti morskim psima ako ne prođemo dalje - rekao je u svome stilu legendarni Ćiro.

Hrvatska je u Zagrebu pobijedila 2-0.

Svetsko nogometno prventsvo Francuska 1998

Bokšić zabio za SP

Golove su zabili Slaven Bilić i Goran Vlaović.

- Bili smo puno bolji. Ne sjećam se da su nam Ukrajinci stvorili pravu priliku. Trebali smo ih napuniti do vrha, zabiti im još koji gol - rekao nam je jedan od junaka te utakmice Goran Vlaović, koji je trebao početi i uzvratnu utakmicu.

- U prvoj sam igrao umjesto Bokšića, bilo je planirano da igram i u drugoj, ali onda je Ćiro sve promijenio.

- Sine, u sastavu mi treba Boka. Od njega nemam koristi na klupi - rekao je Ćiro Blažević Vlaoviću.

- Znao sam da će Bokšić zabiti gol i da će biti heroj - govori Ćiro 20 godina kasnije.

- Ma sine, svi su oni bili heroji. Samo su heroji mogli izbaciti onako jaku Ukrajinu. Ševčenko nije igrao u prvoj utakmici i znao sam da nas u Kijevu s njim u sastavu čeka pravi pakao. Znao sam da će napasti. Alen Bokšić je u prostoru bio brži od Gorana Vlaovića, pa sam mu zbog toga dao prednost - kaže nam trener svih trenera.

Ukrajina je povela golom Ševčenka već u četvrtoj minuti. Stadion je proključao.

- Koju minutu kasnije zabili su za 2-0. Sledili smo se na klupi, a onda smo shvatili da je taj gol poništen. Da nije bio poništen, prijetio bi nam potop. Nikad nisam igrao u takvoj atmosferi. Na stadionu se stalno čulo neko zviždanje. Podsjećalo me na buru kod nas - rekao je Goran Vlaović.

Ne bi se vraćali doma

Alen Bokšić je u 27. minuti izjednačio na 1-1. Kod toga smo gola imali puno sreće, ali najviše smo sreće imali u prvih dvadeset minuta. Sudio je Norvežanin Rune Pedersen, koji je sa svojim pomoćnicima Ukrajincima poništio čisti gol za 2-0.

Taj je isti Pedersen idućeg ljeta sudio četvrtfinale na Gerlandu, kad smo Nijemce pobijedili 3-0 na SP-u. Čovjek nam je bio sretan, nema što. Goran Jurić odradio je obje utakmice. Legendarni Goca bio je jaka Ćirina karika. Tih je godina briljirao u dresu Dinama, a sjajan je bio i u dresu reprezentacije u ovim utakmicama.

- Da smo ispali u Kijevu, ne bismo se ni vraćali doma. Ne bismo se smjeli vratiti. Bilo je to baš biti ili ne biti za nas. Jednostavno smo morali proći na Svjetsko prvenstvo u Francusku - kaže Goca, koji je s Bilićem bio briljantan u maksimirskoj utakmici.

Ta je Ukrajina doista bila strašna momčad. Naravno, predvodili su je igrači Dinamo Kijeva, nadolazeće zvijezde Andrij Ševčenko i Sergej Rebrov. Ševa je danas izbornik, Rebrov već tri godine vodi Dinamo Kijev.

Tjedan dana prije prve utakmice u Zagrebu taj je isti Dinamo na Olimpijskom stadionu u Kijevu pobijedio Barcelonu 3-0. Bila je to utakmica u kojoj je briljirao Rebrov. Deset dana prije naše uzvratne utakmice s Ukrajinom u Kijevu, Dinamo je na Nou Campu ponovno rasturio Barcelonu. Bilo je 4-0.

Ševčenko je zabio hat-trick u prvom poluvremenu, a pobjedu je u nastavku potvrdio Sergej Rebrov.

- Bili su doista strašna momčad. Znali smo što nas čeka i odradili smo sjajan, pravi posao. Pogotovo u prvoj utakmici u Zagrebu. To je bilo ključno za nas - rekao je Goran Jurić.

Sretne kvalifikacije

Hrvatska je u tim kvalifikacijama imala puno sreće.

Bilo je uopće pitanje hoćemo li igrati play-off za SP. U posljednjem nam je kolu to svojim sjajnim obranama protiv Grčke u Ateni omogućio Peter Schmeichel. Danci su izvukli remi, i mi smo završili ispred Grka.

- Kao zahvalu sam od Hrvata dobio pršut - rekao nam je na druženju prije nekoliko godina legendarni danski golman.

Imali smo puno sreće, ali za veliki je uspjeh to uvijek potrebno.

Tako se kovala bronca u Francuskoj u ljeto 1998. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka
Navijači Hajduka o novom predsjedniku: Ivane, nevrime je! Ako Perišić sada ostane...
ON ĆE NASLIJEDITI JAKOBUŠIĆA?

Navijači Hajduka o novom predsjedniku: Ivane, nevrime je! Ako Perišić sada ostane...

Ivan Bilić trebao bi biti predsjednik Hajduka. Bivši torcidaš glavni je kandidat, a jedan je fan napisao: 'Nadam se da će uspostaviti normalnu atmosferu bez ikakvih prgavih familija, mitomanije i da neće dopustiti da igrače postrojava itko drugi osim trenera