Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ćiro, Šeks i Martin pokušali se suprotstaviti Gariju Kasparovu

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL 12

Stisnut ću mu ruku i reći: 'Evo ti ku***, nećeš me danas pobijediti, rekao je Ćiro Blažević u najavi simultanke Garija Kasparova. Ipak, nije mogao ništa protiv ruskog velemajstora

Ruski šahovski velemajstor s hrvatskom putovnicom Gari Kasparov održao je tradicionalnu božićnu simultanku u Hrvatskoj, ovaj put u zagrebačkom hotelu Westin, koju su organizirali Fond Gari Kasparov Adriatic i Šahovski klub E4. Osmi je to put da Kasparov održava simultanku u Hrvatskoj, a prvi put Rus je to napravio još 1993. igrajući protiv vukovarskih branitelja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Među prvih 20 sudionika bile su brojne poznate osobe iz javnog, sportskog i političkog života poput Ćire Blaževića, Vladimira Šeksa, Damira Martina, Borisa Vujčića, Tomislava Ćorića, Predraga Matića, Ante Kotromanovića, predsjednika šahovskog saveza Slovenije i Albanije, Tomaša Subotiča i Eduarda Shalsija...

Iako je svoj dolazak najavio i premijer Andrej Plenković, nije se pojavio. Ćiro je na kraju, kao i svi drugi suparnici, morao stisnuti ruku legendi ovog sporta iako je u najavi rekao:

- Stisnut ću mu ruku i reći: "Evo ti ku***, nećeš me danas pobijediti!".

Bivši svjetski prvak redovito boravi u Hrvatskoj. U Makarskoj ima i kuću i vrlo dobro govori hrvatski jezik. Suprotstavio se političkoj garnituri Vladimira Putina te je potom napustio Rusiju i zatražio hrvatsku putovnicu, koju je i dobio 2014. godine.

Odlični bili Ćorić i mladi Danac, Martin odmah "pao"

Najjači otpor legendarnom Gariju pružili su naš ministar Tomislav Ćorić i danski poletarac John Christopher Christensen, koji je pravo sudjelovanja izborio pobjedom na dvjema kvalifikacijskim turnirima.

Konačan rezultat, naravno, bio je 21-0 jer Kasparov nije imao milosti ni prema kome. Obranu Tomislava Ćorića razbio je lijepom žrtvom figure, kojom je doveo suparnika pred nerješive probleme, a mali Danac je izdržao sve do daleke završnice, što dovoljno govori o potencijalu ovog devetogodišnjeg dječaka.

Jakim otporom svjetskom prvaku mogu se pohvaliti i Dean Šoša, Vladimir Šeks i Boris Vujčić, a kao kuriozitet izdvajamo činjenicu da je mala Renata Smetiško po treći puta izborila pravo sudjelovanja na simultanci protiv Garija Kasparova. No, nije uspjela pružiti jači otpor.

Naš proslavljeni veslač Damir Martin je grubom greškom u otvaranju dopustio Kasparovu da ga brzo "prevesla" i matira u minijaturi, a proslavljeni "trener svih trenera" Miroslav Ćiro Blažević dugo se branio u slabijoj poziciji, ali je na kraju Gari ipak ispleo matnu mrežu. Organizacija simultanke bila je besprijekorna i zasigurno će pridonijeti još većoj popularizaciji kraljevske igre među mladima.

Komentari (27)
  • Neka Kasparov dokaže svoju snagu i neka parira Šeksu u ispijanju alkohola

    29. 12. 2017,   21:04
  • Pa Šeks niti ne vidi dali igra sa bijelim ili crnim figurama. A Ćiro se razumije u šah kao Marica u krivi k....

    29. 12. 2017,   21:49
  • Sljedeća runda lopovluk i veleizdaja naroda, da vidimo Gari kako tu stojiš protiv naših velemajstora u toj kategoriji.

    29. 12. 2017,   21:07