Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ćiro: Taj Vogts mi nakon 3-0 u Francuskoj nije čak ni čestitao

None Foto: Robert Belošević/PIXSELL 4

Naš stari poznanik: izbornik Azerbajdžana Berti Vogts vodio je Njemačku protiv Hrvatske na Euru 1996. i 1998. na SP-u u Francuskoj. Ćiro Blažević dobro ga pamti

Moj prijatelj Berti. Protiv njega je bilo veliko rivalstvo. Jednom me zeznuo, ali vratio sam mu dvije godine poslije, rekao je legendarni Miroslav Ćiro Blažević.

Berti Vogts već je šest godina izbornik Azerbajdžana i večeras (20:45) opet ga čeka stari poznanik - naša reprezentacija.

Na klupi Njemačke proveo je osam godina. Vodio je "elf" na dva europska i dva svjetska prvenstva. Uz pomoć švedskog suca Leifa Sundella "elf" je u četvrtfinalu Eura 1996. godine izbacio Hrvatsku, ali revanš smo dočekali na SP-u Francuskoj.

- Vogts mi nakon 3-0 nije čak ni čestitao. Za njega je taj poraz bio pravi šok. Sjećam se da su ga legende njemačkog nogometa, poput Franza Beckenbauera, kritizirale zato što mi nije prišao čestitati - prisjeća se Ćiro i nastavlja:

- Zbog toga mi se ispričao nedugo nakon kraja SP-a, kad sam primao nagradu za najboljeg trenera Mundijala. Prišao mi je i rekao da je bio izvan sebe nakon što smo ih dobili. Tada mi je čestitao i priznao da mi je dao glas u tom izboru. Bilo mu je toliko stalo do toga da mi se ispriča, pa je došao s prevoditeljem.

Tih je 3-0 značilo kraj za Bertija na klupi Njemačke. "Elf" je u Francusku došao po svjetski naslov kao najbolja reprezentacija u Europi, a oprostio se neslavno kao i četiri godine prije u SAD-u.

Vogts kao trener radi već 35 godina. Uz Njemačku i Azerbajdžan, bio je izbornik Škotske, Kuvajta, Nigerije, mlade reprezentacije Njemačke, a trenirao je samo jedan klub u karijeri. Bio je na klupi Bayera iz Leverkusena nekoliko mjeseci u sezoni 2000./2001.

- S njim smo na klupi igrali atraktivan nogomet. Iako je on kao igrač bio branič, uvijek je težio nadigravanju. Bili smo agresivni, bilo je svejedno igramo li doma ili vani - javio nam se iz Njemačke Jurica Vranješ.

Bivši je hrvatski reprezentativac jedan od četiri Hrvata koje je Vogts tada vodio u Bayer Leverkusenu. Igrali su još i Robert Kovač, Boris Živković te Marko Babić.

- Jako je volio Hrvate. Sve nas je cijenio. Sjećam se da sam kod njega na razgovoru bio četiri-pet puta. Uvijek bi pitao i za privatne stvari. Je li doma sve u redu, trebam li pomoć oko nečega? Ovako je možda odavao dojam "hladnog" čovjeka, a ustvari je bio jako osjećajan - kaže Vranješ.

S bivšim se trenerom nije vidio desetak godina, sad je idealna prilika za susret.

- Dolazim u Osijek da ga vidim. Čuli smo se i dogovorili da ćemo se naći - rekao je Vranješ koji pohađa trenersku akademiju HNS-a, a u Njemačkoj prati rad mlađih kategorija u Werder Bremenu, Bayeru i Stuttgartu.

Komentari (14)
  • Ovaj Vogts izgleda ko onaj Mr-Burns iz Simpsona .

    13. 10. 2014,   16:30
  • Vogts je nakon 0-3 protjeran iz države... :-)

    13. 10. 2014,   16:40
  • Jadni Zadrani. Ćiro sasvim posenilio pa priča o svemu samo ne o onome za što je doveden u Zadar i za što ga uostalom plaćaju, osim ako neki vjeruju da to radi đabe.

    13. 10. 2014,   17:31