Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Članovi IO HNS-a isplatili su si za srebro u Rusiji 3,2 milijuna

None Foto: Damir Spehar/PIXSELL, Marko Jurinec/PIXSELL

Prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, javni dužnosnici ne smiju primati poklone veće od 500 kuna. Tri člana Izvršnog odbora HNS-a su i načelnici općina, a za Rusiju su nagrađeni s gotovo 200 tisuća kuna!

Povijesni uspjeh Vatrenih na Svjetskom prvenstvu u Rusiji napunio je kasu HNS-a. Zaslužene bonuse dobili su za srebrnu medalju naši nogometaši, ali pozamašne novčane nagrade isplatili su si i svi članovi Izvršnog odbora HNS-a.

Njima 16-orici je nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji isplaćeno ukupno 3,188.000 kuna neto, piše Telegram. Iako HNS nije htio otkriti o kolikim je iznosima riječ, novinar Drago Hedl je zavirio u imovinske kartice trojice članova izvršnih odbora koji su načelnici u tri hrvatske općine. Sva trojica su morali na kraju godine ispuniti imovinsku karticu.

Na njima je jasno navedeno u rubrici "podaci o ostalim prihodima" da su od sportske djelatnosti dobili svaki gotovo 200 tisuća kuna! Točnije, član Izvršnog odbora HNS-a, Đuro Bukvić, koji je i HDZ-ov načelnik Općine Lukač prijavio je od sportske djelatnosti prihod u visini od 196.400 kuna. Njegov stranački kolega Nenad Horvatić, načelnik općine Ljubešćica u svojoj je imovinskoj kartici prijavio iznos od sportske djelatnosti u iznosu od 197.644 kune neto, a HDZ-ov načelnik Općine Rovišće, Slavko Prišćan, je nagrađen sa 198.132 kune neto.

Ti iznosi, ne samo da nadmašuju visinu njihove godišnje načelničke plaće (koja je nešto viša od 10 tisuća kuna, nap.a), nego debelo premašuju i dopuštenu vrijednost dara koju kao javni dužnosnici smiju primiti. Prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, javni dužnosnici ne smiju primati poklone čija je vrijednost veća od 500 kuna. A ovakva nagrada to itekako premašuje...

HNS je od akcije Rusija zaradio gotovo 100 milijuna kuna

Hrvatski nogometaši su kao nagradu za izboren plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiju kroz kvalifikacije zaradili osam milijuna dolara. Vodstvo HNS-a i igrači tada su se dogovorili da će 60 posto nagrade pripasti Savezu, a 40 posto igračima i stožeru. Za osvojeno srebro Fifa je nagradila Hrvatsku s 20 milijuna dolara, tu premiju su Savez i igrači dijelili na jednake dijelove, dakle u omjeru 50-50. Ukupno je HNS, kada oduzmemo iznose isplaćene igračima i stručnom stožeru, od uspjeha u Rusiji uprihodio 15 milijuna dolara, što je nešto manje od 100 milijuna kuna. 

Komentari (92)
  • Mafija gdje god se okreneš. A stoka šuti i trpi.

    10. 6. 2019,   22:36
  • Ovaj HDZ je brutalan, ovako se nije masovno i javno kralo nikad valjda, možda za vrijeme Tuđmana i opet naravno, HDZ-a.

    10. 6. 2019,   22:58
  • Imam osjećaj, da nam se ovim člankom pokušava sugerirati, kako u Hrvatskoj ima lopova.

    10. 6. 2019,   22:55