Obavijesti

Sport

Komentari 261

Ništa bez drame! Sjajni Ćorić nas odveo u finale Davis Cupa

Ništa bez drame! Sjajni Ćorić nas odveo u finale Davis Cupa
15

Četiri sata drame za finale Davis Cupa. Treći puta je Hrvatsku spasio Borna Ćorić koji je bio bolji od Amerikanca Francesa Tiafoea 3-2 (6-7 (0), 6-1, 6-7 (11), 6-1, 6-3)

VIDEO

Po treći put u karijeri Borna Ćorić dobio je odlučujući, peti meč i odveo Hrvatsku u finale Davis Cupa, nakon što je s Amerikancem Francesom Tiafoeom vodio četverosatnu bitku te nadoknadio zaostatak od 1-2 u setovima za konačan trijumf 6-7 (0), 6-1, 6-7 (11), 6-1, 6-3.

Borna Ćorić je znao što ga čeka. Prošao je to već u 2016. godini. Peti meč u 1. kolu protiv Belgije i peti meč na 2-2 u četvrtfinalu protiv SAD-a. Oba puta nije ostavio ni gram šanse svojim suparnicima, Kimmeru Coppejansu u Liegeu i Jacku Socku u Portlandu.

U Zadru je protiv sebe imao 20-godišnjeg Francesa Tiafoea, koji je u Zadru debitirao za američku Davis Cup reprezentaciju. Tiafoe je na Višnjiku bio u istoj situaciji u kojoj je Ćorić bio prije dvije godine. Njegova se reprezentacija vratila iz ponora, iz nemoguće situacije došla do meča odluke u kojem je Tiafoe mogao biti samo junak, nikako tragičar. Borna Ćorić je imao puno više za izgubiti. 

S tim bremenom na leđima, loše je počeo meč. Gubio je 4-1, ali se vratio 'breakom' u sedmom gemu. 'Tie-break' je odlučivao o važnoj startnoj prednosti. Ćorić ga nije mogao lošije odigrati i ostao je bez poena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No, od borca kakav je Borna, znali smo da možemo očekivati protuudar. Vratio se moćno, uvjerljivo, bio kontrolirano agresivan. Paradoksalno, ali u drugom setu, koji je završio 6-1 za našeg tenisača, Borna je pogađao prvi servis sa 33 % preciznosti. No, na drugom je servisu osvojio 10 od 14 poena, a reternima prisiljavao Tiafoea na konstantnu defenzivu.

Takva igra je Ćoriću donijela i vodstvo 5-1 u trećem setu. U sedmom i devetom gemu je propustio 0-30 na servis Amerikanca, u osmom i desetom  je osvojio svega tri poena na početnom udarcu. Opet je 'tie-break' odlučivao o prednosti. Odigrali su 24 poena, gubili poene na servisu i osvajali na suparnikov početni udarac. Ćorić je propustio dvije set-lopte kod 6-5 i 8-7. Tiafoe je iskoristio petu priliku za vodstvo 2-1 u setovima.

Ćorić je nakon dramatično izgubljene prilike i kontrole meča uzeo predah, potražio mir u svlačionici pokraj montažnog stadiona na kojem je ostalo manje gledatelja nego što ih je bilo u petak u 11 sati, kad je Ćorić krenuo po prvi bod u meču protiv Stevea Johnsona.  

Ostali su samo najuporniji, najsnažniji i najglasniji. Upravo onakvi kakve je Borna trebao. Stizala je i konstantna glasna podrška s naše klupe, a Mate Pavić se prometnuo u vođu navijača.

Ono što nije uspio u trećem, Ćorić je napravio u četvrtom setu. Kad je dolazio u priliku slomiti Tiafoea, više ih nije rasipao. Istina, trebalo mu je 40 minuta za set koji je završio 6-1, ali ostvario je prvi dio zadatka.

U 18 sati i 21 minutu, dok se većina turista skupljala kod zadarskih znamenitosti, Morskih orgulja i Pozdrava suncu, kako bi uživali u još jednom spektakularnom zalasku, Borna Ćorić i Frances Tiafoe su došli do seta u kojem ulog nije mogao biti veći - finale Davis Cupa.

U drugom gemu Borna je izvukao 15-40, nanizao četiri poena i osvojio gem. U petom je došao do 'breaka'. Mučio se za potvrdu, ali nije dopustio Tiafoeu da dođe do prilike za 'break'. Izvukao je dva asa za kraj gema i vodstvo 4-2.

Nakon četiri sata i šest minuta igre Borna Ćorić je došao do prve meč-lopte. Hrabro, čvrsto i agresivno odigrao je četiri poena i od 40-15 stigao do velike, najveće pobjede u Davis Cup nastupima.

Sa zadnjim zrakama sunca, kad je prijetio i prekid dvoboja zbog mraka, hrvatski tenisači su 'odjahali' kao pobjednici prema finalu Davis Cupa. Od 23. do 25. studenog u Francuskoj će tražiti put prema drugom trijumfu, kako bi ostali upisani kao posljednji osvajači 'pravog' Davis Cupa prije nego što ga pretvore u Svjetski teniski kup.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 261
VIDEO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'
SAD JE 1-1

VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'

Futsal Dinamo ni iz trećeg pokušaja nije uspio pobijediti na Gripama. U drugoj utakmici doigravanja PH u futsalu Torcida je slavila 3-2, golom pred kraj drugog produžetka