Obavijesti

Sport

Komentari 14

Čovjek koji je promijenio sport: A rekli su mu da nije za stotku

Čovjek koji je promijenio sport: A rekli su mu da nije za stotku
21

Mani se toga, klasičan si 200 metraš, uvjeravali su ga treneri. Ali on je tjerao inat. S impozantnom figurom od 195 centimetara i 94 kilograma bio sve samo ne tipičan sprinter, a stotku je počeo trčati tek 2007.

VIDEO

Hrvatska je slavila Oluju, a svijet - Munju. Usain Bolt (30) oprostio se od kraljice sportova, osvojio je brončanu medalju na SP-u, ali nema većeg sprintera u povijesti. Justin Gatlin malo je upropastio oproštaj najvećeg pobijedivši ga u njegovoj zadnjoj utrci velebne karijere pa mu se naklonio svjestan da ispred njega ipak stoji legenda. 

World Athletics Championships

Tvornica medalja veća od Boba Marleya

I upravo je tako otišao, u legendu, bez obzira na broncu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Do Londona je ova tvornica medalja iz Jamajke osvojila osam olimpijskih i 11 zlata sa svjetskih prvenstava. Njegov rekord iz Berlina 2009. (9,58) još će dugo ostati nedodirljiv. Više od pedeset puta u karijeri istrčao je stotku ispod deset sekundi... Bolt je obilježio atletsko desetljeće, a malo je nedostajalo da uopće ne trči 100 metara.

- Pusti to, klasičan si 200 metraš. Nije 100 metara za tebe, visok si 195 centimetara, drugi su brži i eksplozivniji - govorili su mu.

Nije htio slušati, zainatio se i tek 2007. godine počeo je trčati 100 metara. S impozantnom figurom od 195 centimetara i 94 kilograma bio sve samo ne tipičan sprinter. Za sto metara treba mu 41 korak, elitnim sprinterima 45. 

Manjak eksplozivnosti na startu nadoknađivao je tehnikom i već je postalo normalno da gubi prvi dio utrke, a onda u drugom dijelu dugim koracima uhvati ritam i učini kao da su svi ostali u nekakvom usporenom filmu. Pobjeđivao je sa smiješkom, bez i jedne mrlje u karijeri, a sudbina je htjela da ga u finalu Londona pobijedi čovjek koji je dvaput padao na dopinškom testu.

Bolt se na velikoj sceni pojavio 2004. godine postavši prvi junior svijeta koji je istrčao 200 metara ispod 20 sekundi (19.93). Nije bio na juniorskom SP-u jer se ozlijedio, ali upao je u olimpijski tim Jamajke.

U Ateni nije ušao u finale 200 metara jer je trčao ozlijeđen. No već tada je bilo jasno da je ovaj dečko poseban. Amerikanci su mu nudili stipendije, ali on je ostao na Jamajci i postao veći od Boba Marleya.

Sljedeće godine nastupio je na SP-u u Helsinkiju. Bio je posljednji na 200 metara u utrci u kojoj je slavio Justin Gatlin. Treneri su ga nagovarali da trči 400 metara, ali on je odbijao. U glavi mu je bila samo 'stotka' i počeo je mahnito trenirati tu disciplinu. 

POGLEDAJTE VIDEO

 

Tek 2007. počeo je trčati na 100 metara i kao autsajder slavio je u Italiji s 10,03 sekunde što je bilo dovoljno za zlato i njegov osobni rekord. Na SP-u u Osaki trčao je 200 metara i bio je drugi iza Tysona Gaya koji je srušio svjetski rekord.

 

Usporava prije cilja

Nakon tog srebra u Osaki počeo je još žešće trenirati i pripremati se na 100 metara. I tada je počeo pisati povijest kraljice sportova. Prvo 9.76 na Jamajci pa 9,71 u New Yorku što mu je bila tek peta seniorska utrka na 100 metara...

Olimpijske igre u Pekingu 2008. godine označile su Boltovo dobra. Trčao je 100 i 200 metara te štafetu 4x100 metara. Na 'stotki' je srušio svjetski rekord s 9,69 metara, ali 15 metara prije kraja podigao je ruke pa je svima bilo jasno da ovaj čovjek može i brže. Kroz cilj je proletio i na 200 metara s 19,30 sekundi što je također bio novi svjetski rekord, a zlato je osvojio i u štafeti 4x100 metara. 

 

Sad je morao trčati i protiv pritiska, ne samo najvećih konkurenata kojima je jedino na pameti bilo kako skinuti najbržeg. Nitko mu nije mogao ni blizu.

U Berlinu 2009. godine otrčao je 9.58 sekundi što će još dugo ostati svjetski rekord, kao i 19.19 sekundi što je bilo vrijeme utrke na 200 metara i također svjetski rekord. 

 

Dominirao je i na Olimpijskim igrama u Londonu sa zlatima na 100 i 200 metara, dominacija se na stavila na svjetskim prvenstvima u Moskvi 2013. i Pekingu 2015. Stigle su njegove posljednje Olimpijske igre u Riju i tamo je poharao sve. 

Stigla je i zadnja utrka u karijeri. 

 

Izvana je bio miran, spreman na show. Izgledao je kao onaj stari Bolt kojem nitko ništa ne može. No iznutra je kuhalo. Pritisak je odradio svoje. Vidjelo se to već u polufinalu kad ga je pobijedio mladi Amerikanac Christian Coleman.

Baš su za njega pričali da bi mogao skinuti Bolta u finalu, kao da nitko nije gledao prema stazi sedam gdje je bio Justin Gatlin.

Usain Bolt zlatnu karijeru završio je s broncom.

Nije to bio savršeni kraj savršene karijere, ali nitko ne spori da je Bolt najveći sprinter svih vremena, čovjek koji je promijenio ovaj sport i kojem se Gatlin naklonio nakon utrke, kao što mu se naklonio i cijeli svijet.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...
PIŠU ŠPANJOLSKI MEDIJI

Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...

Kroos i Modrić su ove sezone bili samo jednom starteri, protiv Atletica u prvenstvu, kada je Real izgubio. Njemački veznjak obično počinje, pogotovo u najvažnijim utakmicama, dok Modrić čeka šansu s klupe
Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi