Obavijesti

Sport

Komentari 10

Prva HNL 96/97.: Dupla kruna Croatiji, Segesta hit Intertota

Prva HNL 96/97.: Dupla kruna Croatiji, Segesta hit Intertota
2

Danas muku muče da ostanu u 2. HNL, a tih su ljetnih tjedana 1996. nogometaši Segeste bili ponos hrvatskog nogometa u Europi. Croatia je opet osvojila naslov

VIDEO

Hrvatska nogometna liga ulazi u svoju 25. sezonu. Tom prigodom na portalu 24sata pozabavit ćemo se povijesnim pregledom dosadašnje 24 sezone i izdvojiti najbolje priče u serijalu tekstova "25. sezona HNL-a" . Šesta sezona Prve HNL 1996./1997. bila je specifična po dominaciji Croatije u prvenstvu te odličnim igrama Segeste u Europi.

Zagrebačka Croatia brusila je formu na domaćim travnjacima dvije godine prije nego što će izboriti povijesni plasman u Ligu prvaka, a Hajduk nikako nije mogao parirati maksimirskim "modrima". Tako bi se najkraće mogla sažeti sezona HNL-a 1996./1997. u kojoj je Croatia obranila naslov, a "bili" drugu godinu u nizu morali gledati u leđa Zagrepčanima.

Za razliku od prethodne sezone, u kojoj je Croatia osvojila naslov zahvaljujući boljem međusobnom omjeru od Hajduka, momčad Otta Barića nije dopustila nikakva iznenađenja te je u Ligi 16 osvojila 81 bod u 30 kola, čak 21 više od Hajduka. Na putu do tog uspjeha u 21. kolu "modri" su ostvarili prvu pobjedu u povijesti HNL-a na Poljudu (2-1).

Najbolji strijelac lige drugu sezonu u nizu bio je Igor Cvitanović iz Croatije s 20 golova. Plavi su obranili i trofej pobjednika Kupa svladavši Zagreb u finalu, koje se igralo na Maksimiru na jednu utakmicu, rezultatom 2-1.

Pod vodstvom karizmatičnog predsjednika Stjepana Spajića , Hrvatski dragovoljac ostvario je najuspješniju sezonu u klupskoj povijesti osvojivši treće mjesto. Sigećani su tako dobili priliku natjecati se u Intertoto kupu, natjecanju u kojem su debitirali baš na današnji dan prije 18 godina, kada su na stadionu Radnika u Velikoj Gorici izgubili od Bastije 1-0.

Sisačka Segesta bila je standardni prvoligaš svih izdanja HNL-a do sezone 1996./1997. osim inauguralnog prvenstva 1992., a onda je upravo 1997. ispala iz prve lige gdje se do dana današnjeg nikako ne uspijeva vratiti. Iako je, rezultatski gledano, sezona 1996./1997. bila neuspješna za Siščane, pamtit će je po povijesnom nastupu u Europi.

Kako je sezonu prije osvojila šesto mjesto, dobila je pravo nastupa u Uefinu Intertoto kupu gdje je dogurala sve do - finala ! Siščani su u skupini remizirali kod kuće sa švedskim Örgryteom , potom izgubili od Hapoela u Tel Avivu, a onda je stigao 13. srpnja i utakmica protiv slavnog Rennesa na Gradskom stadionu.

Golovima Zorana Buinca i Harija Vukasa , momčad trenera Ivice Vidovića pobijedila je 2-1 pred 2000 ljudi. Segesta je u posljednjem kolu svladala švicarski Lucerne u gostima 1-0 te je kao prvoplasirana izborila polufinale. Ukupnom pobjedom 5-4 nad švedskim Örebrom Siščani su izborili finale, gdje su zbog pravila gola u gostima ispali od danskog Silkeborga (1-2, 1-0) i tako ostali nadomak plasmanu u Kup Uefe.

Za razliku od Segeste, koja je u Europi odigrala čak osam utakmica, Croatia i Hajduk prikupili su ih po četiri. "Modri" su u prvom pretkolu prošli Tiranu, a potom ih je izbacio Spartak iz Moskve.

VIDEO

Hajduk je, pak, preskočio moldavski Zimbru pa također naletio na bombu iz Moskve, Torpedo. I trećeg hrvatskog predstavnika u Europi izbacio je moskovski klub. Varteks je u pretkolu Kupa pobjednika kupova prošao Luxembourg,a onda ga je u dvije utakmice na pravilo gola u gostima prošao Lokomotiv.

Apsurd zvan "Prva A" i "Prva B" HNL imao je svoj drugi i završni čin ove sezone, a od silnih klubova koji su ušli u 1. HNL i ispali iz nje vrijetno je spomenuti da su Samobor i Slaven Belupo izborili ulazak u elitno društvo za sezonu 1997./1998. preko dodatnih kvalifikacija, dok su od "A"-ligaša ispali Segesta , Marsonia , Cibalia , Orijent , Istra te Inker .

HNL 1996./1997.

  • prvak: Croatia
  • osvajač Kupa: Croatia
  • osvajač Superkupa: nije igrano
  • najbolji strijelac: Igor Cvitanović (Croatia) - 20 golova
  • ušli: Junak , Mosor , Slaven Belupo , Olimpija Osijek , Graničar Županja , Čakovec Union , Samobor , Ponikve , Zagorec Krapina , Napredak Velika Mlaka
  • ispali: Marsonia , Dubrovnik , Cibalia , Segesta , Orijent , Istra , Inker , Slavonija Požega , Mosor , Ponikve , Belišće , Čakovec Union , Zagorec Krapina , Primorac Stobreč , Uskok Klis , Junak , Graničar Županja , Neretva , Napredak Velika Mlaka , Olimpija Osijek
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica