Obavijesti

Sport

Komentari 34

Crveni heroji: Mamićeva želja, otrovne 'čigre' i ljudina Ginio...

Crveni heroji: Mamićeva želja, otrovne 'čigre' i ljudina Ginio...
1

TIHI JUNACI Liverpool ove sezone u Ligi prvaka igra najbolji nogomet, a to dokazuje i njihovih 40 zabijenih golova. I dok Salah i Firmino iskaču iz 'paštete', opravdano, slavni engleski klub ima još niz pravih faca...

VIDEO

Kad je Mohamed Salah zabio gol i odveo Egipat na SP, u znak zahvale od države je dobio luksuznu vilu, a on se zahvalio i rekao im da taj novac doniraju siromašnoj djeci. 

- Loptu sam radio od čarapa, a igrao sam s bratom i prijateljima. Brat nije bio talentiran kao ja, ali kad sam imao 14 godina, najbolji prijatelj mi je rekao: ‘Mo, bit ćeš najbolji na svijetu’.

I bio je u pravu. Danas je Salah, bez ikakve sumnje, ponajbolji svjetski igrač. Iskače 'iz paštete', o njemu se danas gotovo sve zna.

Svojim čarolijama najzaslužniji je za plasman u finale 'redsa' koji će 26. svibnja igrati s braniteljem europskog naslova, Real Madridom.

Egipatski bog lopte Mo razbija privatnu utrku Messija i CR-a
Egipatski bog lopte Mo razbija privatnu utrku Messija i CR-a

Na našem BlogBusteru mogli ste pročitati i fantastičnu životnu priču sjajnog Brazilca Roberta 'Bobbyja' Firmina, Liverpoolovog 'otrovnog' ofenzivca čiji je put od favela do Anfielda priča za scenarij velikog holivudskog blockbustera.

Roberto Firmino: Čovjek koji igra i živi u sjeni 'faraona'
Roberto Firmino: Čovjek koji igra i živi u sjeni 'faraona'

Ipak, nisu samo Salah i Firmino odveli Liverpool u finale protiv Reala, ekspedicija Jurgena Kloppa raspolaže lepezom kvalitetnih igrača, a mnogi junaci iz sjene sa sobom nose također fascinantne priče.

Evo, za početak, rezervni golman Simon Mignolet pretvorio se u klupskog fotografa u Rimu.

Stručnjak za branjenje penala dobro se snašao u novoj ulozi jer njegov konkurent brani u odličnoj formi.

Hobotnica: Loris Karius (24)

Lik sa prilično čudnom frizurom, frizurom koja bi sigurno razljutila oca vaše djevojke da mu takvi dođete, nosi velike zasluge za plasman u finale. Iako je u Rimu dobio četiri komada, ne može ga se puno kriviti za, uostalom, poraz koji Liverpoolu nije ništa odnio.

Loris je prije sedam godina kao junior otišao u Manchester City iz Stuttgarta.

Tamo je trebao kroz njihovu mladu momčad stasati u budućeg prvotimca, međutim, Englezi nisu ostali oduševljeni pa su ga odbacili. Otišao je zatim u Mainz iz kojeg se 2016. prodao u Liverpool. I dalje je nad njim veo skepticizma, 'redsi' ciljaju baš na golmana Rome, Alissona...

Da bi ostao prvi izbor Kloppa, potrebno mu je čudesno finale. Posla protiv Reala u Kijevu sigurno će biti.

Najskuplji stoper svijeta: Virgil Van Dijk (26)

Recimo, Van Dijk iz Celtica bi bio pravo pojačanje za Dinamo, ali nekako ne vidim da on dolazi kod nas. Škoti su odbili našu ponudu od pet milijuna eura, a i da im ponudimo više, sumnjam da bi došao k nama, govorio je Dinamov trener Zoran Mamić prije tri godine.

Da je današnji trener Al-Aina svjetski 'nanjušio' klasu, potvrđuje i vreća novca Liverpoola Southamptonu za stasitog Nizozemca u kojoj se našlo 78,8 milijuna eura.

Van Dijk nije poput Marcela: Pa koga briga što su suci svirali?!
Van Dijk nije poput Marcela: Pa koga briga što su suci svirali?!

Virgil je tako u siječnju ove godine postao najskuplji obrambeni igrač u povijesti, a 'redsi' su konačno dobili stopera kojeg su lovili mjesecima. Prilično je sigurno da će Van Dijk i naš Dejan Lovren činiti tandem koji će pokušati zaustaviti Realovu artiljeriju.

Eto, Virgilu je borba za trofeje bila suđena, da je otišao nekim drugim putem i uslišio Mamićeve želje, danas bi se borio za prvenstvo i kup Hrvatske.

'Američki bombarder': Trent Alexander-Arnold (19)

Zamislite da imate tek 17 godina, živite za Liverpool i igrate u Liverpoolu. E, to je priča danas prvog desnog beka 'redsa' koji je za klub debitirao prije dvije godine. Trenutačno ostvaruje dječačke snove...

Danas je Kloppov prvi izbor na poziciji desnog beka zbog učestalih ozljeda puno poznatijeg Nathaniela Clynea, vjerojatno kandidat i za put u Rusiju sa reprezentacijom.

Trent, produkt Liverpoolove škole nogometa u svom je europskom debiju sprašio pravu golčinu protiv Hoffenheima iz slobodnog udarca. Bilo je to u kvalifikacijama za Ligu prvaka prošlog ljeta.

Iz nekog razloga, korisno je znati kako je njegova baka po majci, Doreen Carling, bila bivša djevojka, pazite sad - Sir Alex Fergusona. Veza je pukla jer se Dooreen preselila u SAD pa stoga i Liverpoolov 'wonderkid' ima pravo nastupa za SAD.

Kloppov miljenik: Sadio Mane (26)

Liverpool je utrpao 40 golova ove sezone u Ligi prvaka i protivniku se ledi krv u žilama čim Roberto Firmino, Mohamed Salah i Sadio Mane krenu u kontru. Načina za zaustaviti nema baš previše, možda je i najmudrija ona narodna: Tko leži, ne bježi! 

To je, realno, najbolji lijek za otrovnu senegalsku 'čigru' Manea, Kloppovog miljenika, možda i najmanje eksponiranog igrača u najboljem napadačkom tercetu Lige prvaka ove sezone.

Zabio je samo gol manje od Salaha i Firmina koji su na 10, a portal WhoScored svoj trojici daje jednaku ocjenu od 8.11.

Sadio je, znaju i ptice na grani, preko Southamptona stigao na Anfield prije dvije godine. Savršen igrač za Kloppov 'heavy metal' nogomet, riječ je o najskupljem afričkom igraču u povijesti jer ga je Liverpool platio 'svecima' 41,2 milijuna eura. 

Kad je došao na probu u Dakar treneri su mislili da je zalutao, a nekoliko godina kasnije, dok je Jurgen Klopp vodio još Borussiju Dortmund, Manea je htio dovesti iz Salzburga.

Tada mu se želja nije ostvarila, a sada skupa haraju Europom. Bajkovito.

Najbolji asistent u povijesti LP-a: James Milner (32)

Sad već i kultni lik engleskog nogometa. Najbolji asistent u povijesti Lige prvaka u konkurenciji majstora Xavija, Pirla, Inieste, Xabi Alonsa (možemo do jutra nabrajati...) 

Ne krasi ga neki izniman nogometni talent, neće ovaj oduševiti driblingom i dizati Anfield na noge atrakcijom, ali hoće nečim drugim.

James Philip Milner tip je igrača kakve treneri doslovce obožavaju. Borben, profesionalan, pouzdan, radišan i polivalentan.

Može igrati na svim pozicijama na terenu, jedino gdje ga nismo gledali jesu pozicije golmana, stopera i napadača. Jedno vrijeme igrao je kao lijevi bek iako je karijeru započeo kao desno krilo još tamo u Leedsu 1996.

Tragikomedija: Lovren napucao Milnera, a lopta se odbila u gol!
Tragikomedija: Lovren napucao Milnera, a lopta se odbila u gol!

Njegov nesretni autogol protiv Rome dugo će se prikazivati na svim naslovnicama, no da budemo iskreni, bolje bi bilo da razglabamo o samom karakteru ovog igrača koji je unikatan primjer kako se odnositi prema onom što ti donosi kruh na stol.

Milner ima osam trofeja u karijeri, sve u dresu Manchester Cityja.

Vjerojatno bi dva Premiership naslova s njima mijenjao za ovaj jedan europski s Liverpoolom.

Ljudina Ginio: Georginio Wijnaldum (27)

Uh, kako je dirnuo u srce HTV-ovog komentatora Vikija Ivanovića kad je u srijedu navečer pogodio na Olimpicu. Viki, veliki fan slavnog engleskog kluba, od milja ga je nazvao - Ginio. Baš onako kako ga zovu suigrači i dobri prijatelji...

Wijnaldum je protiv Rome zabio, ispostavilo se, odlučujući gol za finale. Bio mu je to prvi europski gol za Liverpool.

Da je mogao birati trenutak, savršeniji, barem do jučer, nije mogao izabrati. Iznenadilo ga je koliko se detaljno o njemu raspitivao Jurgen Klopp prije dvije godine dok je igrao za Newcastle.

Pedantnog Nijemca zanimalo je kakav je čovjek ovaj žilavi veznjak. Najslikovitiji opis je njegov broj na dresu - Ginio je baš petica!

I danas se prepričava njegova gesta kada je za 11-godišnjeg navijača 'redsa' Paddyja Mackessyja kupio kopačke kojima se dječak divio.

Paddy je gledao u njih i maštao, potom je s majkom napustio dućan, a nakon nekoliko minuta za njima je došao Ginio i dječaku dao te iste kopačke. Naravno, pao je i 'selfie', Paddyjeva sreća bila je na vrhuncu...

Slikao se s facom iz kluba u crvenom dresu, pa nije li to dosanjani san svakog tinejdžera?

Savršeno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku
'OKREĆEMO SE MLADIMA'

Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku

Marko Marić kaže: Teško profiliramo krilne igrače, a razvijamo sjajne vezne pa takve ne treba tražiti u inozemstvu. Davanje velikih i dugoročnih ugovora djeci od 18 godina je loše. Svi koji su otišli iz Dinama sa 16 godina, do 19. su bili u puno slabijem klubu