Obavijesti

Sport

Komentari 20

Čudesna Nika! Prvi quadruple-double u povijesti naše košarke

Čudesna Nika! Prvi quadruple-double u povijesti naše košarke
5

Ne razbijam si previše glavu gdje ću završiti. Imam još dvije godine srednje škole, poslije toga ću vidjeti koje su opcije, profesionalna karijera u Europi ili koledž u SAD-u, kaže Nika Mühl

VIDEO

Ženska košarka ima još jedno čudo od djeteta, vijest o nevjerojatnoj statistici Nike Mühl na završnom turniru PH-a za kadetkinje proširila se cijelim svijetom.

LeBron James to nikad nije napravio. Ma kakav LeBron - pa ni Wilt Chamberlain, Michael Jordan, a ni Magic Johnson to nisu uspjeli! A 16-godišnja Nika Mühl jest, i to za svega 17 minuta na parketu.

Nika je, naime, u polufinalu prvenstva Hrvatske za kadetkinje imala 10 poena, 17 asistencija, 10 skokova i 10 ukradenih lopti, za čudesni quadruple-double, četverostruki-dvostruki učinak. Usporedbe radi, takvim se brojkama u cijeloj 72-godišnjoj povijesti NBA lige mogu pohvaliti samo četvorica...

- Za Hakeema Olajuwona i Davida Robinsona sam čula, za preostalu dvojicu ne - kaže Nika. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ne možete ju kriviti, Alvin Robertson i Nate Thurmond već su uživali u mirovini kad je obitelj Mühl dočekala prinovu 2001. godine. Međutim, to ne znači da razigravačica Trešnjevke 2009 nije učila iz povijesnih udžbenika. Dapače.

- Igrački uzori? Scottie Pippen zbog stila igre, Dražen Petrović kao veliki radnik. I Ana Lelas, s kojom sam imala čast igrati, ona me naučila puno toga i na terenu i izvan njega.

Da ne ostane sve samo na tom quadruple-doubleu, dan poslije u samom finalu PH-a u svojoj uzrasnoj kategoriji, Mühl je prikupila triple-double, s 14 poena, 13 skokova i 10 asistencija, pokupila nagradu za MVP-ja završnice drugu godinu u nizu i osigurala kadetkinjama Trešnjevke obranu naslova. Paul Nilsen, vodeći europski stručnjak za žensku košarku, prenio je vijest uz komentar o "spektakularnoj Niki, zvijezdi u usponu." Vrlo brzo cijela je Europa znala za djevojku iz Zagreba.

- Individualna priznanja velika su čast i uspjeh, ali prvenstveno želim da kao ekipa odigramo odlično, pratimo zamisli trenera i da smo na kraju svi zadovoljni. Iz takvog pristupa stižu individualni dosezi - ne zanosi se Mühl stečenom pažnjom, nego šalje zahvalu suigračicama i treneru kadetkinja Šimi Vidakoviću.

A i njima je lakše uz nju, s obzirom na seniorsko iskustvo koje je već stekla pod paskom Deana Nemeca. Sa 16 je već igrala seniorski finale PH-a, bila i najbolji strijelac Trešnjevke u trećoj finalnoj utakmici prošle sezone. Ove je sezone napravila korak više, dva seniorska kola u nizu imala je triple-double učinak!

- Rano seniorsko iskustvo me i dovelo to svega ovog. Puno je lakše igrati protiv svoje generacije nakon igranja regionalne WABA lige i A-1 lige, jednostavno se otvara puno više rješenja iz raznih situacija, lakše razmišljam na terenu i već pomalo igram na iskustvo i rutinu protiv vršnjakinja - objasnila je koliko su minute protiv starijih pomogle na putu prema dominaciji u svojem godištu.
 
A sve će to skupa jako brzo dovesti do toga da izbornica Anđa Jelavić - nekoć najbolja hrvatska košarkašica, dio olimpijske ekipe iz 2012. godine - u seniorskoj reprezentaciji ima dostojnu nasljednicu na mjestu organizatorice igre. Dotad, Nika, samo opušteno, uživaj u košarci!

- Ne razbijam si previše glavu gdje ću završiti. Imam još dvije godine srednje škole, poslije toga ću vidjeti koje su opcije, profesionalna karijera u Europi ili koledž u SAD-u. Imam još puno vremena, kako za ozbiljan rad i napredak, tako i za takve odluke. 

Košarka - ljubav na prvi pogled

Probala sam plivanje, rezultati su bili očajni, ni blizu sestrinih. Pa je bilo i triatlona i odbojke, sve do košarke u koju sam se odmah zaljubila, kaže svestrana sportašica Nika. Sestra Hana joj je i sad suigračica, "ali i najbolja prijateljica", 14 joj je godina tek!

Pradjed Nijemac

Mühl je njemačko prezime, s očeve strane pradjed je bio Nijemac. Osim oca, i Nikina majka također se bavila košarkom, pa ne čudi ljubav prema ovom sportu.

Đuro Simon prvi trener

Prvo pa - Đuro! Ako u Zagrebu postoji netko tko vas može naučiti osnove košarke, onda je to legenda zagrebačkih terena Đuro Simon, Krunoslavov otac. Bio je prvi Nikin košarkaški trener. 

Lov na Medveščak

Nika je rođena 9. travnja 2001. godine, igra na poziciji "jedinice", visoka je 178 centimetara, a u seniorskom prvenstvu Hrvatske trenutačno je na 9 poena, 7 skokova i 6 asistencija po utakmici. Igračice Trešnjevke 2009 prve su na ljestvici, "motivirane i spremne na teški rad" kako bi skinule Medveščak s trona poslije četiri sezone dominacije.

*Igor Ćurković nekadašnji je autor emisije Zakucavanje, a sadašnji Fibin novinar i urednik zadužen za europska klupska i reprezentativna natjecanja. Kad ne gleda košarku, komentira Drugu HNL.

*Imate sportsku priču? Javite nam, a mi ćemo vas nagraditi. Šaljite svoje prijedloge na sport24@24sata.hr, Viberom i WhatsAppom na broj 099/224-2424 ili na facebook stranicu facebook.com/24sataSport/

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram
Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska