Obavijesti

Sport

Komentari 55

Čudesni Borna: Prvi je asistent svijeta među lijevim bekovima

Čudesni Borna: Prvi je asistent svijeta među lijevim bekovima
1

Borna Barišić ove je sezone ostvario 13 asistencija u svim natjecanjima. Najkorisniji je lijevi bek svijeta, najbliže mu je Bešiktašov Caner Erkin s 10 asistencija. Ipak, Borna je tek 83. po vrijednosti na svojoj poziciji

VIDEO

Na Bornin centaršut ponosan bi bio i David Beckham, klicao je trener Glasgow Rangersa Steven Gerrard (39) nakon što je hrvatski reprezentativac Barišić ostvario tri asistencije protiv Porta u Europskoj ligi.

Od te utakmice prošla su gotovo dva mjeseca, a hrvatski je lijevi bek nakupio još asistencija. Točnije, njih 13 u 27 utakmica, a stigao je i zabiti dva gola. U nedjelju je Barišić ostvario dvije asistencije protiv Celtica, a te su navijačima "gersa" vjerojatno i najdraže. 

Na prvu zvuči impresivno, a nakon podrobnijeg istraživanja još impresivnije. Naime, Barišić je u ovome trenutku najbolji asistent na svojoj poziciji na svijetu! Dakako, računali smo tu sve ozbiljne prve lige svijeta, nacionalne kupove i kontinentalna natjecanja.

Bivšem beku Osijeka i Dinama u leđa gledaju najskuplji bekovi današnjice. Andrew Robertson iz Liverpoola ima tek pet asistencija u svim natjecanjima, PSG-ov Juan Bernat ima šest dodavanja za gol, dok jedan igrač poput Marcela ima tek četiri asistencije.

Scottish Premiership - Celtic v Rangers

Borninom učinku nitko nije došao ni blizu. Prati ga tek Turčin Caner Erkin (31) koji je u Bešiktašu ove godine nakupio 10 asistencija u svim natjecanjima, a ima i dva gola. Top 3 najkorisnijih lijevih bekova svijeta zatvara Alex Telles iz Porta koji je zabio četiri gola i sedam ih namjestio. 

Ako gledamo sve bočne igrače, dakle i desne bekove, Borna je i tu na samom vrhu. Njegov klupski suigrač James Tavernier (28) zabio je tri gola i ostvario 12 asistencija i najkorisniji je na svijetu na svojoj poziciji, ali opet, za asistenciju je kratak za našim Bornom.

Zanimljivo, popularni Transfermarkt procjenjuje Barišića na samo 1,75 milijuna eura. Od njega su, na njegovoj poziciji, skuplja čak 82 igrača. Možda bi gospoda s Transfermarkta trebala malo revidirati vrijednosti... Ako prokopamo malo dublje, možemo vidjeti da je Barišić najjeftiniji igrač prvih 11 hrvatske nogometne reprezentacije. Štoviše, u cijelom kadru reprezentacije jeftiniji je samo Simon Sluga koji vrijedi 1,60 milijuna eura.

- Znali smo da može igrati nogomet na ovoj razini. Ipak je riječ o reprezentativcu Hrvatske. Bio je u velikoj formi i u Osijeku kada smo ga skautirali prošle godine, uvjerili smo se na svoje oči kakav je igrač u dvije utakmice koje je igrao protiv nas - prisjetio se Gerrard.

Europa League - Rangers Training

Ovakav uspon u karijeri vjerojatno ni sam Borna nije očekivao. S 19 godina skoro je odustao od nogometa zbog teške ozljede koljena. Baš kad je trebao dobiti profesionalni ugovor s Osijekom... Morao je okolnim putem. Došao je u BSK na probu kod Davora Rupnika, ali nije išlo. Ipak, dva mjeseca kasnije nazvao je još jednom ljude iz BSK-a i pokušao još jednom.

Šest je mjeseci sjedio na klupi, ispred njega je bio malo poznati Mario Vratović, ali Rupnik je od početka vjerovao u Barišića. S njim je često radio individualno nakon treninga, nudio ga u to vrijeme i Dinamu, ali ljudi iz "modrog" kluba na tu su se opciju samo nasmijali.

Bio je Barišić i na probi u Bresciji kod Hrvata Ivana Javorčića, nudili su mu tamo da igra za juniore u Primaveri, a onda se upleo Osijek koji mu je odlučio dati šansu. Kasnije je i došao u Dinamo koji mu je dao priliku u samo jednoj utakmici pa ga poslao u Lokomotivu... Čepincu je ruku još jednom pružio Osijek u kojem se igrački izbrusio, a danas je vruća roba.

- Jedno vrijeme me Borna baš frustrirao. Pitao sam se kad će napokon pokazati pravu kvalitetu koju pokazuje u reprezentaciji. Ipak, sad me uvjerio da se radi o igračini, sad mi je jasno zašto je Gerrard za njega platio nekoliko milijuna eura - posuo se pepelom Barry Ferguson, legenda kluba iz Glasgowa, koja je Bornu kritizirala prošle sezone zbog nekoliko neuvjerljivih nastupa koje možemo pripisati ozljedama i prilagodbom na novu sredinu. Nogomet na Otoku, zar je potrebno išta više reći?

Susret Hrvatske i Slovaèke u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo

- Puno je okolnosti utjecalo na Borninu igru prošle sezone. Stalno se mučio s ozljedama, a tada je teško držati formu i konstantu u igri. Danas je jači i fizički i mentalno. Priviknuo se na Glasgow i život daleko od kuće. Uvijek smo u klubu vjerovali da može doći do razine na kojoj danas igra i zadržati dosljednost u formi. Prošle sezone vidjeli smo samo bljeskove, neke sjajne trenutke, ali ne i dosljednost - kazao je Gerrard.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom