Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Čudesno finale u kugli! Trojica bacila 22,90 m, Mihaljević 11.

None Foto: Reuters

Nikada u povijesti velikih natjecanja nije se dogodilo da je za mjesto na pobjedničkom postolju trebalo baciti preko 22 metra, a u Dohi je za broncu trebalo 22,90 metara

Hrvatski rekorder u bacanju kugle Filip Mihaljević osvojio je 11. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Dohi hicem od 20,48 metara, a naslov svjetskog prvaka u nikad viđenom finalu osvojio je Amerikanac Joe Kovacs s 22,91 metar, novim rekordom svjetskih prvenstava, dok su drugoplasirani Ryan Crouser i brončani Novozelanđanin Tomas Walsh bacili samo centimetar kraće, što su tri najduža hica u posljednjih 29 godina.

Filip Mihaljević je izveo tri ispravna hica, krenuo sa 20,33 metra u prvoj seriji pa bacio 20,38 m u drugoj, a zaključio natjecanje sa 20,48 m u trećoj seriji, što nije bilo dovoljno za plasman među osmoricu najboljih i još tri pokušaja. Za to je u Dohi trebalo baciti 21,18 m, što je bio rezultat Nigerijca Enekwechija.

Nikada u povijesti velikih natjecanja nije se dogodilo da je za mjesto na pobjedničkom postolju trebalo baciti preko 22 metra, a u Dohi je za broncu trebalo 22,90 metara. Tu je daljinu već u prvoj seriji dostigao Tomas Walsh i sve do posljednje imao u rukama zlato i obranu naslova svjetskog prvaka iz Londona.

No, onda ga je Joe Kovacs 'prebacio' za jedan centimetar, a aktualni olimpijski pobjednik Ryan Crouser dostigao sa 22,90 m, što mu je donijelo srebro, jer je Walsh imao samo jedan ispravan hitac. Nevjerojatne scene u Dohi čime se samo potvrđuje teza da možemo biti sretni što živimo u eri najboljih bacača kugle u povijesti gledano kroz prizmu ukupne konkurencije.

Četvrto mjesto osvojio je Brazilac Darlan Romani, a bacio je 22,53 metra, što je također bio rezultat bolji od dosadašnjeg rekorda svjetskih prvenstava.

Komentari (6)
  • Prava senzacija i nevjerojatan rezultat Kovacsa. Baš mi je drago zbog njega.

    5. 10. 2019,   21:30
  • Sjajno finale, rekord pada u tokiu

    5. 10. 2019,   21:40