Obavijesti

Sport

Komentari 53

Dalić je zbog finalista Cope skoro dobio otkaz prije Rusije

Dalić je zbog finalista Cope skoro dobio otkaz prije Rusije
1

Peru, finalist Cope, umalo je srušio ljeto naših života. Nakon što su pobijedili anemičnu Hrvatsku, telefonski se htjelo smijeniti Dalića, odvijala se prava drama, već se znao i novi izbornik.... Srećom, odustalo se

VIDEO

Ožujak, 2018. Tih nekoliko sati u Miamiju moglo je zaustaviti i srušiti sve hrvatske snove i prije nego što je Svjetsko prvenstvo počelo. Dalić je visio o koncu jer su članovi IO-a razmišljali o otkazu koji je inicirao Zdravko Mamić, iako nije bio u SAD-u. A sve je zakuhao Peru, današnji finalist Copa Americe...

Priča je počela još tamo na Rujevici, kada je Finac Soiri u 90. minuti zabio za 1-1, potpisao Anti Čačiću otkaz i ostavio upražnjeno izborničko mjesto. Razjedinjena i nesložna reprezentacija bila je na dnu i nekoliko trenera odbilo je izborničku poziciju. Ne i Zlatko Dalić. Prihvatio je, iako su to bili trenuci u kojima nitko nije pretjerano vjerovao u uspjeh, dok su neki, ima i takvih, željeli reprezentaciji da sve izgubi.

 Dalić je imao svega tri dana da pripremi momčad koja je morala pobijediti na gostovanju u Ukrajini pred 70 tisuća navijača. Uspio je, pobijedio, izborio dodatne kvalifikacije, tamo je eliminirao Grčku i gotovo, Hrvatska je na SP-u. Nakon izvlačenja skupina, tako to ide, Dalić je krenuo u traženje protivnika koji bi stilom podsjećali na one iz skupine. Tako je Senegal simulirao Nigeriju, a Peru Argentinu. Za ovo potonje bilo je mnogo podsmjeha u Hrvatskoj jer, kao, "tko su ti smiješni Peruanci, da bi simulirali Argentinu" i slično...

Peru je šokirao Čile! U finalu je Copa Americe nakon 44 godine
Peru je šokirao Čile! U finalu je Copa Americe nakon 44 godine

I tu dolazimo do ožujka. I Miamija. Hrvatska je, već po našem običaju, otišla pokazati Peruancima da Argentinu mogu simulirati samo na video-igrici i da će im, bez ljutnje, država ipak ostati sinonim za Machu Picchu, Cuzco i Svetu dolinu, a ne za nogomet. Ali, gle čuda, Peruanci su u tih 90 minuta očitali Hrvatskoj nogometnu lekciju. Anemična, spora i potpuno deklasirana Hrvatska izgubila je 2-0 i od potencijalnih Svjetskih prvaka, pretvorili smo se u "ajme, majko" reprezentaciju. Nije se u tom trenutku ni pomišljalo kako ćemo pobijediti Argentinu, već kako ne izgubiti od Nigerije.

Gore na tribinama sve su to gledali Davor Šuker, Ante Vučemilović Šimunović, Robert Markulin, Ante Kušulić i ostali... I zazvonio je telefon. S druge strane, tako su nam potvrdili svjedoci, bio je Zdravko Mamić. Koji je sve to gledao iz Hrvatske. Tema - smjena Dalića. Razlog: Hrvatska ne smije i ne može ovako izgledati. Reprezentacija s Lukom Modrićem, Ivanom Rakitićem i ostalima u najboljoj formi ne smije gubiti od Pera.

Znao se čak i nasljednik. Prema nekim informacijama to je trebao biti Robert Jarni. Situacija je podsjećala na najbolji triler. Ne oni filmovi u kojima bivši komandos, a danas zaljubljenik u ptice, riješava sve redom, već na filmove u kojima nemate pojma što slijedi.  Dalić je nervozno hodao hodnicima, nije se znalo - ništa. Osim da su u tijeku pregovori o smjeni.

Šest mjeseci nakon Perua, Dalić nas je pozvao na vikendicu na roštilj. Slavilo se srebro iz Rusije.I dok smo, slaveći srebro iz Rusije, sjedili na prekrasnoj vikendici, u jednom se trenutku prisjetio te večeri u Miamiju.

- Prešao sam preko nekih stvari, ali nisam zaboravio. U Americi me nakon Perua smjenjuju, zovu telefonom i smjenjuju! Da, htjeli su me smijeniti! Nasreću, bilo je pametnih ljudi koji su to zaustavili. Puno je tih stvari... - rekao nam je tada Dalić.

Danas, kad se Peru pogirao s Čileom, baš kao onomad s Hrvatskom, i izborio finale Copa Americe, prvi put nakon 1975. sjetili smo se te priče. Priče u kojoj je Zlatko Dalić umalo ostao bez Rusije. A samim tim, vjerojatno i Hrvatska bez srebra. A mi bez ljeta naših života. 

Flores, Tapia, Cueva, Yotun i društvo, danas vam je valjda jasno, sve su samo ne smiješna momčad. I ako bismo kome trebali zahvaliti na srebru iz Rusije, možda bi zahvalnica mogla otići i na njihovu adresu. Spustili su Hrvatsku na zemlju, pokazali da moramo itekako puno raditi, a situaciju oko izbornika doveli do usijanja. Kad smo sve to uspješno prošli, sve te krize, kad smo shvatili da nam se nitko neće sam predati, da za pobjedu treba ostaviti srce na terenu, kad smo ostavili Dalića na klupi, bili smo spremni krenuti za Rusiju... I stoga, hvala Peruanci za životnoj poduci.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša
LJUBAV NEMA GRANICA

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša

Endrick i njegova djevojka obavezno moraju reći jednom drugom "volim te" u svakoj situaciji. Tu su i neke druge klauzule koje bi se trebale pobrinuti kako će ovom tinejdžeru uvijek prave stvari ostati prioritet
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu