Obavijesti

Sport

Komentari 71

Dalića dugo mučili bekovi, a Barišić i Brekalo - oduševili

Dalića dugo mučili bekovi, a Barišić i Brekalo - oduševili
1

Hrvatski izbornik protiv Azera nije mogao računati na sve adute sa Svjetskog prvenstva u Rusiji (Pivarić, Strinić, Vrsaljko, Jedvaj), već je trebalo - eksperimentirati. I tu je Dalić pogodio...

VIDEO

Hrvatska se još jednom, baš kao toliko puta u Rusiji, vratila iz ponora, pa novim preokretom stigla do još jedne velike pobjede. Na početku kvalifikacija za Europsko prvenstvo 'pao' (2-1) je Azerbajdžan, kockasti su tako na najbolji mogući način najavili nedjeljni dvoboj s Mađarskom.

Zlatko Dalić posljednjih tjedana nije mirno spavao, njegove su misli bile okupirane brojnim izostancima, suspenzijama, ozljedama... A kao najveći problem činili su nam se bekovi. Hrvatski izbornik tu nije mogao računati na sve adute sa Svjetskog prvenstva u Rusiji (Pivarić, Strinić, Vrsaljko, Jedvaj), već je trebalo - eksperimentirati.

I tu je Dalić ostao dosljedan svojoj viziji, pokazao malo 'drugačiju', hrabriju trenersku crtu. Iskreno, ne znamo puno trenera koji bi u ovoj situaciji na desnom boku zaigrali s Brekalom, prilično napadački nastrojenom igraču kojem defenziva ipak - nije jača strana.

A mladi hrvatski reprezentativac pružio je veliku predstavu, pokazao zrelost i ozbiljnost, ali i kako će ga Dalić sve češće morati koristiti u A vrsti. Josip Brekalo spada među potentnije mlade igrače današnjice, fascinira njegova lakoća okomitih prodora. Pa i kad nije na svojoj lijevoj strani, pa i kada nadire iz drugog plana kao bek.

Pun pogodak bilo je i postavljanje Borne Barišića na lijevi bok, branič Glasgow Rangersa u ovoj je konstelaciji snaga (dulje odsutni Strinić i Pivarić) sada zacementirao svoje mjesto u početnoj postavi vatrenih. Zasluženo. Barišić je odlično odradio obrambene zadatke, uputio niz kvalitetnih ubačaja, ali i zabio za 1:1. Iako je na drugoj strani bio Azerbajdžan, i više nego dovoljno.

Zlatko Dalić sada može odahnuti, u Budimpešti mu se u prvi plan vraćaju Lovren, Brozović i Rebić, vrlo moguće i Jedvaj. I sada je pitanje tko će protiv Mađara zaigrati od prve minute, kako će izbornik 'ocijeniti' nastupe Barišića i Brekala. Hoće li s njima napasti i Mađarsku ili će tu ipak malo povući ručnu. A s obzirom na viđeno, i ne bi trebao... 

Kako su igrali:

Kalinić 6,5 - U prvoj situaciji uspio skinuti zicer Šejdaevu, u drugoj ostao nemoćan. Jedini gol Azera ne ide na njegovu dušu, a tu ga je prevario i let lopte. Sasvim solidno odradio svoj posao, osigurao 'jedinicu' prije Budimpešte.

Brekalo 7 - Veliko iznenađenje na desnom boku/krilu. Djelovao prilično aktivno, na početku dosta forsirao i teško probijao svoje čuvare, kasnije se opustio. Još jednom pokazao veliki potencijal, ovoga puta i visoku razinu zrelosti i taktičke discipline. Svi znamo da je moćniji kao krilo, ali svoje zadatke može ispuniti na beku.

Vida 6,5 - Nije bio na razini kao na Svjetskom prvenstvu, u suprotnom ga se Šejdaev ne bi (kod prvog zicera Azera) onako olako 'otresao'. Poslije toga čvrst i siguran, skakački dominantan. 

Ćaleta-Car 6 - Imao i dobrih i loših strana, ali zadovoljio. Mučio se na širokom prostoru sa Šejadaevim, suparnički ga je napadač kod obje njihove prilike prelako 'riješio'. No, mladi stoper dominirao je u skoku pred oba gola, tukao glavom prije izjednačujućeg pogotka Barišića.

Barišić 7 - Još jedno veliko osvježenje. Sasvim zatvorio prilaze svojim vratima, a napadački odradio sjajnu utakmicu. Imao nekoliko sjajnih ubačaja (za prigodu Kramarića na samom početku, pokušaj Modrića glavom...), a onda i zabio gol. I to baš kada je trebalo. Osigurao poziciju na lijevom boku do daljnjega.

Modrić 7,5 - Lider i kapetan. Motor naše reprezentacije odigrao je još jednu veliku utakmicu. Izgubio loptu prije gola Azera (pa kasnije ju je izgubio i Kovačić), ali je opet dominirao. Njegove lopte imaju 'oči', Luka neviđenom lakoćom izlazi iz presinga. Ali, na to nas je već navikao.

Od 90. Badelj - Ušao u sudačkoj nadoknadi kao taktička zamjena, ali i kako bi Luka Modrić dobio veliki pljesak.

Kovačić 6 - Od njega i dalje svi skupa očekujemo više. Puno je imao loptu u nogama, ali uglavnom igrao u širinu, rijetko tražio dubinu. Ostao nekonkretan, ali oduzeo velik broj lopti suparničkim igračima. Izgubio ključnu loptu prije gola Šejdaeva.

Od 73. Vlašić - Odradio solidnu minutažu, ali ostao bez ocjene. Rastrčao se sredinom terena, izborio nekoliko prekršaja, unio dosta živosti i agresije u veznu liniju. Zadovoljio.

Rakitić 6,5 - Veznjak Barcelone bio je prilično siguran u pasu, ali i neprecizan u udarcima. Imao dosta pokušaja prema gostujućim vratima, malo ih je išlo u okvir gola. No, Rakitić je miran u posjedu lopte, sjajnim dijagonalama lijepo okreće strane.

Kramarić 7,5 - Još jednom 'potopio' Azerbajdžan. Imao nekoliko udaraca prema domaćim vratima (najopasnije zaprijetio glavom), no samo jednom 'probio' Agajeva. Ali, baš kada je trebalo. Jednom čak i spasio suparnički gol, blokirao pokušaj Petkovića koji je išao prema mreži. A gol? Majstor ostaje majstor.

Petković 6 - Nije mu bilo lako boriti se s po tri-četiri suparnička braniča, gosti su se u Maksimiru predstavili kao defenzivno nastrojena momčad, pa tu za njega i nije bilo previše prostora. Jednom pao u kaznenom prostoru, odigrao nekoliko peta, ali njegovi novi suigrači (za razliku od onih s klupske scene) takve stvari ne očekuju.

Od 69. Rebić 6,5 - Zaigrao u vrhu napada, pokazao da će biti spreman za Budimpeštu. Čvrst i fizički moćan, iz jednog dobro odrađenog presinga blokirao jedno izbijanje Azera nakon čega je lopta stigla do Kramarića, a poslije toga je bilo 2-1. 

Perišić 6,5 - I on nije bio na onoj 'ruskoj' razini, nije previše prijetio gostujućim vratima. Odradio dobru utakmicu, puno se trošio u oba smjera, ali od Perišića očekujemo više. Na to nas je sam navikao...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'
RIJETKO POJAVLJIVANJE U JAVNOSTI

Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'

Davor Šuker, bivši hrvatski nogometni reprezentativac i predsjednik HNS-a, koji se rijetko pojavljuje u javnosti, bio je u utorak u Livnu, očevu rodnom kraju, gdje je posjetio stadion Zgona i oduševio se radom kluba