Obavijesti

Sport

Komentari 1

Damirova tajna: Sluša veslanje pa juri do europskog rekorda...

Damirova tajna: Sluša veslanje pa juri do europskog rekorda...
4

PAMETNA APLIKACIJA Martin svaki dan u posebnoj aplikaciji ‘Mentalni trening’ upisuje odrađene vježbe pa mentori mogu pratiti kako napreduje. Europski je prvak

VIDEO

Osvojio sam i europska i svjetska zlata, pa i olimpijsko srebro, ali uvijek sam bio tremaš. Nervoza me je na početku utrka znala ‘pojesti’. Potražio sam pomoć i sad mi je trema veliki saveznik, rekao je Damir Martin.

Kad je zbog ozljede propustio cijelu sezonu, a trofejni četverac se rasformirao, Martin se sjetio svoje psihologice iz sportske gimnazije Ane Kotzmuth, koja je u sklopu tvrtke Mentalni trening već više od pola godine zadužena za mentalnu pripremu vukovarskog veslača.

- Najvažnije je bilo promijeniti Damirov stav i uvjerenje. Iznimno respektira autoritete olimpijskih i svjetskih prvaka, vjerojatno i previše, no danas vjeruje da je zapravo jedan od njih - rekla je Kotzmuth, koja je za Damira razvila i neke posebne metode treninga.

- Za potrebe vježbi vizualizacije snimili smo zvuk veslanja i to se pokazalo sjajnim. U veslanju je ritam najvažniji, a Martin je uz zvučnu kulisu postigao kontrolu. U finalu EP-a to je pokazao na najbolji način. Veslao je svoju utrku, svoj ritam, i uopće se nije obazirao na konkurenciju - rekla nam je Kotzmuth.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Damiru je pomogla još jedna posebnost Mentalnog treninga, aplikacija koju je preuzeo na pametni telefon.

- Napravili smo vlastitu aplikaciju, odnosno tracking program pomoću kojeg vodimo evidenciju o sportašu na dnevnoj razini. U aplikaciji su zadaci koje sportaš mora obaviti tako da u svakom trenutku znamo kako on napreduje i obavlja li dane zadatke - rekao je Igor Čerenšek, bivši hrvatski plivački reprezentativac i olimpijac, te prvi čovjek Mentalnog treninga.

Tri je godine radio s našom mladom teniskom zvijezdom Bornom Ćorićem, kojemu je pomogao da uđe u Top 100 sa samo 18 godina. Upravo ta aplikacija imala je veliki utjecaj na promjenu stava našeg zlatnog veslača.

- Mentalni trening je svakodnevni ‘posao’ pa nam aplikacija olakšava proces jer možemo na dnevnoj bazi pratiti napredak sportaša, a možemo izbjeći pozive, SMS ili viber, koji ponekad, zbog obveza sportaša na velikim natjecanjima, i nisu praktični - kaže Kotzmuth.

Ali napredak se ne događa preko noći. I tu su potrebni disciplina i upornost. I vjera u ono što radiš.

- Kako bi se vidjeli značajniji rezultati, sportaš mora s nama raditi 2-3 mjeseca, a to je otprilike od osam do 12 treninga. Čak 99,9 posto sportaša kod nas uspije ostvariti svoje ciljeve. Kontinuiranim radom postigli smo da neki sportaši nakon što završe period od osam do 12 sastanaka sami odluče nastaviti s treninzima - rekao je Čerenšek, čija tvrtka ima podružnice u Rijeci i Sarajevu, a u pripremi su i splitska te osječka podružnica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Znate li čemu služi polukrug na rubu kaznenog prostora? Evo u kojem slučaju se jedino koristi
PUNO NAVIJAČA NE ZNA

Znate li čemu služi polukrug na rubu kaznenog prostora? Evo u kojem slučaju se jedino koristi

Nogometni travnjak je već desetljećima isti uz male izmjene dimenzija igrališta. Nepromijenjen je i polukrug ispred ruba kaznenog prostora kojeg svi nogometni zaljubljenici jako dobro poznaju. Ali znate li čemu služi?

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.
Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša
LJUBAV NEMA GRANICA

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša

Endrick i njegova djevojka obavezno moraju reći jednom drugom "volim te" u svakoj situaciji. Tu su i neke druge klauzule koje bi se trebale pobrinuti kako će ovom tinejdžeru uvijek prave stvari ostati prioritet