Obavijesti

Sport

Komentari 24

Danas bi imao 38: Pet godina od smrti diva dječjeg osmijeha

Danas bi imao 38: Pet godina od smrti diva dječjeg osmijeha
1

Prije točno pet godina iznenada je prestalo kucati srce Ivana Turine. Umro je u snu u obiteljskom stanu u Stockholmu, 2. svibnja 2013. Iza sebe je ostavio suprugu i troje predivne djece

VIDEO

Pokojni Tomislav Židak često je znao nasmijati društvo hvaleći se da u džepu kaputa uvijek ima dvadeset unaprijed napisanih nekrologa. Onda bi netko za stolom upitao: 'I moj?' Židak bi samo potvrdno kimnuo glavom. Turinin nije imao. Nije ga imao nitko.

Čak i kad je, tog 2. svibnja 2013. tragična vijest stigla do Zagreba, nitko nije ni pomišljao da bi to mogla biti istina.

- Ma, to nas Joja zaje...

Jer, da biste shvatili prethodne riječi, morali ste poznavati Joju. Mrcina zastrašujućih razmjera od dva metra, ćelav, a u duši dječak. Ako bismo čuli neki vic ili šalu, obavezno bismo ga podijelili s Turinom i onda uživali u njegovom osmijehu.

Bio je to onaj zarazni osmijeh, koji potakne cijelo društvo na smijeh nevezano je li fora dobra ili loša. A njegove su uvijek bile dobre. Budalastim šalama, kako ih je zvao, ispunjavao je naša srca radošću. A nema tko nije barem jednom nasjeo...

No, da ne biste krivo shvatili, istovremeno je bio vrlo ozbiljna, odrasla osoba, brižan i odgovoran suprug, otac, nesebičan i vjeran prijatelj, dobri duh svlačionice i vrlo pouzdan suradnik. Ako vam je nešto obećao ili dao riječ, to je bilo uklesano u kamenu. I točka.

Silne obveze odrađivao je u hodu, pa čak i kad mu je bilo teško, kad je odlazio iz Dinama, radio je to s duhom. S osmijehom. Činio se neuništiv. Gotovo besmrtan. Takav je bio Joja.

Sa suprugom Senkom imao je dvije djevojčice, blizanke, a u trenutku njegove smrti ona je bila trudna s trećim djetetom. Mali Bruno rodio se tri i pol mjeseca nakon smrti oca. Prazninu koju je ostavio, teško je opisati.

- Svaki dan ga se sjetim, toliko toga bih želio s njim podijeliti i prokomentirati - rekao je Jerko Leko, njegov najbolji prijatelj.

Za Dinamo je debitirao u Londonu protiv Fulhama 22. listopada 2002. godine u 2. kolu Kupa UEFA. Nakon toga upisao je još 98 službenih nastupa za plavi klub. Posebno dobar bio je u sezoni 2005/06. kada je postavio rekord u ligaškim minutama bez primljenog pogotka. Taj rekord kasnije je srušio Ivan Kelava.

- Uvijek je bio najsmješniji, dobri duh svlačionice. Zabavljao je cijelu momčad, a nerijetko šalama na vlastiti račun. Što god je nekome trebalo, Joja je bio tu - rekao je Ivan Kelava.

U sezoni 2005./ 2006. zajedno s Josipom Kužeom vratio je Dinamu dostojanstvo. Podigao ga je s poda i u inat svim onima koji su, boksačkim rječnikom, već odbrojavali do nokauta, odveo 'modre' do naslova prvaka. U toj sezoni branio je na sve 32 utakmice. Bili su to najsretniji dani.

- Igraš tenis - pitao me je te godine na pripremama Dinama u švicarskom Charmeyu.

- Igram.

- Ajde, da budemo ravnopravni, ja ću igrati bos. Ajmo do deset  - rekao je.

I odigrao bez tenisica. I pobijedio 10-6. 

- Ali neću nikome reći - namignuo je, a dvadesetak minuta poslije za pobjedu su znali svi djelatnici, zaposlenici, a i gosti hotela.

Takav je bio. Zračio je dječjom energijom i na njega se niste mogli naljutiti. I zato smo tog, nikad prežaljenog 2.svibnja 2013., mislili da je riječ o još jednoj Jojinoj šali. Da će se pojaviti tu negdje iza ugla i reći: 'Jesam vas, ha? Kakve ste naivčine... Eto mene za pet minuta'.  

I tako već pet godina...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe