Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Danski znanstvenik tvrdi da se Armstrong dopingira

None Foto: REUTERS

Lance Armstrong na optužbe je odgovorio preko Twittera; "Isto sr..., drugi dan", aludirajući na stalne optužbe s kojima se mora suočavati...

Jakob Mørkebjerg, jedan od vodećih danskih stručnjaka za krvni doping izjavio je kako je proučio Armstrongove krvne uzorke s ovogodišnjeg Toura te da vrijednosti koje je dobio pokazuju nepravilnosti u odnosu na očekivano.
- Vrijednosti njegova hematokrita i hemoglobina su uglavnom bile jednake tijekom prvog i posljednjeg dana Toura, a to je jako neobično. Još je neobičnije da se vrijednost hematokrita povećala sredinom Toura. Ono što nam je poznato iz naših istraživanja je da bi se te vrijednosti trebale smanjivati tijekom napornog rada, kao što je nastup na Tour de Franceu. Ali, na Armstrongove vrijednosti to nije utjecalo - izjavio je Mørkebjerg, koji je i doktorirao na temu krvnog dopinga.
- Jedan od razloga za takve vrijednosti mogla bi biti transfuzija krvi. Ne kažem da je Armstrong to napravio, ali to je jedno od mogućih objašnjenja - kaže Danac.
Mørkebjerg je dodao i kako su Teksašaninove izmjerene vrijednosti tijekom Gira bile sasvim normalne. Armstrongov jedini odgovor, koji je plasirao putem društvene internetske mreže Twittera, bio je: "Kako se na danskom kaže SSDD?" Spomenuto se odnosi na izraz “Same shit, different day”, odnosno “Isto sr..., drugi dan”, čime je Armstrong očito aludirao na stalne optužbe za doping s kojima se suočava tijekom gotovo cijele karijere.

Komentiraj, znaš da želiš!