Obavijesti

Sport

Komentari 10

'Dečki su konobarili na moru, a sad će igrati polufinale EP-a!'

'Dečki su konobarili na moru, a sad će igrati polufinale EP-a!'
1

Dečki su poslije utakmice popili po jednu pivu, pa smo krenuli sa sastankom za polufinale. Himna nam je 'Moja domovina', a ulaganja HNS-a u odnosu na prijašnje godine su nemjerljiva...

VIDEO

Hrvatska futsal reprezentacija napravila je 'svjetsko čudo', pa se kvalificirala u polufinale Europskog prvenstva do 19 godina. Izabranici Marinka Mavrovića svladali su Ukrajinu 3-1, pa ušli među četiri najbolje momčadi Europe. Stanje u hrvatskom futsalu raste iz dana u dan, no ulaganja se, u odnosu na konkurente iz Španjolske, Portugala ili Rusije, jasno ne mogu niti uspoređivati...

- Odigrali smo vrhunsku utakmicu, ma čitav turnir smo na visokoj razini. Ma nama je samo dolazak na Europsko prvenstvo bio veliki uspjeh, pogotovo jer smo do završnog turnira stigli preko jedne Italije. Tu smo već napravili veliko iznenađenje, a sve što radimo sada u Latviji je nevjerojatno - javio nam se iz Latvije izbornik U-19 vrste Marinko Mavrović, pa nastavio:

- Znali smo da je Španjolska 'svijet za sebe', ali i da se možemo nositi s Nizozemskom i Ukrajinom. Cilj nam je bio doći do zadnjeg dana skupine sa šansama za plasman u polufinale. A znali smo da u jednoj utakmici može biti svega. Na koncu smo sjajno limitirali Ukrajince, ispunili sva očekivanja i odradili vrhunsku utakmicu. Čestitam dečkima na velikom uspjehu.

Bravo, dečki! Hrvatski futsal reprezentativci u polufinalu EP
Bravo, dečki! Hrvatski futsal reprezentativci u polufinalu EP

Ovo je ujedno i prvo povijesno Europsko prvenstvo u futsalu do 19 godina, a Hrvatska sada nastavlja svoj pohod na medalju...

- Sretni smo i ponosni, ovo je povijesni uspjeh hrvatskog futsala, o ovom će se pričati godinama. No, moram se zahvaliti i HNS-u koji nam je omogućio pripreme, dva godišnja kampa u Delnicama, niz prijateljskih utakmica, bez toga svega ovo ne bi bilo moguće.

Marinko Mavrović je nastavio...

- Mi danas imamo ljetni i zimski kamp, završnica kadetskog i juniorskog prvenstva se igra u jednom gradu. Kadeti su ove godine bili u Vinkovcima, juniori u Puli. A baš zbog toga možemo sve najbolje hrvatske talente pratiti na jednom mjestu, gledati kako se razvijaju. A onda radimo selekciju kroz kampove i završnice tih prvenstava, tu smo izabrali 14 najboljih igrača za Europsko prvenstvo.

Znači, velika je razlika u odnosu HNS-a prema futsalu nego prijašnjih godina?

- Ma, to je neusporedivo. HNS je danas pokrovitelj tih završnica prvenstava, pa ove godine smo zajedno imali kamp za kadete i juniore na Rabu. Bili smo više puta svi skupa u Delnicama, pa i u Slavonskom Brodu. Prošle godine smo imali 'Futsal week' u Poreču, tu igrali prijateljske utakmice s nekolicinom reprezentacija, bili smo i u Makedoniji. A čim HNS ovako stoji iza nas, rezultati su vidljivi.

A tko su ti nasljednici Marinovića, Jukića, Novaka ili Sutona u hrvatskom futsalu?

- Kapetan nam je golman Čizmić koji je već u Splitu skupio seniorskog iskustva, za njega će se još čuti. Najbolji igrač u polju nam je Jurlina, dečko iz Zadra koji također igra za Split. Velike stvari na ovom turniru odradio je Mudronja koji je sada stigao u Futsal Dinamo, tu je sjajni Vukelić iz Uspinjače-Gimke. Odlični su Mužar iz Futsal Dinama, Sučić iz Splita, evo sada je u najvažnijoj utakmici i Hrstić zabio dva gola. Hrvatski futsal ima lijepu budućnost, to sada vidi i cijela Europa.

Protivnici se pripremali mjesec dana, hrvatski dečki tek desetak

Španjolci, Rusi i Portugalci su se za ovaj turnir pripremali oko mjesec dana, kakva je tu bila situacija s vašim pripremama?

- Gledajte, ovo Europsko prvenstvo dolazi u nezgodno vrijeme, puno naših igrača u tim je trenucima još na ljetovanju. Mi ipak nismo profesionalci poput tih reprezentacija, mi smo bili 10-ak dana u Delnicama. No, s igračima imam odličnu suradnju, svi su dobili plan i program rada tijekom ljeta, ostao sam šokiran u kako su dobrom stanju svi došli na početak priprema. To su ipak mladi dečki, nisam mogao ni zamisliti kako će svi biti toliko zreli, držati se programa, pa neki su uzimali i privatne trenere kako bi bili spremni za Europsko prvenstvo.

Izbornik tvrdi kako su problem bile i druge stvari...

- Ma kod nas je futsal još uvijek 'mali sport', neki naši igrači su tijekom ljeta morali raditi preko student-servisa, konobariti, nemaju tu svi bajne životne situacije. Ali, nas drži nevjerojatno zajedništvo, klapa kakvu je nemoguće i opisati. Mi u autobusu ili hoteli pjevamo zagrebačke, slavonske ili dalmatinske pjesme, ma svejedno nam je. Već smo skupa više od godinu i pol dana, to se osjeti, dečki funkcioniraju sjajno.

Himna je moja domovina, a hakleri popiju i po pivu

A himna ove hrabre skupine igrača jest...?

- Moja domovina, ta se pjesma najčešće čuje u našem društvu.

Može li ovaj rezultat biti okidač za dodatnu promociju futsala u Hrvatskoj?

- Nadam se, premda kod nas stvari već napreduju velikim koracima. Europsko prvenstvo do 19 godina će se održavati svake dvije godine, a mi smo ove sezone već pripremali naše kadete u kampu na Rabu za kvalifikacije koje nam tek slijede. Ma nemamo mi financijske mogućnosti kao drugi europski velikani, ali u odnosu s matičnim Savezom, pa i radu s djecom prednjačimo u regiji. HNS nam naravno pokriva sve troškove puta, smještaja, tih kampova tijekom godine, svi dečki su dobili i opremu. Velika je to razlika u odnosu na prijašnje godine.

Polufinale je već sutra, tu vas u 17 sati čeka Portugal...

- Nažalost, strijelac dva pogotka protiv Ukrajine (Hrstić) je dobio drugi žuti karton, pa nam sutra neće biti raspolaganje. Određenih problema ima i Sučić koji je također zabio Ukrajini, ali i dva gola protiv Nizozemske, njega muče temperatura i limfni čvorovi. Ovo će nam biti četvrta utakmica u kratkom periodu, iscrpljeni smo, ali budite sigurni - i protiv Portugala idemo 'na glavu'. Nešto će se i nas pitati. Portugalci 'melju', oni i u izravnim sudarima sa Španjolskom imaju pozitivan skor, no mi se nećemo predati, idemo i dalje hrabro.

Zanimljivo, stručni stožer Španjolaca broji gotovo 20-ak članova, u toj se zemlji ulažu 'čuda' u futsal. A jeste li vi našim igračima, poslije povijesnog plasmana u polufinale, dopustili koju pivu? Ipak su to redom punoljetni hakleri...

- Haha, moram priznati, jesam jednu. Dečki su popili piće, a onda smo odmah imali sastanak za dalje, za sutrašnju utakmicu. Oni se ne smiju isprazniti, ne smije biti nikakve euforije, pa pred nama je polufinale Europskog prvenstva. A nešto takvo se igra jednom u životu - završio je izbornik Marinko Mavrović.

Rezultati u skupini:
Hrvatska - Španjolska 0-3
Hrvatska - NIzozemska 6-0 (Sučić 2, Mudronja, Petrušić, Rendić, Vukelić)
Hrvatska - Ukrajina 3-1 (Hrstić 2, Sučić)

Pokretanje videa...

00:31
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića