Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Deseti strani start: Početak Toura 2021. u Kopenhagenu

None Foto: CHRISTIAN HARTMANN

Tour de France 2021. godine će imati start u danskoj prijestolnici Kopenhagenu, koji će prvi put u povijesti ugostiti najveću biciklističku utrku na svijetu, objavili su organizatori ovog velebnog događaja

Ulicama Kopenhagena, koje su potpuno prilagođene biciklistima, 2021. godine jurit će najbolji biciklisti svijeta, a prva etapa će biti vožnja na kronometar. Još dvije etape će se voziti na tlu Danske, od Roskildea do Nyborga te od Vejlea do Soenderborga.

Reuters/Pixsell | Autor: Reuters/Pixsell Foto: Reuters/Pixsell

I ovogodišnje izdanje Tour de France će započeti izvan granica Francuske. Startom utrke u Bruxellesu bit će obilježeno pedeset godina od prve pobjede Belgijca Eddyja Merckxa, biciklista koji se može pohvaliti da je najviše puta u povijesti nosio žutu majicu, koja je 1919. godine prvi put uvedena kao simbol vodećeg u ukupnom poretku.

Posljednji put je Tour de France započeo izvan Francuske 2017. godine, kad je domaćin prve etape bio njemački Düsseldorf.

Danska će postati deseta strana država iz koje će krenuti karavana najveće i najpoznatije biciklističke utrke. Prva država koja se time može pohvaliti bila je Nizozemska, još 1954. godine, kad je Tour de France krenuo iz Amsterdama, a domaćini "inozemnog starta" bili su još Belgija, Njemačka, Švicarska, Luksemburg, Španjolska, Irska, Velika Britanija i Monaco.

REUTERS/PIXSELL | Autor: Reuters/PIXSELL Foto: Reuters/PIXSELL

Zanimljivo, od svih Francuskoj susjednih zemalja, Tour de France nikada nije krenuo samo iz Italije.

Start utrke 2020. godine bit će upriličen u Nici.

Komentari (1)
  • Bolje da preimenuju u tour de europe

    20. 2. 2019,   17:44